Να γίνει πάρκο Καινοτομίας στον Ριγανόκαμπο

ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΕΣΣΙΑΝ
Ευτυχώς ή δυστυχώς στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο δεν είμαι εκλεγμένος, αυτό όμως δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να εκφέρω δημόσια τη θέση μου, ιδιαίτερα για θέματα μεγάλης σημασίας. Την προηγουμένη εβδομάδα ανέλαβα την πρωτοβουλία να στείλω μια ανοικτή επιστολή στον δήμαρχο κ. Κώστα Πελετίδη, για το θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, για την αξιοποίηση του Ριγανόκαμπου.
Εκανα μια εκτενή αναφορά στο γιατί θα έπρεπε να δοθεί μια άλλη προοπτική σε αυτό το θέμα. Δεν θα σας κουράσω, απλά θα αναφέρω τα σημεία: «Με υπευθυνότητα έχω καταθέσει την πρόταση αυτός ο χώρος να γίνει το Νέο Πάρκο Καινοτομίας, δηλαδή να συνδυαστούν ήπιες εγκαταστάσεις που θα μπορούν να φιλοξενηθούν startup επιχειρήσεις, αφήνοντας ένα αναπτυξιακό κόμιστρο (το οποίο θα περιλαμβάνει και την συντήρηση του Πάρκου Πρασίνου), για την δωρεάν εγκατάστασή τους εκεί. Επίσης στην πρότασή μου έχω συμπεριλάβει την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων ως χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών. Παράλληλα και προς εφαρμογή του ΓΠΣ θα διανοιχτούν οι προβλεπόμενες οδοί και θα προβλεφθεί η σύνδεση του ΝΠΚ με την ευρεία παράκαμψη της Πάτρας.
Μια τέτοια ποιοτική αναβάθμιση με χαρακτηριστικά καινοτομίας, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης κατατεθειμένης πρότασης προς τον φορέα της ΕΤΑΔ. Να ίναι το δικό μας masterplan, για το τι θέλουμε να γίνει αυτή η μεγάλη έκταση στην πόλη μας.
Η πρόταση αυτή, που καταθέτω και πάλι δημόσια, αποσκοπεί σε τρεις άξονες.
Πρώτος άξονας είναι να έρθει το Πανεπιστήμιο πιο κοντά στην πόλη, και ακόμα πιο δυνατά, μέσα στον οικιστικό ιστό της, δίνοντας ένα πλεονέκτημα στην περιοχή.
Δεύτερος άξονας να δημιουργηθούν: α) ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή, β) μια ουσιαστική οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της περιοχής και γ) να αποτελέσει αυτή η εφαρμογή την μήτρα και για παρόμοιες αναπλάσεις.
Τρίτος άξονας η μετεγκατάσταση των οικογενειών Ρομά που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί, με την σωστή κοινωνική μέριμνα για την απρόσκοπτη συνέχεια της ζωής τους.
Είχα αναφερθεί στο παρελθόν για ένα πρότυπο υβριδικό σύνολο Πάρκου Πρασίνου και Πάρκου Καινοτομίας, και θέλοντας να είμαι χρήσιμος, φρονώ πως η συζήτηση πρέπει να ανοίξει δημόσια για να υπάρξει και ένα αίσιο τέλος. Εκτιμώ πως αν συνεχίσουμε να «κινούμαστε» μέσω επιστολών ή μέσω άρθρων στον τοπικό τύπο, η προσπάθεια θα παραμείνει περιορισμένη.
Ας γίνει μια νέα αρχή στο δημοτικό συμβούλιο που θα το εξετάσει ως μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης».
Διαβάζοντας την 326/2017 Ομόφωνη Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στο εκτελεστικό σκέλος της Απόφασης υπάρχουν τέσσερα σημεία. Θα μείνω στο τέταρτο: «Ο Δήμος θα διαθέσει κονδύλια στο μέτρο των δυνατοτήτων του από τον προϋπολογισμό του, για τεχνικές μελέτες, εργασίες και έργα».
Από το 2017 έως και σήμερα, ποιες είναι οι μελέτες και τα μέτρα οικονομικής πρότασης που απορρέουν από τον προϋπολογισμό, στα οποία έχει προχωρήσει ο Δήμος για την αξιοποίηση του ακινήτου;
Θα μου ήταν εύκολο να μην πάρω θέση. Ακόμα πιο εύκολο να συνταχθώ με μια πρόταση που φαινομενικά προσφέρει, αλλά επί της ουσίας αφαιρεί.
Αφαιρεί από την πόλη μου τη δυνατότητα να επιλύσει το μείζον θέμα των Ρομά.
Αφαιρεί από την πόλη μου να προσελκύσει νέες θέσεις εργασίας, ακόμα και για περιπτώσεις «ψηφιακών νομάδων» αν όχι για startup επιχειρήσεις.
Αφαιρεί από την πόλη μου την προοπτική να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο μας μια αντένα, όπως το Νέο Πάρκο Καινοτομίας στον ιστό της.
Αφαιρεί από την πόλη μου να οραματίζεται και να υλοποίει ένα δικό της masterplan με γνώμονα την ρήτρα για ένα ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης και διαχείρισης και την ποιοτική αναβάθμιση του Ανατολικού Διαμερίσματος.
Η αναβάθμιση του Ανατολικού Διαμερίσματος, μέσα από αυτή την Δημόσια επενδυτική πρόταση για την ορθή αξιοποίηση του Ριγανόκαμπου, είναι ένα έργο πνοής που κατά την εκτίμησή μου θα βρει ανοικτά αυτιά και μυαλά στην ΕΤΑΔ.
Το να μένουμε παγιωμένοι σε μια θέση μας, ενώ βλέπουμε ότι αυτή δεν περπατά και δεν την αναπροσαρμόζουμε στο μέτρο που θα μπορούσε να γίνει εφικτή, προς όφελος της πόλης μας, δεν αποτελεί κατά την ταπεινή μου άποψη ορθή διαχείριση.
Ας σκεφτούμε λίγο διαφορετικά…
*Ο Γεράσιμος Φεσσιάν είναι πρώην αντινομάρχης και περιφερειακός σύμβουλος.