Μυστική συμμαχία στη Μεσόγειο: Η επιστολή Φιντάν που επιβεβαιώνει την έναρξη των συνομιλιών Τουρκίας – Συρίας

Επιστολή Φιντάν αποκαλύπτει τις μυστικές συνομιλίες Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο

Μυστική συμμαχία στη Μεσόγειο: Η επιστολή Φιντάν που επιβεβαιώνει την έναρξη των συνομιλιών Τουρκίας – Συρίας

Μια σημαντική αποκάλυψη από το Nordic Monitor φέρνει στο φως την ύπαρξη μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποκάλυψη βασίζεται σε επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα έχει ήδη δώσει εντολές σε κρατικούς φορείς να προχωρήσουν στη σύνταξη συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με τη Δαμασκό.

Η επιστολή, με ημερομηνία 16 Ιουνίου και απευθυνόμενη στο Προεδρείο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αποκαλύπτει την πρόθεση της Τουρκίας να διασφαλίσει τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), του κράτους που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Ο Φιντάν επισημαίνει πως η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι προετοιμασίες για μια τέτοια συμφωνία έχουν ήδη ξεκινήσει, παρότι προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις των τουρκικών αρχών εμφανίζονταν πιο επιφυλακτικές. Σε αντίθεση με όσα ανέφερε ο ίδιος ο Φιντάν κατά τη συνάντησή του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας, η Άγκυρα δεν δεσμεύτηκε να αποκλείσει μια τέτοια συμφωνία.

Μια πιθανή συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή παραμένει σημείο έντασης λόγω των νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και των επικαλυπτόμενων διεκδικήσεων από παράκτια κράτη, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Η Τουρκία βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση με αυτά τα κράτη, ιδίως λόγω της αμφισβήτησης των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η στρατηγική της Άγκυρας φαίνεται να εκμεταλλεύεται τις αλλαγές στο συριακό πολιτικό σκηνικό μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από μεταβατική κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει μυστικά η Τουρκία. Με τη βοήθεια αυτής της νέας κυβέρνησης, η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει τα συμφέροντά της στη θαλάσσια περιοχή.

Επιπλέον, η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για κοινές γεωτρήσεις και έρευνες υδρογονανθράκων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με την Άγκυρα να αναλαμβάνει το ρόλο της τεχνικής και επιχειρησιακής ηγεσίας, δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητας της Δαμασκού.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή ενδέχεται να επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλα κράτη που έχουν συμφέροντα στη Μεσόγειο, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και ο Λίβανος. Οι χώρες αυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, φοβούμενες ότι μια τέτοια συμφωνία θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει ήδη αμφισβητήσει τις θαλάσσιες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κύπρος με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ, θεωρώντας ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και καταδικάζοντας τις άδειες έρευνας που χορηγεί η Λευκωσία. Με τον ίδιο τρόπο, η Άγκυρα φαίνεται να ακολουθεί το μοντέλο της συμφωνίας με τη Λιβύη το 2019, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ και την Ελλάδα.