Οδοντίατροι Αχαΐας: Ξεσηκώνονται για ασφάλιση και ελλείψεις για τους πολίτες

Το 95% των οδοντιάτρων είναι ελευθεροεπαγγελματίες που σημαίνει ότι μετά από 40 χρόνια σκληρής εργασίας θα καταλήγουν να παίρνουν ως σύνταξη ένα εξευτελιστικό ποσό.

Οδοντίατροι Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου. Διακρίνονται οι Βασιλιάνα Δενδρινού, Σταύρος Κυριόπουλος, Νίκος Κοσκινάς, Γιώργος Μουτούσης

Κλίμα ξεσηκωμού επικρατεί στον οδοντιατρικό κόσμο καθώς με το ασφαλιστικό που εισάγεται σήμερα στη Βουλή, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης οι ελευθεροεπαγγελματίες θα λαμβάνουν σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 750 – 800 ευρώ μικτά. {arx_4}

«Το 95% των οδοντιάτρων είναι ελευθεροεπαγγελματίες που σημαίνει ότι μετά από 40 χρόνια σκληρής εργασίας θα καταλήγουν να παίρνουν αυτό το εξευτελιστικό ποσό. Οταν μάλιστα την ίδια στιγμή ελευθεροεπαγγελματίες άλλων κλάδων, όπως δικηγόροι, μηχανικοί που ανήκουμε στο ίδιο ταμείο θα λαμβάνουν 1.000 ευρώ. Το ταμείο μας, το ΤΣΑΥ, ήταν αυτό που στήριξε τον ΕΦΚΑ και τώρα μας δίνουν ψίχουλα» ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας, Γιώργος Μουτούσης πλαισιωμένος από τα μέλη του ΔΣ, Νίκο Κοσκινά, Σταύρο Κυριόπουλο και Βασιλιάνα Δενδρινού.

«Οι υγειονομικοί το 2016 είχαν συντάξιμες αποδοχές 961,21 ευρώ, οι νομικοί 774,25 ευρώ και οι μηχανικοί 733,19 ευρώ, σήμερα οι υγειονομικοί λαμβάνουν σύνταξη 750-800 ευρώ και οι λοιποί επιστήμονες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Ζητάμε την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των άλλων επιστημόνων. Εχουμε κάνει πολλές προσπάθειες να διορθωθεί αυτή η αδικία αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση και ειλικρίνεια εκ μέρους της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Μουτούσης.

Η ΚΛΟΠΗ

Μάλιστα ο ίδιος, όπως και ο κ. Κοσκινάς ανέδειξαν και μία «απάτη – κλοπή», όπως την χαρακτήρισαν, που έγινε εις βάρος των υγειονομικών.

«Οταν υπήρχε το ΤΣΑΥ ο ασφαλισμένος μπορούσε να πληρώνει επιπλέον εισφορές, π.χ. 50% ώστε και η σύνταξή του να είναι αυξημένη κατά 50%. Με την ενοποίηση των ταμείων τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν και οι συνταξιούχοι μας λαμβάνουν πλέον 20-15 ευρώ επιπλέον. Εκκρεμεί η προσφυγή μας στο ΣτΕ όπου ελπίζουμε να δικαιωθούμε».

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των οδοντιάτρων της περιοχής, αφορά την άνιση μεταχείριση των νέων μητέρων οδοντιάτρων.

