Πανεπιστήμιο Πατρών: Δύσκολα κλείνουν τα μέτωπα – Νέος γύρος ανακοινώσεων
Ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά με πολλές αναταράξεις
Δύσκολα φαίνεται ότι θα επέλθει ειρήνη στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά τις παραιτήσεις των δύο αντιπρυτάνεων, Μάρκου Μαραγκού και Παναγιώτη Δημόπουλου. Λίγες ημέρες πριν το τριτοβάθμιο ίδρυμά μας ξεκινήσει τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά οι ανταλλαγές επιστολών και ανακοινώσεων στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού βήματος πυροδοτούν περαιτέρω την κατάσταση.
Ο παραιτηθείς αντιπρύτανης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Παναγιώτης Δημόπουλος επανέρχεται με επιστολή του στην οποία αρχικά σημειώνει ότι «από τη μια υπάρχει η λίστα κατάταξης Research.com για το 2023 και οι επιδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω του ερευνητικού του δυναμικού και με την ευκαιρία συγχαίρω τους ερευνητές για τη δουλειά που κάνουν και συμβάλουν στη διαρκή βελτίωση της θέσης του Παν. Πατρών στις διεθνείς κατατάξεις και από την άλλη δυστυχώς χρειάζεται να επανέλθω, προκειμένου να σας ενημερώσω πληρέστερα και όπως πάντα αντικειμενικά για θέματα που με αφορούν, καθώς η ανακοίνωση του κ. πρύτανη με την οποία απάντησε στη Σύγκλητο και στο ΒΗΜΑ, όχι μόνο δεν θεωρείται πλήρης ενημέρωση, αλλά αναδεικνύει και άλλα σοβαρά ζητήματα».
Συγκεκριμένα, ο κ. Δημόπουλος μεταξύ άλλων σημειώνει «ο κ. πρύτανης μέχρι τις 4 Αυγούστου δεν είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΚΕ. Εκτός αν θεωρεί ότι είχε, απλά επειδή έκανε μη εξουσιοδοτημένη χρήση των κωδικών μου που είχα δώσει σε μέλος της Γραμματείας της Πρυτανείας για άλλη χρήση.
Το Επταμελές του ΕΛΚΕ, μετά από νομικό έλεγχο, και μετά από σχετικό αίτημα του κ. πρύτανη έδωσε πρόσβαση προβολής (view), αλλά όχι δικαιώματα πρόσβασης ως administrator στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΚΕ. Ο κ. πρύτανης επέστρεψε την εισήγηση ως απαράδεκτη και ζήτησε κωδικό administrator.
Τι παραπάνω ήθελε ο κ. πρύτανης από το σύστημα, που η πρόσβαση προβολής δεν του αρκούσε προκειμένου “να ανταποκρίνεται άμεσα και να απαντά σε σειρά ερωτημάτων που τίθενται κάθε φορά από Δημόσιες Αρχές”»;
Σε άλλο σημείο του ο κ. Δημόπουλος παρατηρεί: «Κάθε ένταλμα και σύμβαση του ΕΛΚΕ αναρτάται στη Διαύγεια. Δεν απαιτείται καμία χρήση του πληροφοριακού συστήματος του ΕΛΚΕ για την επιβεβαίωση των στοιχείων, πόσω μάλλον “κακή χρήση”. Οι ελάχιστες περιπτώσεις που το επταμελές εισηγήθηκε μείωση της παρακράτησης δεν είναι “παρόμοιες περιπτώσεις”. Επίσης, καμία δεν προκλήθηκε μετά από παρέμβαση του κ. πρύτανη.
Το ερώτημα παραμένει: Γιατί ο πρύτανης ενός Ιδρύματος επεμβαίνει στο έργο ενός Οργάνου, έχοντας εργασιακή σχέση με τον αιτούντα; Είναι θέμα ηθικής διάστασης».
Σχετικά δε με τις κρατήσεις επί αμοιβών μελών ΔΕΠ από μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα, ο πρώην αντιπρύτανης αναφέρει: «Ως προς την κράτηση του 5% στα ΠΜΣ με δίδακτρα και αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του ΕΛΚΕ που αναφέρει ο πρύτανης ενημερώνω ότι το προσωπικό που στελεχώνει σήμερα τον ΕΛΚΕ ήταν που ανέδειξε το πρόβλημα και πρότεινε λύσεις. Η εφαρμογή του νόμου όφειλε να γίνει από το έτος 2016.
Οι δύο περιπτώσεις νόμιμων κρατήσεων (ΠΜΣ-διδασκαλία και Ερευνητικά έργα-έρευνα) προβλέπονται στον ίδιο νόμο (4386/2016) και δεν διακρίνει περιπτώσεις. Ομως, οι αποφάσεις του Πρυτανικού διαφοροποιούνται από τις εισηγήσεις του Επταμελούς».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στο θέμα παρεμβαίνει και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Η πρυτανική αρχή έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από την άθληση έως τα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους διοικητικών και τεχνικών αρμοδιοτήτων, υποκαθιστώντας το Διοικητικό Προσωπικό.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί αντιμετωπίζοντας τους φοιτητές σαν πελάτες και τους εργαζόμενους σαν σκλάβους, που δεν πρέπει να έχουν άποψη για τίποτα ούτε καν για τη δουλειά τους».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ
Ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκας, μεταξύ άλλων, γράφει: «Εύχομαι το Πανεπιστήμιο, που είναι το σπίτι μας, κάποτε να βρει το δρόμο του, να αξιοποιήσει το λαμπρό φυτώριό του και την ιστορία του και να γίνει Φάρος Καινοτομίας και Ανάπτυξης για την περιοχή και τη Χώρα».
Δείτε επίσης:
- Εκτός συνόρων το Πανεπιστήμιο Πατρών: «Σάρκα και οστά» παίρνει παράρτημα στην Αλεξάνδρεια – Η ανάρτηση του πρύτανη Χρ. Μπούρα
- Αχαΐα – Κακοκαιρία Daniel: Κατολισθήσεις στην Πατρών – Κορίνθου, «δίπλωσε» νταλίκα
- Τροχαίο στην Πατρών – Πύργου: Συγκρούστηκε ΙΧ με φορτηγό – ΦΩΤΟ
- Ιός Δυτικού Νείλου: 13 οι θάνατοι και 100 τα κρούσματα – Οι μολύνσεις ανά περιοχή
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News