Ο Τρίτος Παγκόσμιος άρχισε μέσω της ενέργειας – Αποκλειστική συνέντευξη του πρέσβη της Ουκρανίας Σεργκέι Σουτένκο στην «Π»

Ο Σεργκέι Σουτένκο και οι συνεργάτες του στην ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα (βρίσκεται στην Φιλοθέη της Αθήνας) βίωσαν με διαφορετικό τρόπο φέτος την εορτή για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρα τους. Ευχή όλων είναι η εορτή του 2023 να γιορταστεί με «ειρήνη στη χώρα» και με «απομάκρυνση του ρώσου εισβολέα».

Τρίτος

Για τους Ουκρανούς η 24η Αυγούστου  είναι ό,τι για τους Αμερικανούς η 4η Ιουλίου. Κι, αυτό γιατί πριν από 31 ολόκληρα χρόνια, το τότε ανώτατο Σοβιέτ της «Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας» έλαβε την ιστορική απόφαση για την πλήρη ανεξαρτησία της χώρας, μια απόφαση που την επικύρωσε και ο ουκρανικός λαός σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

Με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο έκανε νέα παρέμβαση στην «Πελοπόννησο», μέσω της οποίας αφενός ευχαριστεί τον ελληνικό λαό για τη συνεχή υποστήριξή του στον αγώνα των συμπατριωτών του κι αφετέρου στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι
μια νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σημάνει το τέλος της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας για όλη την ανθρωπότητα, ανοίγοντας την όρεξη «κι άλλων δικτατόρων» ανά τον πλανήτη για να προχωρήσουν σε αντίστοιχες  πράξεις.

Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία του συνέντευξη στην «Π» κι ενώ έχουν, πλέον, συμπληρωθεί 6 μήνες πολέμου στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Σουτένκο έστειλε μήνυμα σε όλους τους Ελληνες, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα μέσω της εφημερίδας μας.

Τι σηµαίνει η Ηµέρα της Ανεξαρτησίας για τον λαό της Ουκρανίας και για εσάς;

«Από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας εκ μέρους της Ρωσίας, το νόημα της Ημέρας της Ανεξαρτησίας για τους Ουκρανούς έχει κατά κανόνα αλλάξει. Οι ουκρανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή πολεμούν μέχρι να εκδιωχθεί κάθε ρώσος στρατιώτης από το ουκρανικό έδαφος. Ετσι, γι΄ αυτούς η κάθε μέρα, όσο είναι ζωντανοί και υπερασπίζονται την επικράτειά μας, λειτουργεί σαν ημέρα ανεξαρτησίας. Οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι στη δική μας πραγματικότητα, η ελευθερία δεν θεωρείται δεδομένη, απεναντίας, πρέπει να κατακτηθεί. Οσο για εμένα, ως διπλωμάτη, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι μια ημέρα για να πούμε “Ευχαριστώ” σε όλους όσοι μας στηρίζουν και συνεχίζουν να το κάνουν καθημερινά από την αρχή του πολέμου. Και μπορώ να ευχαριστήσω γι΄ αυτό τους απλούς Ελληνες, τους εκπροσώπους των δήμων και της Εκκλησίας, καθώς και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, που από την πρώτη μέρα στηρίζουν τη χώρα μας. Σας ευχαριστούμε!».

Εάν η κατάσταση παραµείνει ως έχει, προβλέπετε ότι θα υπάρχει µόνιµο πολεµικό καθεστώς στη χώρα σας, ένας πόλεµος επ΄ αόριστον;

«Για την Ουκρανία, το βασικό καθήκον είναι να διασφαλίσουμε τη δική μας φυσική ασφάλεια. Οσο η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει κυνικά τις μη στρατιωτικές υποδομές και να σκοτώνει Ουκρανούς, η διατήρηση της πολεμικής εγρήγορσης είναι απολύτως απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει η καθημερινή ζωή στην Ουκρανία, το πολεμικό καθεστώς δεν περιορίζει τους ανθρώπους στην φυσιολογική τους ζωή, αλλά και τη χώρα μας από την Ανάπτυξη. Ωστόσο, η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία θα επιδεινώσει, όχι μόνο την κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί με τους συμμάχους μας θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον τερματισμό του πολέμου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ετσι, απευθυνόμαστε στους εταίρους μας για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και τον αγώνα της χώρας ενάντια στην τυραννία και τον επεκτατισμό».

