Οι δασμοί Τραμπ εκτοξεύουν την τιμή του iPhone, πόσο θα φτάσει

Μεταξύ των πρώτων «θυμάτων» της πολιτικής Τραμπ το iPhone.

iPhone

Η πολιτική των νέων δασμών που εξήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ για προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, ενδέχεται να φέρει ισχυρές αναταράξεις στην παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας. Μεταξύ των πρώτων «θυμάτων», βρίσκεται το πιο εμβληματικό προϊόν της Apple: το iPhone.

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η νέα φορολογική επιβάρυνση 54% σε κινεζικά αγαθά, περιλαμβάνει βασικά εξαρτήματα των smartphones, τα οποία συναρμολογούνται κυρίως στην Κίνα. Η Apple, που βασίζεται σε αυτό το διεθνές δίκτυο προμηθευτών και συνεργείων συναρμολόγησης, αναμένεται να αντιμετωπίσει τεράστια αύξηση κόστους — και αυτή η επιβάρυνση δεν θα μείνει χωρίς αντίκτυπο στην τελική τιμή για τους καταναλωτές.

Ανατιμήσεις που σοκάρουν

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της επίπτωσης, αρκεί να δούμε το παράδειγμα του iPhone 16 Pro (256GB), το οποίο πωλείται στις ΗΠΑ έναντι 1.100 δολαρίων. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων TechInsights, το καθαρό κόστος των εξαρτημάτων ανέρχεται σε 550 δολάρια, με τη συναρμολόγηση και τις δοκιμές να ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 580 δολάρια ανά συσκευή.

Με την επιβολή δασμών, αυτό το ποσό ανεβαίνει κατά τουλάχιστον 270 δολάρια, φτάνοντας στα 850 δολάρια. Αν η Apple θέλει να διατηρήσει το ίδιο περιθώριο κέρδους, η τιμή λιανικής του iPhone θα πρέπει να ξεπεράσει τα 1.300 δολάρια – μια αύξηση που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τη ζήτηση.

Η «επιστροφή στην Αμερική» κοστίζει ακριβά

Η πρόταση Τραμπ για επιστροφή της παραγωγής υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, αν και ηχηρή πολιτικά, αποδεικνύεται οικονομικά δυστοπική. Όπως τονίζει ο Μπάρτον Κρόκετ, αναλυτής της Rosenblatt Securities, η μεταφορά της γραμμής παραγωγής του iPhone στις ΗΠΑ θα ήταν «μια τεράστια, υπέρογκα δύσκολη και πολυδάπανη διαδικασία», χωρίς εγγυήσεις ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γουέιν Λαμ από την TechInsights, το κόστος συναρμολόγησης που σήμερα ανέρχεται σε 30 δολάρια ανά συσκευή στην Κίνα, θα μπορούσε να φτάσει τα 300 δολάρια αν γινόταν στις ΗΠΑ. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα απαιτούνταν για την κατασκευή εγχώριων γραμμών παραγωγής εξαρτημάτων.

Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που πλήττεται. Ολόκληρη η βιομηχανία τεχνολογίας βασίζεται στην παγκοσμιοποίηση της παραγωγής. Από τα microchips της Ταϊβάν μέχρι τις OLED οθόνες της Νότιας Κορέας, η αλυσίδα εφοδιασμού είναι παγκόσμια. Η αποσύνδεσή της στο όνομα μιας αμερικανικής «τεχνολογικής αυτάρκειας» ίσως προκαλέσει περισσότερες ζημιές απ’ ό,τι οφέλη.

Πηγή: Wall Street Journal