Οι πρώτες δηλώσεις Πούτιν – Σολτς, πρόθυμοι να συζητήσουν διεξοδικά για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς διεξάγεται στο Κρεμλίνο.

πρώτες

«Θα αφιερώσουμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης.

«Είναι σαφές ότι οφείλουμε να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «πολύ ευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες. «Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες κάθισαν σ’ ένα τραπέζι μήκους έξι μέτρων, υγειονομικό μέτρο που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν σε ένα ρωσικό πρωτόκολλο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον Μακρόν προ ολίγων ημερών.

Ο Σολτς αρνήθηκε να κάνει ρωσικό τεστ PCR πριν από τις συνομιλίες, επιλέγοντας το τεστ να του το κάνει ένας γιατρός της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, πριν αποβιβαστεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως, «όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της. Οι συνομιλίες θα είναι εκτεταμένες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Πρόοδος η αποχώρηση των Ρώσων από τα σύνορα με Ουκρανία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στην κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας και ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση, αλλά ακόμα δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σημείο.

Συγκεκριμένα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε δει μεγάλη πρόοδο σχετικά με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα «σημάδια» που έρχονται από τη Ρωσία, αναφορικά με τις προσπάθειες να υπάρξει λύση δια μέσου της διπλωματίας, δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για προγραμματισμένη στρατιωτική αποχώρηση από τα σύνορα Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μια «συνήθη διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο τον ρωσικό Βόρειο Στόλο πως περισσότερα από 20 πλοία της εν λόγω δύναμης άρχισαν γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως οι ασκήσεις στα ύδατα της Αρκτικής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία εντάσσονται στα ευρύτερα γυμνάσια που δημιούργησαν φόβους στους Δυτικούς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Πεσκόφ κατήγγειλε μια «εκστρατεία χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο η οποία έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις».

«Είναι το είδος της υστερίας που δεν βασίζεται σε τίποτε», δήλωσε. Μάλιστα πρόσθεσε σύμφωνα με το BBC, ότι ακόμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αστειεύτηκε με τις διαρροές περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου και ζήτησε από την στρατιωτική ηγεσ΄ία του, να μάθει αν είχε δημοσιευτεί η ακριβής ώραγια την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία διέταξε σήμερα να επιστρέψουν στις βάσεις τους μονάδες ανεπτυγμένες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια πρώτη ένδειξη μιας ύφεσης.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.