Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: «Λάστιχο» οι εργασιακές σχέσεις
Η «Πελοπόννησος» δίνει το λόγο σε δύο νομικούς-εργατολόγους, έναν οικονομολόγο-εργατολόγο και έναν επιχειρηματία εστίασης.

Εάν δεν υπήρχε στην επικαιρότητα το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το προσχέδιο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που παρουσίασαν προχθές Νίκη Κεραμέως και Κώστας Καραγκούνης, θα ήταν «πρώτο θέμα» στα περισσότερα ΜΜΕ.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στον Ιούλιο, για να ψηφιστεί αμέσως μετά, είναι φανερό ότι αποσκοπεί στο να κάνει ακόμα πιο ελαστικές τις εργασιακές σχέσεις.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται:
*Δυνατότητα απασχόλησης έως και 13 ώρες ημερησίως στον ίδιο εργοδότη.
Αν ένας εργαζόμενος «συμφωνήσει» με την αξίωση του εργοδότη του να δουλέψει για διάστημα 13 ωρών την ημέρα, μπορεί πλέον να το κάνει. Μετά τις 8 ώρες εργασία, ισχύει η υπερεργασία (9η ώρα) και η υπερωρία (έως τη 12η ώρα).
Προϋπόθεση για το διευρυμένο ωράριο είναι να υπάρξει συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου.
* Επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης και σε εργαζόμενους με εκ περιτροπής εργασία. Θα μπορούν εφεξής οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, να κάνουν και υπερωρίες με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις (40% στο ωρομίσθιο). Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά όσους απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα.
* Δυνατότητα ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Εισάγεται η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (υποχρεωτική η συναίνεση των εργαζομένων). Θα μπορούν οι εργαζόμενοι να αυξάνουν ή να μειώνουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας διατηρώντας τον μέσο όρο των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Για παράδειγμα, θα μπορεί να εφαρμόζεται 10ωρη εργασία για 4 μέρες και τις άλλες 3 μέρες ρεπό!
* Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων, ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, για εργασία μικρής διάρκειας (έως 2 ημέρες).
* Δυνατότητα κατάτμησης της κανονικής άδειας σε περισσότερες από δύο περιόδους, κατόπιν συμφωνίας εργοδότη-εργαζόμενου. Αν οι ανάγκες της επιχείρησης το επιβάλλουν, δεν θα χορηγείται άδεια κατά τη θερινή περίοδο!
Η «Πελοπόννησος» δίνει το λόγο σε δύο νομικούς-εργατολόγους, έναν οικονομολόγο-εργατολόγο και έναν επιχειρηματία εστίασης.
ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Αυτές οι αμερικανιές θα κάνουν ζημιά…»

Αλέξης Μητρόπουλος
«Εκεί φτάσαμε… Εργαζόμενος που πρέπει να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα, όταν έχουμε τις λιγότερες γεννήσεις το 2024 σε όλο τον κόσμο. Καλείς τον νέο, τη νέα, τον μεσήλικα εργαζόμενο να δουλέψει μέχρι εξαντλήσεως, για να αυξήσει τον χαμηλό μισθό του, και ταυτόχρονα προσδοκάς ότι ο άνθρωπος αυτός θα κάνει οικογένεια, παιδιά, θα τα σπουδάσει, θα τα παντρέψει. Ε, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές στην προσαύξηση της υπερεργασίας, της υπερωρίας, των νυχτερινών, των Κυριακών και αργιών. Οταν θα πάει στο ταμείο να πάρει σύνταξη ο εργαζόμενος που είχε πολλές υπερωρίες στον εργασιακό του βίο, θα πάρει ελλειμματική σύνταξη, γιατί δεν θα αποτελούν συντάξιμες αποδοχές οι υπερωρίες, αφού δεν θα έχουν παρακρατηθεί οι εισφορές.
