«Μυστηριώδης» πνευμονία στην Κίνα: Τι είναι το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» – Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε Ευρώπη και Αμερική η μυστηριώδης πνευμονία που ξεκίνησε από την Κίνα

πνευμονία

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στην Κίνα, την Ευρώπη αλλά και την Αμερική καθώς τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας αυξάνονται ραγδαία με πολλούς ασθενείς – κυρίως παιδιά και εφήβους- να διακομίζονται σε νοσοκομεία εμφανίζοντας σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα.

Το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», που πέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα, έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, θορυβήσει και τους πολίτες της Ελλάδας, που τρομάζουν στην ιδέα ότι μπορεί να ζήσουν ξανά όσα βίωσαν λόγω της covid.

Τι είναι το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα»

Λίγες ημέρες μετά, η ανυσχία άρχισε να εξαπλώνεται αφού ολοένα και περισσότερες ήταν οι αναφορές για συνεχείς απολυμάνσεις σε πολλές περιοχές με την αιτία να εντοπίζεται στο μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα βακτήριο που συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις αλλά εξαπλώνεται ραγδαία.

Από εκείνο το σημείο και ύστερα οι υγειονομικές αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Express», εμπειρογνώμονας βλέποντας την κατάσταση στην Κίνα έκανε λόγο για το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα».

Όσον αφορά για την κλινική εικόνα, με μία απλή ακτινογραφία, γίνονται αντιληπτές λευκές κηλίδες στους πνεύμονες των ασθενών που υποδεικνύουν περιοχές φλεγμονής. Αυτές με τη σειρά τους προκαλούν υπερβολική συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Για το λόγο αυτό το σύνδρομο της πνευμονίας απέκτησε αυτό το όνομα.

«Η μυστηριώδης αναπνευστική ασθένεια σαρώνει αυτήν τη στιγμή την Κίνα, αφήνοντας τα νοσοκομεία να κατακλύζονται με άρρωστα παιδιά και τα σχολεία κλειστά», αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Τι λέει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Υπάρχει, όμως, ουσιαστικός λόγος ανησυχίας; Πρόκειται για έναν ιό, που θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μας; Ή δεν χρειάζεται να τρομάζουμε;

Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει σύνδρομο λευκής πνευμονίας», όπως έχει ακούσει να το αποκαλούν, αλλά «σύνδρομο λευκού πνεύμονα», ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

«Όλες οι πνευμονίες σημαίνουν ότι υπάρχει φλεγμονή στον πνεύμονα από κάποιο παθογόνο και σημειώνονται, επειδή αντικαθίσταται σε κάποιες περιοχές του πνεύμονα ο αέρας (που υπάρχει) από υγρό και φλεγμονώδη κύτταρα. Στην ακτινογραφία αυτά κάνουν τον πνεύμονα από μαύρο – λευκό. Αυτό συμβαίνει, επειδή την ώρα που περνάει η ακτινοβολία το διήθημα απορροφάται και δεν γίνεται μαύρο το ακτινολογικό φιλμ» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Τα παθογόνα που έχουν απομονωθεί (στο σύνδρομο του λευκού πνεύμονα που ξεκίνησε από την Κίνα) μέχρι τώρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι ασυνήθη παθογόνα είναι συνήθη παθογόνα. Είναι δηλαδή κάποια μικρόβια με κύριο εκπρόσωπο το μυκόπλασμα και κάποιοι ιοί» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση στην Κίνα;

Απαντώντας στο γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση αυτής της πνευμονίας στην Κίνα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζει πως αυτό ερμηνεύεται κυρίως από το ότι στη χώρα υπήρχε αυστηρότατο lockdown μέχρι πρόσφατα, το οποίο τελείωσε πολύ πιο αργά από ότι στα υπόλοιπα κράτη. «Άρα ο κόσμος δεν είχε κινητικότητα, ο κόσμος δεν νόσησε από τα συνήθη παθογόνα που νοσεί και άρα η κοινωνία συνολικά δεν είχε ανοσία» αναφέρει.

«Τα συμπτώματα είναι τα γνωστά της πνευμονίας, δηλαδή κακουχία, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας» συμπληρώνει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το μυκόπλασμα λέγεται άτυπη πνευμονία, διότι συνήθως η ακτινολογική εικόνα είναι πολύ χειρότερη από την κλινική εικόνα. Δηλαδή, ενώ βλέπουμε πολλές σκιές στον πνεύμονα, η συνολική κλινική εικόνα είναι πολύ καλή» μας εξηγεί.

Τονίζοντας πως δεν πρέπει να ανησυχούμε και εστιάζοντας στη χώρα μας, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημειώνει ότι κάθε χρόνο έχουμε «μυκόπλασμα της πνευμονίας».

«Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία εξωνοσοκομειακής πνευμονίας στους ενήλικες και από τις συχνότερες αιτίες εξωνοσοκομειακής πνευμονίας στα παιδιά. Έχουμε φάρμακα που αντιμετωπίζουν το μυκόπλασμα πάρα πολύ αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, όπως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και σε άλλες περιοχές όπου εντοπίστηκε, πέρα από την Κίνα, όπως στη Νέα Υόρκη και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης» διευκρινίζει.

«Το μόνο που κάνει κάποια μικρή εντύπωση είναι ότι το μυκόπλασμα, το οποίο βρέθηκε στην Κίνα είχε λίγο αυξημένη αντοχή στα κλασικά αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούν εκεί για το μυκόπλασμα. Δεν υπάρχει, όμως, κανένα παθογόνο» υπογραμμίζει, κλείνοντας ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τι είναι το μυκόπλασμα;

Η πνευμονία από μυκόπλασμα προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία, εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα, που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.

Το μυκόπλασμα, όπως και άλλες μορφές πνευμονίας, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ωστόσο, μόνο ορισμένα, όπως η αζιθρομυκίνη, είναι αποτελεσματικά.