Μια παραδοσιακή μειονεξία αναχαιτίστηκε – «Λύγισε το θηρίο» της ανεργίας η Δ. Ελλάδα

Σταθερά μειωμένη παραμένει για ένα ακόμα τρίμηνο η ανεργία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για το 2ο τρίμηνο του 2023, προκύπτει ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 10,7%, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνεται πλέον στις περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά, κάτω και από τον μέσο όρο της χώρας που είναι στο 11,2%.

ανεργίας Η κατακόρυφη επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ έφερε πλήθος επενδύσεων, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι

Σταθερά μειωμένη παραμένει για ένα ακόμα τρίμηνο, η ανεργία στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την έρευνα απασχόλησης εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, για το 2ο τρίμηνο του 2023, προκύπτει ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 10,7%, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνεται πλέον στις περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά, κάτω και από τον μέσο όρο της χώρας που είναι στο 11,2%.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα, εμφανίζεται λίγο αυξημένο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου είχε μετρηθεί στο 9,9%, ωστόσο, παραμένει σημαντικά πιο χαμηλά από το αντίστοιχο διάστημα του 2022, όπου βρισκόταν στο 14,1% και ακόμα πιο χαμηλά από άλλες περιόδους, όπως το 2016 που είχε εκτιναχθεί στο 29,8%.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας ξεκίνησε το 2017, για να φτάσουμε πέρυσι στο 9,9%, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 13 χρόνια. Έτσι, η Δυτική Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην κούρσα για τη μείωση της ανεργίας. Μαζί με ακόμα 8 περιφέρειες, έχει καταφέρει να μειώσει τα επίπεδα ανεργίας σε ποσοστά χαμηλότερα του 2010, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με ανάλυση του στελέχους της DATA Consultants Βασίλη Κασιόλα, συγκρίνοντας τα στοιχεία μεταξύ 2019 και του Β΄ τριμήνου 2023, η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών. Υποχώρησε κατά 13,4 μονάδες (από το 24,1% το 2019 στο 10,7% τον Ιούνιο 2023). Αν αναλογιστεί κανείς και την πίεση που άσκησε η πανδημία Covid-19 στην απασχόληση, τότε το κατόρθωμα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διάσταση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η επίδοση αποδίδεται κατά ένα μέρος στην αναστροφή του οικονομικού κλίματος σε όλη την χώρα, ενώ κατά ένα σημαντικό ποσοστό, αποδίδεται στην επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που έφερε πλήθος επενδύσεων και έργων, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Επιπλέον, την περίοδο της πανδημίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έδρασε συμπληρωματικά σε σχέση με τα μέτρα που πάρθηκαν κεντρικά από την κυβέρνηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, προσφέροντας ως ενισχύσεις ποσό 50 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις με ρήτρα μη απολύσεων, πράγμα που όπως αποδεικνύεται έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Μια άλλη εξήγηση, είναι τα στοχευμένα προγράμματα της ΔΥΠΑ που «έτρεξαν» την προηγούμενη τριετία και συνεχίζονται αυτή την περίοδο και αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Πολλά από αυτά τα προγράμματα αφορούν τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, μεταξύ των οποίων είναι και η Δυτική Ελλάδα. Συνολικά, τα προγράμματα αυτά αφορούσαν σε 74.000 προκηρυχθείσες νέες θέσεις εργασίας, με τις 5.500 να αφορούν σε προγράμματα επιχειρηματικότητας. Η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το 12,5% αυτών των θέσεων εργασίας, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς ήταν 5.404 νέες θέσεις εργασίας από 3.373 ωφελούμενες επιχειρήσεις.

Κατά τα έτη 2019 έως 2023 (α’ εξάμηνο), η ΔΥΠΑ προκήρυξε συνολικά 30 προγράμματα απασχόλησης για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και άνεργους.