Η άδεια αναψυχής εδώ και 100 χρόνια είναι το ιερότερο των εργατικών δικαιωμάτων. Ενώ ο εργαζόμενος θα μπορούσε να τη σπάσει σε δύο κομμάτια, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο, έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι θα μπορεί να σπάει σε τέσσερα πενθήμερα. Και δήθεν απαιτεί συναίνεση εργοδότη-εργαζόμενου. Η σπαστή άδεια σε τέσσερα κομμάτια θα είναι η απόλυτη διάλυση του οικογενειακού προγραμματισμού.
Συνεχίζω: εργαζόμενος, λέει, θα προσλαμβάνεται απαντώντας με ένα ναι σε sms ή mail στο κινητό του από τον εργοδότη. Και με τον ίδιο τρόπο θα απολύεται. Ολη αυτή η απλούστευση, η ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας είναι σε βάρος των κεκτημένων της εργατικής τάξης.
Οι αμερικανιές στο ήδη ξεχαρβαλωμένο ελληνικό εργατικό δίκαιο θα κάνουν μεγάλη ζημιά…».
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΟΥΛΟΣ
«Επιστροφή σε σκοτεινή εργασιακή εποχή»

Θεόδωρος Ξούλος
Ο Θεόδωρος Ξούλος, οικονομολόγος – σύμβουλος ασφαλιστικών, εργατικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων, σχολίασε το υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο:
«Σε μια εποχή όπου η ακρίβεια καλπάζει, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων διαρκώς συρρικνώνεται και η επισφάλεια γίνεται η νέα ”κανονικότητα”, η κυβέρνηση φέρνει ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αντί να ενισχύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των εργαζομένων, θεσμοθετεί την εξάντλησή τους.
Ο πυρήνας του νέου πλαισίου περιστρέφεται γύρω από την ”ευελιξία” στις απολύσεις και την καθιέρωση της εργασίας έως και 13 ώρες την ημέρα. Πρόκειται για ένα σενάριο που μέχρι πρότινος θα ακουγόταν αδιανόητο σε ευρωπαϊκή χώρα, σήμερα όμως προτείνεται ως ”εκσυγχρονισμός”. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιστροφή σε μια σκοτεινή εργασιακή εποχή, όπου ο εργαζόμενος θεωρείται αναλώσιμος.
Η καθιέρωση 13ωρης απασχόλησης είναι μια συνταγή για εξάντληση, που θα οδηγήσει στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και στην διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Ποιος εργαζόμενος μπορεί να προγραμματίσει οικογένεια, εκπαίδευση, προσωπική ζωή, όταν το κράτος τον ωθεί να δουλεύει μέχρι εξάντλησης;
Αντί να ενισχυθούν οι μισθοί, να ενδυναμωθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να επανέλθει η αξιοπρέπεια στον χώρο εργασίας, επιλέγεται η διαρκής απορρύθμιση».
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ
«Και μετά ρεπό εφόσον… «συμφωνήσεις»
Ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας σχολίασε στην «Π» το προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου:
«Είναι το τρίτο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που… συμπωματικά έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες,. Ο νόμος Χατζηδάκη ψηφίστηκε Ιούνιο του 2021 και ο νόμος Γεωργιάδη, που θέσπισε την 13ωρη εργασία σε δύο εργοδότες, Σεπτέμβριο του 2023.
Οι fast track προσλήψεις από το κινητό σημαίνουν μειωμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν την ελάχιστη γνώση για δικαιώματα και υποχρεώσεις τους με ό,τι σημαίνει αυτό. Παράλληλα, διευκολύνεται και η απόλυση.
Ερχεται η 13ωρη εργασία με μειωμένες αποδοχές από υπερεργασία και υπερωρίες. Θα δουλεύεις νόμιμα για 13 ώρες και αν τολμάς, ζήτα μειωμένο ωράριο τις υπόλοιπες μέρες ή ρεπό. Το επιχείρημα ότι υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ή τα δικαστήρια, είναι για γέλια. Αντίστοιχα θεσπίζεται υπερωριακή απασχόληση στην εκ περιτροπής εργασία. Αντί ο εργοδότης να προσλάβει προσωπικό ή να σου κάνει τη σύμβαση πλήρους απασχόλησης, θα σου ζητά να «κάτσεις λίγο παραπάνω για να βγει η δουλειά» την ώρα που σε πληρώνει 300 και 400 ευρώ τον μήνα.
