Πανελλήνιες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Αν και ξεκάθαρη εικόνα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής για τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, διάσπαρτες εκτιμήσεις που βγαίνουν από τα βαθμολογικά κέντρα σημειώνουν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από τις βάσεις εισαγωγής της περυσινής χρονιάς.

Πανελλήνιες

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με πιθανότερες ημερομηνίες 27 έως 30 του μήνα, εκτιμάται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των βαθμολογικών αποτελεσμάτων των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Επίσης νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής. Ειδικότερα, στις 4 Ιουλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των μηχανογραφικών. Επίσης οι πληροφορίες φέρουν ως πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων την 28η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα της περιοχής μας, η διαδικασία της βαθμολόγησης των γραπτών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο. Ακολούθως της Δευτέρα 26 του μήνα θα γίνει η αποστολή των βαθμολογιών στο υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τις αποδόσεις τους.

Φέτος οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν τη βαθμολογία τους με τρεις τρόπους. Είτε με γραπτό μήνυμα SMS είτε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ή από το σχολείο τους καθώς θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια οι σχετικοί κατάλογοι. Υπενθυμίζεται πως μέχρι αύριο 23 Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, θα παραμείνει για τους υποψήφιους ανοιχτή η εφαρμογή για την εγγραφή τους, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τη βαθμολογία τους καθώς και το Τμήμα που εισάγονται με SMS.

Αν και ξεκάθαρη εικόνα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής για τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων, διάσπαρτες εκτιμήσεις που βγαίνουν από τα βαθμολογικά κέντρα σημειώνουν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από τις βάσεις εισαγωγής της περυσινής χρονιάς.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ (Σχολές Ανθρωπιστικών Επιστημών): Αναμένεται να υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων κυμαίνονται στα αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα. Το μάθημα που δυσκόλεψε ήταν τα Αρχαία Ελληνικά ενώ αντίστοιχα τα άλλα μαθήματα μετράνε αρκετά καλά και άριστα γραπτά.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ (Σχολές Θετικών Επιστημών): Και σε αυτό το πεδίο δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι. Ιδιαίτερα φάνηκε οι υποψήφιοι να δυσκολεύονται στα μαθήματα προσανατολισμού, Χημείας και Φυσικής. Υπήρξε διαβάθμιση των γραπτών με τους καλά προετοιμασμένους, οι οποίοι αποδείχτηκαν ότι ήταν λίγοι, να έχουν πετύχει άριστα αποτελέσματα.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ (Σχολές Επιστημών Υγείας και Ζωής): Το συγκεκριμένο πεδίο, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων κι αυτό οφείλεται στη διεκδίκηση μιας θέσης στα Ιατρικά Τμήματα. Σημειώνουμε ότι οι βάσεις εισαγωγής στα συγκεκριμένα Τμήμα είχαν σημειώσει τα τελευταία χρόνια πτώση η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και φέτος. Το μάθημα της Βιολογίας ήταν αυτό που δυσκόλεψε και περιόρισε τον αριθμό των αρίστων.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ (Σχολές Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής): Το συγκεκριμένο πεδίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί επιλογή πολλών υποψηφίων λόγω της άμεσης σύνδεσης που εξασφαλίζει με την αγορά εργασίας. Εδώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις με τις υψηλόβαθμες σχολές να σημειώνουν μικρή αύξηση.

ΠΑΠΕΛ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ.)» του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προκηρύσσει, για το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, εξήντα (60) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών. Επισημαίνεται ότι έχει διαπιστωθεί η συνάφεια του ΠΜΣ με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ).

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης παράλληλα με τη διά ζώσης εκπαίδευση. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα και απαιτείται η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε δώδεκα (12) μαθήματα, η εκπόνηση πρακτικής άσκησης, καθώς και η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Δεκτοί γίνονται πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει και γίνεται ηλεκτρονικά, αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά κατά το διάστημα έως και τις 20 Ιουλίου. Πληροφορίες:27310-89661, ιστοσελίδα pmsamea.uop.gr/ και masteramea@uop.gr ,chios@go.uop.gr.