Μελέτη: Υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μεταξύ γιατρών στην πανδημία

Μελέτη επιβεβαιώνει την αρνητική επίδραση της Covid-19 στην ψυχική υγεία των γιατρών

Μελέτη

Η πανδημία της Covid-19 πυροδότησε υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μεταξύ των γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίζεται σε 5.000 απαντήσεις, στις τρεις χώρες, διαπίστωσε ότι οι Ιταλοί γιατροί ήταν εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο πέρυσι.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, εξέτασε την ψυχική υγεία των γιατρών στην Καταλονία (Ισπανία), την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους μήνες Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.

Διαπιστώθηκε ότι περίπου ένας στους τέσσερις γιατρούς στην Ιταλία είχε παρουσιάσει συμπτώματα άγχους τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2020, με περίπου έναν στους πέντε να αναφέρει συμπτώματα κατάθλιψης την ίδια περίοδο.

Στην Καταλονία, περίπου το 16% των γιατρών ανέφερε άγχος και ποσοστό 17% παρουσίασε κατάθλιψη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 12% των γιατρών ανέφερε άγχος και 14% συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη είναι από τις πρώτες διακρατικές αναλύσεις ψυχικής υγείας μεταξύ εργαζομένων στον τομέα υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και η πρώτη που επικεντρώνεται στους γιατρούς.

Σε όλες τις χώρες, οι γυναίκες γιατροί είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος ή κατάθλιψη. Στην Ιταλία καταγράφηκε 60% μεγαλύτερη πιθανότητα οι γυναίκες γιατροί να αναφέρουν συμπτώματα άγχους, συγκριτικά με το 54% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι γιατροί κάτω των 60 ετών ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη σε καθεμία από τις τρεις χώρες ενώ διαπιστώθηκε επίσης μια σύνδεση μεταξύ των αντιλήψεων για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και την ψυχική υγεία.

Οι κλινικοί γιατροί από τις τρεις χώρες που ένιωθαν ευάλωτοι ή εκτεθειμένοι στον χώρο εργασίας τους στον ιό, είχαν όλοι μεγαλύτερες πιθανότητες άγχους και κακής ψυχικής υγείας. Οι γιατροί που είχαν εργαστεί 40 ώρες ή παραπάνω την προηγούμενη εβδομάδα είχαν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ο καθηγητής Quintana-Domeque, καθηγητής οικονομικών στο University of Exeter Business School, που πραγματοποίησε τη μελέτη είπε: «Η πανδημία Covid-19 έχει καταγραφεί ως τραυματικό γεγονός, με τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας να έχουν αναμφισβήτητα την πιο άμεση και μεγαλύτερη έκθεση στην ασθένεια».

«Η μελέτη μας εντόπισε υψηλή επικράτηση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης μεταξύ των γιατρών τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα πανδημίας και τα παρόμοια μοτίβα σε όλες τις χώρες υποδηλώνουν ότι τα ευρήματά μας μπορεί να ισχύουν και σε άλλα ευρωπαϊκά περιβάλλοντα. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η θεσμική υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα υγείας, και ειδικότερα των γιατρών, είναι σημαντική για την προστασία της ψυχικής τους υγείας στις τρέχουσες και μελλοντικές πανδημίες», κατέληξε.