Μιανμάρ: Αναφορές πως η χούντα χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα
Σύμφωνα με την μκο, η χούντα της Μιανμάρ χρησιμοποίησε αυτού του είδους τη βόμβα σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε στα μέσα Απριλίου στο χωριό Πάζι Γκι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους κατοίκους.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε πως η χούντα της Μιανμάρ χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα σε αεροπορικό της πλήγμα τον Απρίλιο σε χωριό.
Σύμφωνα με την μκο, η χούντα της Μιανμάρ χρησιμοποίησε αυτού του είδους τη βόμβα σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε στα μέσα Απριλίου στο χωριό Πάζι Γκι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους κατοίκους.
Μια “θερμοβαρική βόμβα” ή “βόμβα κενού” είναι ένα όπλο που προκαλεί δύο εκρήξεις: από την πρώτη απελευθερώνεται αέριο, το οποίο αναφλέγεται από την δεύτερη, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη σφαίρα η οποία απορροφά όλο το οξυγόνο στην ζώνη επίδρασης και προκαλεί πολύ ισχυρό ωστικό κύμα.
Η επίθεση αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Η HRW δήλωσε ότι στηρίζει το συμπέρασμά της για την χρήση θερμοβαρικής βόμβας στο πλήγμα αυτό σε 59 φωτογραφίες από τα πτώματα θυμάτων και σε βίντεο από το σημείο πρόσκρουσης.
Το όπλο αυτό δεν απαγορεύεται από τις διεθνείς στρατιωτικές συνθήκες.
Η έκρηξή του προκάλεσε “δυσανάλογες απώλειες αμάχων και αναλογεί σε προφανές έγκλημα πολέμου”, σημειώνει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Η χούντα επιβεβαίωσε ότι σ’ αυτήν οφείλεται το πλήγμα, αλλά υποστήριξε ότι αυτό είχε στόχο συγκέντρωση ενόπλων αντιπολιτευόμενων και διαβεβαίωσε ότι μαχητές κατά των πραξικοπηματιών βρίσκονταν μεταξύ των θυμάτων.
“Αυτοί που σκοτώθηκαν δεν έχασαν τη ζωή τους μόνον εξαιτίας της δικής μας επίθεσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ζάου Μιν Τουν, σημειώνοντας ότι “νάρκες” είχαν τοποθετηθεί από αντιπολιτευόμενους γύρω από την περιοχή.
Η κρίση στη Μιανμάρ αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) κατά την σύνοδο κορυφής της που διεξάγεται ως την Πέμπτη στην Ινδονησία.
Οι προσπάθειές της για εξομάλυνση της κατάστασης παραμένουν προς το παρόν άκαρπες έχοντας απέναντί της ένα στρατιωτικό καθεστώς που κωφεύει στις διεθνείς καταδίκες και αρνείται τον διάλογο με τους πολέμιούς του κυρίως πρώην κοινοβουλευτικοί, οι “Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις” (PDF) και ένοπλες οργανώσεις από εθνοτικές μειονότητες.
Η HRW κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει εμπάργκο στη Μιανμάρ, να οδηγήσει την χούντα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της.
Επίσης ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ASEAN να “επανεξετάσουν την αναποτελεσματική προσέγγισή τους” απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News