Πανελλήνιες 2024: Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους, αύριο τα αποτελέσματα, εκτιμήσεις για τις βάσεις

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, λίγες μόνο ώρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Που θα κινηθούν οι βάσεις. Συμβουλές για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

πανελλήνιες

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους, καθώς αύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2024.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδειάς, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες στο results.it.minedu.gov.gr στη 1 το μεσημέρι.

Έως και αύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας κωδικού ασφαλείας για την υποβολή μηχανογραφικών για τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή ΠΜΔ.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Έμπειροι καθηγητές, βαθμολογητές και φροντιστές εκτιμούν ότι σε όλα τα επιστημονικά Πεδία η πορεία των βάσεων θα έχει πτωτική πορεία. Βασική αιτία η δυσκολία των θεμάτων σε κάποια μαθήματα συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.

Η εκτίμηση αυτή αφορά και στις υψηλόβαθμες σχολές των Πεδίων. Όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί ιδιαίτερα στο 2ο Πεδίο η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική και σε κάποιες σχολές μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 μόρια κάτι που φυσικά δεν ασυνήθιστο για τις πανελλαδικές και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εκτιμήσεις εστιάζουν στις χαμηλές επιδόσεις στο μάθημα της φυσικής (λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας των θεμάτων), των μαθηματικών αλλά και της Νεοελληνικής Γλώσσας. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι φέτος θα υπάρχει πτώση των βάσεων τόσο στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές όσο και στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές κ.α

Αναλυτικά:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι δεν φαίνεται να τα πήγαν καλά στα δύο μαθήματα της ιστορίας και Γλώσσας και συνεπώς αυτό θα πιέσει τις βάσεις προς τα κάτω, όχι όμως εντυπωσιακά.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο δεν δείχνει να έχουν καλές επιδόσεις σε φυσική μαθηματικά και Γλώσσα και άρα και εδώ η πτώση των βάσεων είναι αναμενόμενη και σημαντικότερη από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Στο 3ο Πεδίο η φυσική θα οδηγήσει επίσης σε πτώση των βάσεων αλλά οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να περιμένουν εντυπωσιακή κάθοδο των μορίων.

Στο 4ο Πεδίο τα μαθηματικά κυρίως θα οδηγήσουν τις βάσεις προς τα κάτω αλλά αυτό σίγουρα δεν αφορά στο σύνολο των σχολών του Πεδίου πράγμα που σημαίνει ότι πολλά τμήματα θα έχουν άνοδο στα μόρια εισαγωγής.

Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, αλλά αν αυτό είναι που ενδιαφέρει τους υποψήφιους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια περισσότερο σοβαρή προσέγγιση για την πορεία των μορίων θα μπορέσει να υπάρξει όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί και κυρίως όταν το υπουργείο Παιδείας (την ίδια μέρα) δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών συνολικά σε όλα τα μαθήματα και σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Όμως και πάλι οι εκτιμήσεις θα έχουν σοβαρές αποκλίσεις καθώς δεν θα ξέρουμε τις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι δηλαδή ποια θα είναι η ζήτηση για κάθε σχολή.

Συμβουλές για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Ένας υποψήφιος δεν πρέπει να συμπληρώσει το μηχανογραφικό του δελτίο στηριζόμενος στις εκτιμήσεις για τις βάσεις αλλά στους βαθμούς, που κατέκτησε και στις πραγματικές του επιθυμίες. Ασφαλώς κάποιος που «έβγαλε» 15.000 μόρια δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει μια θέση στη Νομική ή στην Ιατρική ή σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές.

Συνεπώς χρειάζεται ρεαλισμός και έξυπνες επιλογές από την πλευρά των υποψηφίων και αυτή είναι και η σοβαρότερη «δουλειά» που θα έχουν να κάνουν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θέλει καλή μελέτη, σοβαρή βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς προς τους υποψήφιους και λογική από τα παιδιά και τους γονείς τους.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν στο νου τους τρία βασικά πράγματα:

  • Να επιλέξουν το γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει τώρα ή/και στο οποίο έχουν κάποιο ταλέντο, χωρίς να προβληματίζονται για το επάγγελμα που θα κάνουν αργότερα.
  • Στην κατάταξη των τμημάτων στο Μηχανογραφικό, να μη λάβουν υπ’ όψιν μόνο την κατάταξη στις λίστες των βάσεων εισαγωγής, αλλά να κάνουν μια οργανωμένη αξιολόγησή τους.
  • Η επιλογή πανεπιστημιακού τμήματος στην ηλικία των 18 ετών δεν προσδιορίζει το μοναδικό επάγγελμα που θα κάνουμε στον εργασιακό βίο μας, αλλά είναι η αρχή για μια γνωσιακή διαδρομή συνεχούς μάθησης, διαδοχικών απαιτήσεων για μερική ή ριζική επανειδίκευση και πολλών ευκαιριών για διαφορετικά επαγγέλματα ή/και ειδικεύσεις.