Ο Δούρειος Ιππος Νετανιάχου – Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι πολιτικός αναλυτής.

Το μακελειό της Χαμάς, από 7 Οκτωβρίου 2023, πυροδότησε έναν πόλεμο, που ακόμη συνεχίζεται, βυθίζοντας Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράν ίσως την ευρύτερη Μέση Ανατολή στον ανείπωτο πόνο.

Η Χαμάς αναδεικνύεται σε μέγα χορηγό της πολιτικής του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ στην επιδίωξή τους να αναδιαμορφώσουν τις σχέσεις ισχύος, γεωπολιτικά.

Ηταν ο Νετανιάχου αυτός που εδώ και 13 χρόνια επέβαλλε ακόμα και στις ΗΠΑ μία περίεργη πολιτική έναντι της Χαμάς. Να αντιμετωπίζεται η τρομοκρατική ομάδα ως οιονεί εταίρος, σε βάρος του Αμπάς και του παλαιστινιακού κράτους.

Επί έτη, οι διάφορες κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του ακολούθησαν μια υποκριτική-διπρόσωπη προσέγγιση στον τρόπο που διαχειρίζονταν την παλαιστινιακή αρχή και τη Χαμάς.

Η παλαιστινιακή αρχή, στη Δυτική Οχθη με επικεφαλής τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.

Η Χαμάς, που η κύρια δύναμή της βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, είναι Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατική Οργάνωση.

Παρά ταύτα ο Νετανιάχου εγκαινίασε πολιτική, φαινομενικά, ίσων αποστάσεων, αλλά με τρόπο που δημιουργούσε προβλήματα στο Αμπάς. Κύριος στόχος να αποτραπεί οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης ή ακόμα κι ο ίδιος από το να προχωρήσει την τυπική ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ισραηλινοί κυβερνητικοί, θέλοντας να μειώσουν ή και να βλάψουν τον Αμπάς, αναβάθμισαν τη Χαμάς από Τρομοκρατική Ομάδα σε Οργάνωση, με την οποία διεξήγαγαν έμμεσες διαπραγματεύσεις, μέσω Αιγύπτου, που της επετράπη να λαμβάνει εισροές μετρητών, από το εξωτερικό. Η Χαμάς συμπεριλήφθηκε και στις συζητήσεις για την αύξηση των αδειών εργασίας, που χορηγούσε το Ισραήλ σε εργάτες της Γάζας, γεγονός που συνέβαλε στον έλεγχο μεγαλύτερων τμημάτων Παλαιστινίων από τη σουνιτική Οργάνωση. Κερδίζοντας υψηλότερους μισθούς, σχεδόν 20.000 άτομα, από ό,τι στον Θύλακα, ισχυροποιούσε τη θέση της Χαμάς μεταξύ του πληθυσμού.

Η Χαμάς εκτός της πολιτικής διαθέτει και Στρατιωτική Πτέρυγα μέσω της οποίας διεξάγει τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον ακόμα και αμάχων ισραηλινών πολιτών.

Η Αντιπολίτευση καταλογίζει στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις κυβερνήσεις (από το 2014) ότι έχουν κάνει ουσιαστικά τα στραβά μάτια στα εμπρηστικά μπαλόνια και τις ρουκέτες της Χαμάς, από τη Γάζα.

Η Τρομοκρατική Οργάνωση ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Αιγύπτου (Σεΐχη Αχμεντ Γιασίν-Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ) αποτελεί προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της Ισλαμιστικής Φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ποιος χρηματοδοτεί και πώς τη Χαμάς; Είναι το Κατάρ -σημερινή έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων- αυτό που παίζει το κύριο οικονομικό ρόλο στη Γάζα, για την οποία όχι μόνον δεν αντιδρά το Ισραήλ, αντίθετα την επιτρέπει.