«Ζητήσαμε να υπάρχει ίση μεταχείριση των γυναικών οδοντιάτρων που σήμερα αντιστοιχούν στο 50% του κλάδου μας, με όλες τις άλλες γυναίκες σε ότι αφορά το επίδομα μητρότητας. Η πολιτεία τις ελευθεροεπαγγελματίες γυναίκες οδοντιάτρους τις επιδοτεί μόλις με 200 ευρώ το μήνα για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες. Το δε τραγικό είναι ότι αιτιολόγησαν την απόφαση αυτή κάνοντας λόγο για ”επιχειρηματικό ρίσκο” σε ότι αφορά τις γυναίκες οδοντιάτρους. Ζητάμε να οριστεί ισότιμα το επίδομα για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες και επαγγελματίες. Υπάρχει και η ευρωπαϊκή οδηγία που το υπαγορεύει αυτό αλλά στη χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί» υπογράμμισε ο κ. Μουτούσης.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διεκδικεί την αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες στο ύψος του κατώτερου μισθού και πιο συγκεκριμένα στα 713 ευρώ κάθε μήνα για διάστημα 4 μηνών, δηλαδή συνολικά 2.852 ευρώ. Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει και το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει ενώ σε έρευνα που διεξήγαγε κατέδειξε ότι σε οικογένειες που η μητέρα είναι επιστήμων γεννιούνται λιγότερα παιδιά.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΚΑΛΥΨΗ

Ως «τριτοκοσμική» χαρακτήρισαν τη χώρα μας σε ότι αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη που παρέχει το κράτος στους πολίτες. «Μηδενικός προϋπολογισμός για τους ασφαλισμένους για την οδοντιατρική τους κάλυψη. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η στοματική κοιλότητα είναι η πύλη για την υγεία όλου του σώματος αντιλαμβάνεστε τη βαρύτητα που έχει η στοματική φροντίδα και περίθαλψη» ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος.

Μάλιστα όπως τόνισαν τα μέλη του ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας, στις αρχές του 2022 είχαν κληθεί από το υπουργείο η ηγεσία του οποίου τους ανακοίνωσε ότι μέσω ΕΟΠΥΥ θα διατεθεί το ποσό των 40 εκατομμυρίων για οδοντιατρικές παροχές στους ασφαλισμένους και τους ζητήθηκαν προτάσεις για την καλύτερη διοχέτευση αυτού του ποσού. «Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας και το καλοκαίρι μας ανακοινώθηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι μηδενικός. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει χρηματοδότηση για οδοντιατρική περίθαλψη. Το κράτος θεωρεί σημαντικό, και είναι, να χορηγεί γυαλιά για να μπορεί κάποιος να διαβάζει αλλά δεν το απασχολεί αν κάποιος δεν έχει δόντια για να μπορεί να φάει» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ 

«Δεν νοείται να μην υπάρχει μέριμνα για τους εκατοντάδες Αχαιούς πολίτες όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου. Αν κάποιον τον πιάσει πονόδοντος το βράδυ που θα πάει; Ή θα του πούμε κάνε πλύσεις με τσίπουρο – αυτό δηλαδή που κάνει και τώρα – κι έλα το πρωί;».

Είναι το ερώτημα που έθεσε ο κ. Κοσκινάς σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σε όλη την Αχαΐα δημόσιο οδοντιατρείο που να εφημερεύει συνεχώς. «Στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου τραβάμε το ωράριο λειτουργίας του οδοντιατρείου έως τις 9 μ.μ. μετά όμως κλείνουμε. Θα μπορούσαμε με ελάχιστους πόρους και ενίσχυση του προσωπικού να λειτουργούμε όλο το 24ωρο. Απαιτείται βούληση και οργάνωση για να λειτουργήσει το σύστημα σωστά και να έχουμε το ολιστικό μοντέλο αντιμετώπισης του πολίτη. Και η ολιστική αντιμετώπιση ξεκινάει από τη στοματική κοιλότητα και επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα».

Από την πλευρά του ο κ. Μουτούσης χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» να μην υπάρχει οργανωμένο οδοντιατρείο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

«Είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που δεν έχει οδοντιατρείο. Εν τω μεταξύ στο Γναθοχειρουργικό Τμήμα εδώ και δύο χρόνια ζητάμε να προκηρυχθούν δύο θέσεις που είναι κενές κι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Υπενθυμίζω ότι έχει κλείσει και το Γναθοχειρουργικό Τμήμα του ”Αγίου Ανδρέα”. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των πολιτών».