Τι περιµένετε από την Ελλάδα και από την ελληνική κοινωνία; Τι ζητάτε από τα ελληνικά κόµµατα;

«Ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης ευρείας κλίμακας. Συμμεριζόμαστε κοινές ανησυχίες για την ευημερία και την ασφάλεια των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής. Κατά την πεποίθησή μου, όσο περισσότερες προσπάθειες κάνει η Ελλάδα να βοηθήσει, ώστε να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα, τόσο πιο προστατευμένη θα αισθανόταν η ελληνική κοινότητα στο έδαφος της Ουκρανίας. Προκειμένου να επιτύχουμε την ασφάλεια του λαού μας και την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, ζητάμε περισσότερα όπλα για την Ουκρανία και κυρώσεις για τη Ρωσία. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους Ελληνες πλοιοκτήτες να σταματήσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παγκοσμίως. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος είναι να στερήσετε από την επιτιθέμενη χώρα τα μέσα για να τον χρηματοδοτήσει. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Κοινοβουλίου της Λετονίας να αναγνωρίσει τη Ρωσία ως «κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας» και καλούμε την Ελλάδα να λάβει την ίδια απόφαση. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι επίσης μια εκστρατεία γενοκτονίας, με στόχο την εξόντωση των Ουκρανών ως έθνος. Είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική κυβέρνηση για τη συνεπή υποστήριξή της και τις -στην πράξη- ενέργειες της με στόχο την προσαγωγή των ρώσων δραστών στη δικαιοσύνη.

Καλούμε την Ελλάδα να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου για τη διερεύνηση και τη δίωξη προσώπων που είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, την έναρξη και την εκτέλεση της επιθετικής πράξης κατά της Ουκρανίας.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό μεταξύ άλλων στις πόλεις Μπούχα και Μαριούπολη δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά. Η ημέρα της νίκης μας θα έρθει αναπόφευκτα, αλλά είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τώρα. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του πρωθυπουργού της Ελλάδας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μας βοηθήσουν να ανοικοδομήσουμε τις πόλεις μας, ιδιαίτερα την Οδησσό. Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κοινωνία να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της με οικονομικό, ανθρωπιστικό ή οποιοδήποτε άλλο ουσιαστικό τρόπο».

Τρίτος

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο με τον γράφοντα στη μεγάλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρώτος στην «Πελοπόννησο» τον περασμένο Μάιο

Είστε σε γενικές γραµµές ικανοποιηµένος από τη στάση της ελληνικής κοινής γνώµης;

«Πριν από τον πόλεμο, οι ουκρανοελληνικές σχέσεις απολάμβαναν τυπικά μοτίβα. Πολλοί Ελληνες θεωρούσαν την Ουκρανία ως πρώην μέρος της Ρωσίας και δεν αντιλαμβάνονταν σοβαρά την ουκρανική πολιτεία. Αυτό οφειλόταν επίσης στη ρωσική προπαγάνδα, η οποία προπαγάνδιζε και ενθάρρυνε τη ρητορική μίσους και αναζητούσε δικαιολόγηση για την επιθετικότητά τους τα τελευταία 8 χρόνια. Αλλά σήμερα, 6 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, μπορώ με υπερηφάνια να πω ότι όλα έχουν αλλάξει. Οι Ουκρανοί, ξεφεύγοντας από τις θηριωδίες αυτού του απρόκλητου πολέμου, απολαμβάνουν φιλοξενίας και υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τώρα ποια είναι τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και ότι είναι τα χρώματα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο πόλεμος έχει πολλές πλευρές και κάποιες από αυτές είναι θετικές. Και η θετική πλευρά είναι ότι οι σχέσεις δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας είναι σήμερα πολύ ισχυρές».

