Μια πιο ανθεκτική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Συνδημιουργία στρατηγικής απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους

Με έμφαση στη συνεργασία και την επιστημονική τεκμηρίωση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην Πάτρα με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο του έργου Path4PDE.

Μια πιο ανθεκτική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Συνδημιουργία στρατηγικής απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους

Σημαντική ανταπόκριση βρήκε η συνάντηση εργασίας που συνδιοργάνωσε την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του έργου Path4PDE.

Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν η αναγνώριση και καταγραφή των αναγκών των ενδιαφερόμενων φορέων, αναφορικά με την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας μέσω μετασχηματιστικών διαδρομών. Διαδικασία που σηματοδότησε την έναρξη το πλαίσιοσυνδημιουργίας του κοινού οράματος για μια πιο ανθεκτική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Δυτική Ελλάδα χτίζει ανθεκτικότητα: Συνάντηση φορέων και επιστημόνων για το Path4PDE

Η συνάντηση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Π.Δ.Ε.  Στυλιανό Μπλέτσα, τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Π.Π. Γεώργιο Στεφανίδη και τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Π. Πελοποννήσου Σπύρο Συρμακέση. Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου Path4PDE από τη Δρ. Μαρία Μακρή (Π.Δ.Ε.), καθώς επίσης η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης (BaselineReport) από τη Δρ. Βαρβάρα Συγγούνη (Π.Δ.Ε.) και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου από τη Δρ. Μαρίνα Κούτα (Π.Π.).

Μια πιο ανθεκτική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Συνδημιουργία στρατηγικής απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους

Το πιο σημαντικό μέρος της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση με τους συμμετέχοντες φορείς, όπου καταγράφηκαν ανάγκες, προκλήσεις και προτεραιότητες. Η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία της διεπιστημονικής και πολυτομεακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ενεργός συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας, του Τομέα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, του Τμήματος Φυσικής, τοπικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, επιβεβαίωσε την ανάγκη για συντονισμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκαν σημαντικές δράσεις συνέργειας και συμφωνήθηκε η εντατικοποίησης της καταγραφής των αναγκών ως βάση για τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού πλάνου δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της στο μέλλον.