Μέτωπο για επέκταση του Πηνειού – Η Δυτική Αχαΐα ξεκινά τη «μάχη» για άρδευση από το φράγμα

Δημοτική αρχή, παρατάξεις και Αγροτικός Σύλλογος συνασπίζονται με στόχο να διεκδικήσουν ενωμένοι την επέκταση της διώρυγας στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας

Μέτωπο

Η πρόταση του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Μυλωνά ήταν αυτή, που ξεχώρισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας με μοναδικό θέμα την επέκταση του φράγματος Πηνειού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης της περιοχής.

Ο κ. Μυλωνάς πρότεινε να συσταθεί μια Επιτροπή Αγώνα που θα αποτελείται από τον ίδιο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου. Ολοι μαζί, θα σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης και θα αναλάβουν να προχωρήσουν από κοινού τις διαδικασίες, ώστε να τρέξει η επέκταση της διώρυγας.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας στην εισήγησή του προσπάθησε να καλύψει όλες τις πτυχές του θέματος και εξήγησε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα ότι αποτελεί ανάγκη βιωσιμότητας για τους αγρότες της περιοχής η επέκταση της διώρυγας. Αρχικά, ο κ. Μυλωνάς παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του κάμπου, που κατ’ εξοχήν προσφέρεται για αγροτικές καλλιέργειες και που οι ανάγκες του, κυρίως για άρδευση, αγγίζουν τα 60 εκατ. κ.μ. ετησίως.

Παράλληλα, έγιναν επισημάνσεις πως οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από υπόγειες γεωτρήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 μέτρα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει, είτε υφαλμυρωθεί, είτε παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις θειικών, νιτρωδών και νιτρικών, που το καθιστούν ακατάλληλο για άρδευση. Επίσης, είναι γνωστό πως οι γεωτρήσεις απαιτούν μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης ρεύματος, γεγονός που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό το κόστος παραγωγής των αγροτών.

Τα ανωτέρω, όπως παρουσιάστηκε, δημιουργούν έλλειμα στα υπόγεια ύδατα της Δυτικής Αχαΐας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι φτάνει τα 20-30 εκατ. κυβικά μέτρα το χρόνο. «Οι αρδευτικές ανάγκες δεν μπορεί να καλυφθούν παρά μόνο από την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης της αρδευτικής διώρυγας Πηνειού» υποστήριξε ο Σπύρος Μυλωνάς.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Από την εισήγησή του δεν έλλειψαν οι αναφορές στο ιστορικό του έργου που ολοκληρώθηκε στην παρούσα του μορφή το 1970 και παρότι ο αρχικός τους σχεδιασμός πρόβλεπε την άρδευση 300.000 στρεμμάτων στην Ηλεία και 100.000 στρεμμάτων στην Αχαΐα, εν τούτοις ολοκληρώθηκε μόνο το πρώτο μέρος του. Από τη δεκαετία του 2000 και μετά εκπονήθηκε μια σειρά μελετών (υδραυλική, γεωλογική, μηχανολογική, περιβαλλοντική κ.ά.) για την επέκταση της διώρυγας.

Η επέκταση της διώρυγας, εφόσον υλοποιηθεί, δεν θα αποτελεί ένα νέο έργο, αλλά την ολοκλήρωση του αρχικού. Με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη του 2018 υπολογίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης ανέφερε ο δήμαρχος ότι η επέκταση της διώρυγας περιλαμβάνεται και στα αναθεωρημένα και ισχύοντα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του 2018.

ΜΕ ΤΙΣ «ΕΥΛΟΓΙΕΣ» ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ 

Σε επικοινωνία της «Π» με τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάση Ραυτακόπουλο έγινε γνωστό, ότι η συμπόρευση στο αίτημα επέκτασης αποτελούσε χρόνια προτροπή της παράταξης και η χθεσινή πρόταση Μυλωνά βρίσκει σύμφωνη την παράταξη του Φίλιππου Λιάκου.

Τα επόμενα βήματα, πέρα από τις επαφές με την κεντρική πολιτική σκηνή, έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της υδρογεωλογικής μελέτης κόστους 8,5 εκατ. ευρώ, η οποία διερευνά μεταξύ άλλων τις δυνατότητες του ταμιευτήρα του φράγματος, αλλά και η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας ελέγχου και παρακολούθησης του φράγματος. Επίσης, η συγκεκριμένη μελέτη θα προβλέπει την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή της Μανωλάδας, την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας συντήρησης με τα νέα δεδομένα, τον έλεγχο επάρκειας των έργων προσαγωγής στις αρδευόμενες περιοχές (διώρυγες), καθώς και την κατασκευή νέων έργων άρδευσης.

Οπως έχει εκτιμηθεί, αφού ολοκληρωθεί η α’ φάση της μελέτης, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της μελέτης, ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί η δημιουργία υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης στην Δυτική Αχαΐα.