Σας απασχολεί εκείνο το κοµµάτι των Ελλήνων που φαίνεται να έχει φιλορωσικό προσανατολισµό;

«Υπάρχουν πάντα άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, αντίθετες απόψεις για τα γεγονότα που διαδραματίζονται, δηλαδή για τη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω μερικές ερωτήσεις προς εκείνους τους ανθρώπους που έχουν φιλορωσικό προσανατολισμό σήμερα: Υποστηρίζετε πραγματικά τον καθημερινό βομβαρδισμό ειρηνικών πολιτών και αμάχων; Η δολοφονία ανηλίκων, σας βρίσκει σύμφωνους; Είστε ένθερμοι υποστηρικτές των μαζικών βασανιστηρίων στα κατεχόμενα εδάφη και της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης; Απολαύσατε τη σφαγή σε Μπούχα και Ιρπιν; Είναι σωστό ένα έθνος να πάψει να υπάρχει, αν το επιθυμούν άλλα; Περιμένετε με ανυπομονησία έναν πυρηνικό κίνδυνο, τον οποίο προετοιμάζει η Ρωσία στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια; Επί 8 χρόνια, η Ρωσία προπαγάνδιζε διάφορους μύθους-ψέματα για την Ουκρανία και προσωπικά καλούσα την ελληνική κοινωνία να χρησιμοποιήσει κριτική σκέψη, κάθε φορά που επρόκειτο να αναλύσει τα γεγονότα. Είμαι βέβαιος ότι η μακραίωνη και γνωστή σε όλόκληρο τον κόσμο ελληνική σοφία θα επικρατήσει».

Είµαστε κοντά σε έναν Γ΄ Παγκόσµιο Πόλεµο;

«Καθημερινά, η Ρωσία βομβαρδίζει μια σειρά από μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών και παιδικών σταθμών, υποστηρίζοντας ψευδώς από την πλευρά της ότι μόνο στρατιωτικές υποδομές πλήττονται. Ομως το κραυγαλέο ψέμα της ρωσικής κυβέρνησης κοστίζει στην Ουκρανία τη ζωή τουλάχιστον δύο παιδιών την ημέρα, ενώ περισσότερα από 376 έχουν ήδη σκοτωθεί.
Ο Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Οχι, όμως, με την κλασική έννοια. Σήμερα διεξάγεται με βασικά όπλα τα τρόφιμα και την ενέργεια. Και οι εταίροι μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πραγματικός Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αυτός με τις κλασικές μορφές πολέμου αυτήν τη φορά, μπορεί άνετα να ξεσπάσει. Μια πιθανή νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία θα λύσει τα χέρια άλλων δικτατόρων στον κόσμο για να ξεκινήσουν ατιμώρητες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επομένως, το βασικό μας καθήκον είναι να διατηρήσουμε τον ρυθμό της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία, καθώς και τις κοινές προσπάθειες αντιμέτρων που θα μας επιτρέψουν τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας. Σήμερα οι ουκρανοί υπερασπιστές προστατεύουν την Ευρώπη και ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο με τίμημα τη ζωή τους. Και ο κόσμος δεν έχει το δικαίωμα να νιώθει κόπωση στο να βοηθά την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο. Διαφορετικά, η Δημοκρατία μπορεί να ηττηθεί».

Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα αντιµετωπίσει µεγάλο πρόβληµα µε τις τιµές και τη ροή του φυσικού αερίου αυτόν τον χειµώνα; Και πώς θα το αντιµετωπίσουµε;

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πόλεις όπως η Μαριούπολη ή η Βολνοβάκα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Το κράτος της τρομοκρατίας πρέπει να τιμωρηθεί και να απομονωθεί, διαφορετικά δεν θα υπάρχει ειρηνικό ευρωπαϊκό μέλλον. Είναι προφανές ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και οξεία, όμως τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν προσεγγίσει τα ενεργειακά ζητήματα «πολύ υπεύθυνα». Λόγω του ρωσικού εκβιασμού, υπάρχει μια αύξηση των τιμών της ενέργειας που απλώνεται με την μορφή κυμάτων σε όλο τον κόσμο, βλάπτοντας τους καταναλωτές. Πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό ενεργειακό σύστημα, από τους ρωσικούς φορείς ενέργειας και να αντισταθεί στον εκβιασμό των ενεργειακών τρομοκρατών της “Gazprom”. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει στο μέλλον τέτοια απειλή για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπως η Ρωσία».