Μεγάλη αγκαλιά η Πάτρα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες- Βοήθεια σε μαθητές και οικογένειες

Η Πάτρα στέκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού, έχοντας ανοίξει την αγκαλιά της για τους πρόσφυγες.

Μεγάλη Οι μαθητές της Αχαΐας μέσα από διάφορες δράσεις (συγκέντρωση υλικής βοήθειας κ.α.) έχουν προετοιμαστεί για τη δέουσα υποδοχή μαθητών από την Ουκρανία

Σε δύο 24ωρα συμπληρώνεται ένας μήνας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Αχαϊα συνεχίζει να μετέχει ενεργά στην ανθρωπιστική στήριξη των αμάχων και των προσφύγων, κάτι που έκανε από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Των ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ 

Τόσο ο Σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» στην Πάτρα, όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικής-Σερβικής-Ουκρανικής Φιλίας και Συνεργασίας που εδρεύει στην Αιγιαλεία, βοηθούν πολυεπίπεδα τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, τόσο από πλευράς συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όσο και από πλευράς φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων στην περιοχή μας.

51 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο Σύλλογος Ελληνοουκρανικής Φιλίας έχει καταγράψει 51 συνολικά Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πάτρα, εκ των οποίων τα 30 είναι παιδιά. Οι 47 από τους παραπάνω φιλοξενούνται ήδη από οικογένειες στην πόλη μας, ενώ οι 4 μένουν προσωρινά σε ξενοδοχείο, όμως είναι θέμα χρόνου να βρουν και αυτοί σπίτια φιλοξενίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι τη Ρωσική εισβολή, στην Πάτρα έμεναν 68 Ουκρανοί μετανάστες (από τους 85 που ήταν το μέγιστο καταγεγραμμένο όριο στα μέρη μας σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας).

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τα μικρά παιδιά από την Ουκρανία έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν αθλητισμό στην Παναχαϊκή, σε μια προσπάθεια να ζήσουν μια κανονικότητα για όσο διάστημα θα βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα θα τα δεχθούν και σε σχολεία της Πάτρας, με την παρουσία φυσικά ειδικού μεταφραστή.

Μεγάλη

Συνεχής η κινητικότητα στα γραφεία του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» με την στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες να είναι πολυεπίπεδη

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας Μιχάλης Ροδόπουλος, το Πάσχα οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα το περάσουν στην κατασκήνωση του Συλλόγου στην Ηλεία σε μια προσπάθεια να περάσουν όμορφες στιγμές μαζί με τους ομόδοξούς τους Ελληνες που τους προσφέρουν στήριξη.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Φυσικά από τον Σύλλογο Ελληνοουκρανικής Φιλίας συνεχίζεται και η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και μέσα στα επόμενα 24ωρα θα παραδοθεί νέο πακέτο στήριξης στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα.

ΚΟΠΗΚΕ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ

Αν υπάρχει, πάντως, και κάτι ανησυχητικό από όλα όσα συμβαίνουν, αυτό είναι εκείνο που μας μετέφερε χθες ο Μιχάλης Ροδόπουλος ότι «υπάρχει, πλέον, πρόβλημα στην επικοινωνία με τη Μαριούπολη» και ότι «η προσπάθεια αναζήτησης συγγενών και φίλων από Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα, πέφτει στο κενό». Τέλος, ο Μιχάλης Ροδόπουλος χαρακτήρισε τον Ελληνα πρόξενο της Μαριούπολης, Μ. Ανδρουλάκη ως «ήρωα», καθώς βοήθησε με κίνδυνο της ζωής του δεκάδες Ουκρανούς.

«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ»

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής-Σερβικής-Ουκρανικής Φιλίας και Συνεργασίας συνεχίζει να παραλαμβάνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διαθέσει στην πρεσβεία της Ουκρανίας. «Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία στην προσπάθειά μας», δήλωσε η γραμματέας του Συλλόγου, Αλλα Κόσκορη και πρόσθεσε: «Θα στέλνουμε συνέχεια στήριξη στην Ουκρανία, όσο ο κόσμος εδώ ενδιαφέρεται και θέλει να στηρίξει. Οι ανάγκες για βοήθεια στην Ουκρανία θα αυξάνονται το επόμενο διάστημα, αφού ακόμα κι άμεσα να σταματήσει ο πόλεμος, οι Ουκρανοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και θα αργήσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα». Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία που έχει ο Σύνδεσμος με Ουκρανούς από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και άλλες ουκρανικές πόλεις, η Αλλα Κόσκορη (Ουκρανή και η ίδια στην καταγωγή) ήταν αποκαλυπτική: «Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με Ουκρανία, όμως οι περισσότεροι που μιλάμε δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το σπίτι, τον σύζυγο κλπ».

