Μητσοτάκης: Ποιες οι προτεραιότητές του για τη νέα 4ετία – Τι ζήτησε από το Λονδίνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μια ακόμη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του με στόχο να αλλάξει – όπως είπε – σελίδα η Ελλάδα

Μητσοτάκης

Ένα ακόμη κρίκο στη γαλάζια εκλογική αλυσίδα τοποθέτησε από τη βρετανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, καθώς μιλώντας με τον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone εκτίμησε ότι η ΝΔ στις δεύτερες κάλπες θα καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό 37-38% σχηματίζοντας έτσι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επέμεινε στην άποψή του για μονοκομματική κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει ευελιξία και ταχύτητα στις πολιτικές αποφάσεις.

Νωρίτερα από τα γραφεία της Morgan Stanley είχε στείλει μήνυμα σε επενδυτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, αποσαφηνίζοντας ότι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη κάλπη θα είναι πυκνό – maximum 1,5 μήνα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη τετραετία λέγοντας: «Μετά τις εκλογές αναμένω ένα νέο κύμα, μία νέα “έκρηξη” επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, ελπίζω με λιγότερες κρίσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μια ακόμη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του με στόχο να αλλάξει – όπως είπε – σελίδα η Ελλάδα. Μιλώντας στο Λονδίνο έθεσε και τις προτεραιότητες για τη νέα τετραετία δίνοντας έμφαση στην «ποιότητα της ανάπτυξης». Αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη δίκαιη ανακατανομή πλούτου, έθεσε ως στόχο τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το τετ α τετ με τον βασιλιά Κάρολο

 

Με μία λιτή ανακοίνωση – όπως ορίζει το ειδικό πρωτόκολλο- το πρωθυπουργικό γραφείο ενημέρωνε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού και της συζύγου του με τον βασιλιά Κάρολο κράτησε κάτι λιγότερο από μία ώρα και διεξήχθη σε θερμό κλίμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανάρτηση στα αγγλικά γράφοντας: «Είχα την ευχαρίστηση να συναντήσω την Αυτού Μεγαλειότητά του τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο κάστρο Γουίνδσορ».

Στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο, λέγοντας πάντως ότι «μια win-win λύση μπορεί να βρεθεί για τα Γλυπτά, ώστε να γίνει πραγματικότητα η επανένωσή τους». Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι αυτή η λύση θα απαντά και στους προβληματισμούς των ανθρώπων του Βρετανικού Μουσείου. «Δεν θέλω να πω τίποτα περαιτέρω δημοσίως γι’ αυτό τη δεδομένη στιγμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «ο βρετανικός λαός αντιλαμβάνεται τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών και είναι πολύ υποστηρικτικός».

«Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας»
O πρωθυπουργός μίλησε και για τη στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτες οι απειλές για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο». «Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της ΕΕ -όχι μόνο της Ελλάδας- με την Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας».

«Τα σύνορά μας πρέπει να προστατεύονται»
Απαντώντας για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πολιτική ανοιχτών θυρών και ξεκαθάρισε: «Για εμάς δεν είναι αποδεκτό, έχουμε σύνορα και πρέπει να προστατευτούν. Στη θάλασσα, αν έρχεται ένα σκάφος είμαστε σε θέση να το σταματήσουμε και να καλέσουμε την τουρκική ακτοφυλακή να τους μαζέψει». Πρόσθεσε: «Η Μόρια, όμως, δεν υπάρχει, αντικαταστάθηκε από μια σύγχρονη δομή που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Το ίδιο έγινε και στη Σάμο. Και, βεβαίως, είναι κλειδί να επεξεργαστούμε γρήγορα τα αιτήματα ασύλου» για να σχολιάσει πως «τα διεθνή ΜΜΕ όμως δεν είναι πάντα αντικειμενικά με την Ελλάδα».

Πυρά κατά Spiegel
«Το Spiegel, όταν τους δώσαμε τα στοιχεία, κατέβασαν το άρθρο για την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο αλλά δεν είχαν τα κότσια να απολογηθούν. Επιτρέψτε μου συνεπώς να είμαι σκεπτικός με τα διεθνή ΜΜΕ και επίσης είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος σε επίπεδο πληροφοριών από μεριάς Τουρκίας. Συνεπώς, θέλω να πω στα διεθνή ΜΜΕ ότι πρέπει να τσεκάρουν τα γεγονότα» κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr