Πανεπιστήμιο Πατρών – Μπούρας: Ντρέπομαι για τους χώρους που μένουν οι φοιτητές μου
Παραδοχή του πρύτανη της Πάτρας για τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου. Θα υποδεχθούμε τους καινούργιους και φέτος. Πρόβλημα η υποστελέχωση.
Κραυγή αγωνίας από την πρυτανική αρχή για την άμεση αναγκαιότητα χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών, ανανέωσης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του εξοπλισμού, ώστε να μη χάσει την ποιότητά του στην εκπαίδευση και τον ανταγωνισμό στο διεθνές πεδίο.
Το θέμα αυτό ανέδειξε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, το πρώτο μέρος της οποίας αφορούσε τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Υποδοχής των Φοιτητών – «Welcome to up» 2023 και το δεύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Μπούρας ήταν ξεκάθαρος και υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο θα χάσει το «τρένο» της έρευνας και της ποιοτικής εκπαίδευσης εάν η Περιφέρεια, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρηματοδοτήσουν τον εξοπλισμό του.
Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να στηριχτούν τα βήματα ανάπτυξης που κάνει το Πανεπιστήμιο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι χθες, λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον αντιπρύτανη Παναγιώτη Δημόπουλο υπέγραψαν με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Κλεομένη Μπάρλο και τον γενικό διευθυντή Νικόλαο Κοτσώνη. Σύμφωνο Συνεργασίας για Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες Βιομηχανικού Προσανατολισμού.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
«Το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκες που δεν φαντάζεστε» υπογράμμισε, απαριθμώντας στη συνέχεια τα παρακάτω. «Η πρώτη ανάγκη είναι το φοιτητικό εστιατόριο. Εχουμε σήμερα στη χώρα το μεγαλύτερο φοιτητικό εστιατόριο. Σιτίζει 5.000-6.000 φοιτητές. Το υπάρχον έχει ξεπεράσει τα όριά του. Υπάρχει μία προμελέτη κατασκευής του νέου εστιατορίου, των καθηγητών Κουφόπουλου και Δρίτσου. Σε αυτή προβλέπεται κι ένας χώρος στον οποίο θα αναπτυχθεί μία μικρή λέσχη, ώστε να φιλοξενούμε τους επισκέπτες μας. Πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση».
Η ίδια ανάγκη υπάρχει και για τις φοιτητικές εστίες. «Ντρέπομαι για τους χώρους που μένουν οι φοιτητές μας. Πρέπει να ανακαινιστούν αμέσως. Θέλουμε όσοι φοιτητές μας δικαιούνται στέγη να τους την εξασφαλίσουμε» ανέφερε ο πρύτανης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης του οργανωμένου δικτύου φοιτητικής μέριμνας που παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική και άλλους είδους βοήθεια σε 1.000 φοιτητές. «Χωρίς ΕΣΠΑ δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την υπηρεσία ζωής στους φοιτητές μας».
ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Αγκάθι παραμένει για το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα η υποστελέχωση. «Το 2022 αποχώρησαν 40 μέλη ΔΕΠ και την τρέχουσα χρονιά θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 30. Μείζον πρόβλημα. Κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Ιατρικής, καθώς η υποστελέχωσή του επηρεάζει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Υπάρχουν Τμήματα που δεν έχουν καθηγητές για να διδάξουν τους φοιτητές, καθυστερούμε την πρακτική τους άσκηση».
Μιλώντας, ακολούθως, ο αντιπρύτανης Βασίλης Βασιλειάδης, για το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα ανέφερε: «Οι στρατηγικές προτεραιότητες που εξυπηρετούνται από το πλάνο εδράζονται σε τρεις πυλώνες: Ακαδημαϊκή αριστεία, ερευνητική καινοτομία και εξωστρέφεια, σύνδεση με την αγορά εργασίας».