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Με ανοιχτές πόρτες βρίσκονται και οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Αχαΐα, προκειμένου να προσφέρουν όσα περισσότερα μπορούν σε Ουκρανούς μαθητές και φοιτητές που είτε είναι ήδη στην περιοχή μας είτε πρόκεται να έρθουν.

Οπως έγραψε η «Π» η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Αχαΐας έχει δεχτεί ήδη αίτημα εγγραφής σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού, από τις οικογένειες έξι μαθητών.
«Εμείς έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες προς όλες τις διευθύνσεις των σχολείων του νομού μας να δεχτούν όλα τα παιδιά με αγάπη και υπό τις δέσουες συνθήκες στα σχολεία τους. Στην παρούσα φάση, έχουμε αιτήματα για έξι παιδάκια σε σχολεία της Ακράτας και της Πάτρας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα η συστηματική παρακολούθηση των μαθημάτων» μας είπε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσος Σταυρογιαννόπουλος.

ΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία υποδοχής των μαθητών ο κ. Σταυρογιαννόπουλος εξηγεί: «Είχαμε τα τμήματα υποδοχής τα οποία, όμως, είχαν ατονίσει διότι δεν είχαμε αλλοδαπούς μαθητές. Αυτή τη στιγμή, έχουμε τα τμήματα ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), που θα ενταχθούν τα συγκεκριμένα παιδιά μέχρι να εξετάσουμε τη γλώσσα στην οποία θα διδάσκονται. Επίσης, ένας από αυτούς τους μαθητές κάνει εξ αποστάσεως μαθήματα με το σχολείο του στην Ουκρανία, που παραμένει σε λειτουργία και παράλληλα θα ενταχθεί και σε τάξη του Ελληνικού σχολείου. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας απ’ όπου παίρνουμε κατευθύνσεις για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτών των μαθητών».

Μεγάλη

Τάσος Σταυρογιαννόπουλος

Σημειώνουμε ότι σε όλες τις σχολικές κοινότητες της περιοχής μας έχουν αναπτυχθεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητικών κοινοτήτων για τα παιδιά του πολέμου. Αυτό βοηθάει ώστε μαθητές της Ουκρανίας που θα φοιτήσουν σε σχολεία της περιοχής μας, να βρεθούν σε ένα φιλικό περιβάλλον που θα κάνει την ένταξή τους πολύ πιο εύκολη.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΟΜΑΛΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Αλλωστε όπως είχε δηλώσει από την Πάτρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «η ομαλή ενσωμάτωση στα ελληνικά σχολεία, των παιδιών προσφύγων, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Μεριμνούμε για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την ισότιμη ένταξη όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις, την ενίσχυση των Τάξεων Υποδοχής και των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων καθώς και για επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, την παρακολούθηση της φοίτησης των παιδιών και την επίλυση των ζητημάτων σε κάθε στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στόχος μας, η διαμόρφωση ενός ουσιαστικά συμπεριληπτικού σχολείου».

ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΚΑΙ 30 ΡΩΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 

Στο πλευρό των 30 Ουκρανών και 30 Ρώσων φοιτητών που φοιτούν σε διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται η Πρυτανική Αρχή.

 

Μεγάλη

Χρήστος Μπούρας

«Τους δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το πρόβλημα ότι μπορούμε να τους καλύψουμε πλήρως τη σίτιση και τη διαμονή.

Ηδη έχουμε δώσει κάρτα σίτισης και δωμάτια σε πάνω από δέκα Ουκρανούς φοιτητές» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Η στήριξη του Πανεπιστημίου απευθύνεται και στους Ρώσους φοιτητές. «Και οι Ρώσοι αυτή τη στιγμή έχουν πρόβλημα να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους στην πόλη μας. Από την πλευρά μας δηλώσαμε διατεθειμένοι να τους καλύψουμε τις ανάγκες σίτισης και διαμονής και από κει και πέρα θα δούμε σε τι άλλο μπορούμε να τους βοηθήσουμε» προσθέτει ο κ. Μπούρας.