Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών την Τετάρτη – Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία

«Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Πανελλαδική

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών  στο Δημόσιο σύστημα υγείας, με συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

«Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, ζητούν να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ΣΟΧ. Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνται επί ώρες στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων λόγω ελλείψεων προσωπικού και λόγω έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Δεν μας αρμόζουν νοσηλείες σε ράντζα. Από διαχρονικές ευθύνες έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει:

«Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Στα πλαίσια των Μνημονιακών δεσμεύσεων κλείσανε 10 Νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε μεθοδεύεται η συρρίκνωση – συγχώνευση – κατάργηση 35 Νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια καθώς επίσης και άλλων Νοσοκομείων της περιφέρειας.

Εάν δεν ήταν οι αντιδράσεις των Σωματείων, των κατοίκων και της ΠΟΕΔΗΝ πολλά εξ’ αυτών θα είχαν μετατραπεί σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Επίσης στην ανακοίνωσή της αναφέρετε στον ανεκτιμητό και αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο Ιδιωτικός Τομέας δεν έβαλε πλάτη. Με την νοσηλεία non covid περιστατικών αύξησαν κατά πολύ τα κέρδη τους. Δεν μπορεί λοιπόν οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το Σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας. 10 χρόνια τώρα ακούμε για αύξηση των Δημόσιων Δαπανών Υγείας αλλά δεν τη βλέπουμε.»

«Τα Νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Υποφέρουν από τις συνεχείς παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις. Χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις.

Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας στους πενιχρούς μισθούς και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του Νόμου που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο σύστημα που είναι θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ .

Εμπαιγμός

Εν τω μεταξύ για τον «απόλυτο εμπαιγμό» από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφορικά με το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Στην Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ και καλύπτει όλους που θα θελήσουν να παρευρεθούν.