Τέλος, ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα φιλοξενηθεί στην Πάτρα τον Ιούλιο του 2024 και δύο εκδηλώσεις τον Νοέμβριο για το Πολυτεχνείο και την ανάδειξη της ιστορίας του σε σχέση με την Πάτρα και για 60 χρόνια του Πανεπιστημίου.
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης Τύπου μίλησαν μέλη της επιτροπής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Υποδοχής των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στις άλλες πόλεις όπου εδρεύουν τμήματά του. Το φετινό πρόγραμμα (18-22 Οκτωβρίου) προβλέπει πολύ μεγάλες εκδηλώσεις, στις οποίες καλούνται να συνδράμουν όλοι οι φορείς. «Η πόρτα του πρύτανη είναι ανοιχτή για συνεργασίες και ενίσχυση αυτής της προσπάθειας» δήλωσε στην «Π», ο κ. Μπούρας.
→ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ (αντιπρύτανης): «Αποτελεί μονόδρομο η διοργάνωση ενός μεγαλύτερου φεστιβάλ που ανατρέπει στην πράξη την εικόνα του απολιθωμένου και εσωστρεφούς ακαδημαϊκού ιδρύματος. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί συμμαχία όλων των δυνάμεων του τόπου, με δημιουργική ανησυχία και όραμα».
→ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ (πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας): «Οι φοιτητές αποτελούν κομμάτι της πόλης μας. Ζουν στην πόλη μας και επομένως πρέπει να είμαστε φιλικοί απέναντί τους. Αυτοί είναι οι κήρυκες για τον τόπο μας».
→ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ (αντιπεριφερειάρχης): «Η Περιφέρεια στηρίζει έμπρακτα αυτόν τον θεσμό. Χρηματοδοτεί δράσεις για να υποδεχτούμε τους νέους μας φοιτητές. Παράλληλα επιτυγχάνουμε τη συμμετοχή όλων των φορέων της περιφέρειάς μας στην υποδοχή των φοιτητών».
→ ΝΙΚΟΣ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ (αντιδήμαρχος Πατρέων): «Με τις δράσεις που διοργανώνουμε φέρνουμε τους φοιτητές σε επαφή με την ιστορία μας, τα πολιτιστικά δρώμενα και τους γνωστοποιούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να δραστηριοποιηθούν σε όποιον τομέα θέλουν».
→ ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ (αντιδήμαρχος Αγρινίου): «Κάθε δράση στοχεύει στη διασύνδεση του φοιτητή με τον τόπο των σπουδών του, με την τοπική κοινωνία. Αυτοί θα γίνουν οι μελλοντικοί πρεσβευτές για την περιοχή μας».
→ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΩΝΗΣ (περιφερειακός συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης): «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι θεσμικός εταίρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορεί και πρέπει να έχει λόγο, για παράδειγμα για το λιμάνι, για τη σιδηροδρομική γραμμή κ.ά. Καθηγητές και φοιτητές να είναι ενεργά μέλη της πόλης. Σε ένα βαθμό να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη για το κοινό καλό»
→ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΙΤΣΟΣ (ομότιμος καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών): «Η διοργάνωση αυτή μας φέρνει κοντά στους φοιτητές μας. Τους δίνεται η δυνατότητα να δουν ότι δεν είμαστε απέναντί τους. Δεν είμαστε απλοί εξεταστές για να τους κόβουμε στα μαθήματα. Στόχος μας είναι η μεταφορά γνώσης και η μεγαλύτερη καταξίωση ενός καθηγητή είναι να ακούει από έναν παλιό φοιτητή του που τον συναντά μετά από χρόνια «“ευχαριστώ, δάσκαλε”».
→ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (πρόεδρος Ιδρύματος Τοπάλη): «Το φεστιβάλ αυτό διακρίνεται για τον πρωτοποριακό τρόπο υποδοχής των φοιτητών του και για τη συνέργεια των φορέων της περιφέρειάς μας σε έναν κοινό σκοπό. Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της περιοχής συνεργάζεται με όλες τις τοπικές δυνάμεις, σε ένα παραγωγικό αποτέλεσμα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News