«Ολυμπιακή Γη»: Το αίτημα μετονομασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην κυβέρνηση

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, χαρακτηρίζουν την πρόταση του Ν.Φαρμάκη «πρωτοποριακή» και καλούν την κυβέρνηση να την υιοθετήσει

Ολυμπιακή Γη Ο Ν. Φαρμάκης, όπως λέει ο Γ. Μάκκας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην «Ολυμπιακή Γη»

Μόνο αυθόρμητη έκφραση σκέψης ή «πυροτέχνημα» δεν ήταν η προ ημερών δημόσια πρόταση μετονομασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε «Περιφέρεια Ολυμπιακής Γης» ή «Ολυμπιακή Περιφέρεια», στο πλαίσιο του συνεδρίου για τον Αθλητισμό.

Των Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου και Πέτρου Γκίστη

Ο διευθυντής του γραφείου του περιφερειάρχη Γιάννης Μάκκας, ερωτηθείς για την πορεία της πρότασης αυτής και την τύχη που μπορεί να έχει, αποσαφήνισε πως δεν ελέχθη από τον Νεκτάριο Φαρμάκη, πρόχειρα ή για να δει αντιδράσεις, αλλά είναι κάτι που ο ίδιος με την περιφερειακή του αρχή, επεξεργάζεται σχεδόν από την αρχή της θητείας τους.

«Η ταμπέλα Ολυμπιακή Γη έχει ήδη μπει» τόνισε στην «Π», αποδίδοντας αυτή την επιλογή στο αναμφισβήτητο γεγονός πως πρόκειται για το πιο αναγνωρίσιμο παγκόσμιο όνομα. «Και ποιος δεν θα ήθελε;» αναρωτήθηκε, προκαλώντας εμμέσως και τις άλλες παραταξιακές δυνάμεις της Περιφέρειας να πάρουν θέση και προφανώς να πουν, επίσης δημόσια, αν στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία ή αν διαφωνούν με τη δυναμική της επωνυμίας που πηγάζει από την βαθιά ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Ολοι θέλουν, κάποια στιγμή στη ζωή τους, να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία και σίγουρα όλοι την ξέρουν» προσθέτει ο κ. Μάκκας, ενώ στο ερώτημα της «Π», σε τι αποσκοπεί το εγχείρημα της μετονομασίας, η απάντηση είναι μία: «Μόνο έτσι θα καταλάβουν που είμαστε στο χάρτη, ως Περιφέρεια. Κι έτσι, ο τουρισμός, το εμπόριο κι άλλοι τομείς θα κερδίσουν».

Στην ΠΔΕ, χαρακτηρίζουν την πρόταση του Ν.Φαρμάκη «πρωτοποριακή» και καλούν την κυβέρνηση να την υιοθετήσει, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να υλοποιηθεί, καθότι απαιτείται νομοθετική αλλαγή στο Νόμο του «Καλλικράτη».

Η πρόταση, πολύ σύντομα, θα μεταβιβαστεί και εγγράφως στην Αθήνα, αφού θα πρέπει να ενημερωθούν λεπτομερώς υπουργοί, βουλευτές κ.ά.. Θα τεθεί σε διαβούλευση υψηλού επιπέδου, ενώ θα εξεταστεί και από νομικής πλευράς.

«Δεν κάνουμε πίσω, αν και δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημά μας», λέει ο κ. Μάκκας.

Σε πρώτη φάση, πάντως, υπάρχει ήδη μια κίνηση κοινής αποδοχής, από τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Υπενθυμίζεται πως «Ολυμπιακή Γη» τιτλοφορείται η νέα τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας, αντί για «Δυτικής Ελλάδας» πουπεριλαμβάνει μια τεράστια γεωγραφική περιοχή από Ηπειρο μέχρι Πελοπόννησο, κάτι που προκαλεί σύγχυση.

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ» Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

Εκπληξη και μάλιστα με ευχάριστη «επίγευση» προκάλεσε η πρόταση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, να μετονομαστεί η διοικητική ενότητα της Δυτικής Ελλάδας σε «Περιφέρεια Ολυμπιακής Γης» ή «Ολυμπιακή Περιφέρεια». Λίγες ημέρες μετά, η «Π» απευθύνθηκε στον «πυρήνα» της Ολυμπιακής Γης και συνομίλησε με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, ζητώντας του να εκθέσει τις απόψεις του επί της πρότασης. «Αποτελεί για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη», ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Γεωργιόπουλου στην «Π».

Ολυμπιακή Γη

Ικανοποιημένος ο Γιώργος Γεωργιόπουλος από την πρόταση Φαρμάκη

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την ιδέα ως «τολμηρή», η οποία, όμως, «εκφράζει το αυτονόητο», όπως είπε. Για τον ίδιο, η Ολυμπία αποτελεί το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας και το μεγαλύτερο ίσως της χώρας και αναμφισβήτητα προσδίδει ταυτότητα και προβολή μοναδική. «Βεβαίως όπως είπε και ο περιφερειάρχης, αυτό απαιτεί τροποποίηση του Καλλικράτη, ενέργεια στην οποία πρέπει να συμφωνήσει και η Κυβέρνηση», ξεκαθάρισε. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως «Ολυμπιακή Περιφέρεια» θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα σηματοδοτήσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στο εμπόριο και στην οικονομία του τόπου.

«Συγχαίρω λοιπόν, τον κ. Φαρμάκη για την ιδέα του. Το επόμενο διάστημα θα μιλήσουμε με τον περιφερειάρχη, προκειμένου να δούμε τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα μπορούσε αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί», δήλωσε στην «Π» ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.