Ιδού σχετικές μαρτυρίες:

«Το Κατάρ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη Γάζα, είτε διευκολύνοντας την παροχή βοήθειας, είτε διαμεσολαβώντας. Το Ισραήλ δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει αυτήν τη σχέση επειδή χρειάζεται το Κατάρ» δήλωνε ο Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός Χάλεντ Χρουμπ.

Ο Ντιντιέ Μπιγιόν (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Σχέσεων) υπολογίζει σε $ 30 εκατ. μηνιαίως την οικονομική βοήθεια του Κατάρ στη Γάζα, μεταξύ άλλων και για πληρωμές των εκεί δημοσίων υπαλλήλων πολλοί από τους οποίους είναι μέλη της Χαμάς.

«Η Ντόχα επιδοτεί τη Χαμάς με έως και $ 480 εκατ. ετησίως. Με το ένα τρίτο αυτών το Κατάρ αγοράζει αιγυπτιακά καύσιμα, που το Κάιρο στέλνει στη Γάζα. Ενα άλλο τρίτο πηγαίνει σε φτωχές οικογένειες της Γάζας, ενώ το τελευταίο τρίτο πληρώνει τους μισθούς της γραφειοκρατίας της Χαμάς» έγραφε ο Χουσεΐν Αμπντουλ Χουσεΐν (Αμερικανικό Foundation for Defense of Democracies).

Το Ισραήλ, λοιπόν, έχει επιτρέψει να εισέλθουν στη Γάζα οι βαλίτσες που περιέχουν εκατομμύρια μετρητά από το Κατάρ, προκειμένου δήθεν να διατηρήσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός με τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα.

Τις περισσότερες φορές, η πολιτική του Ισραήλ ήταν να αντιμετωπίζει την παλαιστινιακή αρχή ως βάρος και τη Χαμάς ως περιουσιακό της στοιχείο.

Ο Νετανιάχου έκανε παρόμοια αναφορά (2019), όταν φέρεται να είπε ότι όσοι αντιτίθενται σε ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μεταφορά κεφαλαίων στη Γάζα, επειδή η διατήρηση του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ παλαιστινιακής αρχής, Δυτικής Οχθης και Χαμάς στη Γάζα θα εμπόδιζαν την ίδρυσή του.

Ενισχυμένη από αυτή την πολιτική, η Χαμάς είχε την ψευδαίσθηση ότι γινόταν όλο και πιο δυνατή οπότε το Ισραήλ βίωσε το δικό του «Περλ Χάρμπορ», την πιο αιματηρή μέρα στην ιστορία του, όταν τρομοκράτες της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα, έσφαξαν εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγαν άγνωστο αριθμό .

Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η ιδέα της έμμεσης ενίσχυσης της Χαμάς πληρώθηκε και πληρώνεται βαριά.

Από την άλλη, μπορεί να λεχθεί ότι η Χαμάς έγινε ισχυρότερη και χρησιμοποίησε την αιγίδα της ειρήνης, ως κάλυμμα για την εκπαίδευσή της.

Ποιοι είναι οι ωφελημένοι και ποιοι πληρώνουν αυτόν τον πόλεμο; Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή ανέρχονται σε 22,76 δισεκατομμύρια δολάρια, για οπλικά συστήματα.

Αρα όλα τα λεφτά εισπράχθηκαν από τις αμερικανικές εταιρείες, που κατά τον Μπάιντεν αυτό μειώνει την ανεργία.

Από την άλλη, 62.413 άνθρωποι στη Γάζα πέθαναν από την πείνα, ενώ ξεπερνούν τους 41.000 οι νεκροί από τις εχθροπραξίες. Αλήθεια πόσοι από αυτούς θα ζούσαν αν η Χαμάς δεν είχε προβεί στην τρομοκρατική ενέργεια;

Ο πόλεμος έσυρε πολλά αραβικά κράτη στην αγκαλιά του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα οπλικά συστήματα.

Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου, αλλά και το χειρότερο η χρήση πυρηνικών είτε από το Ισραήλ είτε από το Ιράν.