Θεσπίζεται 4ήμερη, λέει, εργασία όλο τον χρόνο. Θα δουλεύεις δύο 13ωρα σερί, θα πέφτεις κάτω από την κούραση, αλλά μετά θα έχεις δύο 7ωρα και μετά ρεπό εφόσον το… «συμφωνήσεις» με τον όμοιας ισχύος (εδώ γελάμε…) εργοδότη.
Θεσμοθετείται η «σπαστή» άδεια, οπότε ξέχνα ολόκληρη εβδομάδα διακοπές ή 10ήμερο, αν δεν συμφωνήσει ο εργοδότης. «Φύγε 2 μέρες, ξαναέλα, γιατί έπεσε λίγο δουλίτσα, και ξαναφεύγεις μωρέ μετά…».
Μην ξεχάσουμε ότι παγώνει η ΕΑΣ στους συνταξιούχους που εργάζονται. Τι κι αν εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει την προσαύξηση της σύνταξης που δικαιούνται λόγω απασχόλησης επειδή «δεν είναι έτοιμο το λογισμικό».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΚΑΛΟΣ
«Ρυθμίζονται θέματα που ήταν στον αέρα»
Ο επιχειρηματίας εστίασης Δημήτρης Φάκαλος, τόνισε στην «Π»:
«Το νομοσχέδιο, σε συγκεκριμένα σημεία του, διευθετεί και ρυθμίζει θέματα τα οποία έχει ανάγκη η πραγματική αγορά εργασίας.
Αν κάποιος εργαζόμενος διαφωνεί, δεν πάει για δουλειά. Δεν μπορεί κανένας να τον υποχρεώσει να κάνει κάτι που δεν θέλει.
Διευθετούνται πράγματα που ήταν στον αέρα. Στο κλάδο του catering π.χ., φέρναμε παιδιά που δούλευαν το 8ωρό τους από τις 7μ.μ. μέχρι τις 3π.μ. και φέρναμε άλλους στις 10 μ.μ. για να καθίσουν μέχρι 6 το πρωί. Ενώ τώρα, θα μπορεί να εργάζεται ο ίδιος εργαζόμενος, εάν θέλει, και να αμείβεται έξτρα. Και θα ‘ναι κι ασφαλισμένος.
Αρα, το νομοσχέδιο δείχνει ρεαλιστικό. Με κάποιες από τις προβλέψεις του εξυπηρετείται και ο επιχειρηματίας, αλλά και ο εργαζόμενος αποκτά μία σύμβαση με πλήρες 8ώρο.
Ενα άλλο σημαντικό θέμα είναι η αμεσότητα στην πρόσληψη. Θέλει, π.χ., ένα κατάστημα εστίασης να προσλάβει 4-5 άτομα για σαββατοκύριακο. Μέχρι τώρα έπρεπε να κάνει πρόσληψη και μετά ή απόλυση, το οποίο δεν συμφέρει τον επιχειρηματία γιατί έχανε οποιοδήποτε πρόγραμμα, επειδή είχε απολύσεις, ή ο εργαζόμενος θα ‘κανε οικειοθελή αποχώρηση.
Επίσης, μέχρι τώρα απαγορεύεται να κάνει υπερωρία και υπερεργασία όποιος δεν εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό ήταν μια παθογένεια. Εχει ένα μαγαζί μια εκδήλωση όπου χρειάζεται να εργαστεί κάποιος 12 ή 13 ώρες. Και θέλει να εργαστεί γιατί θα πάρει περισσότερα. Τώρα του δίνει το δικαίωμα, ακόμα κι αν είναι παρτάιμερ».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News