Πανεπιστήμιο Πατρών: Κίνδυνος εσωστρέφειας μετά τη νέα παραίτηση του Παναγιώτη Δημόπουλου
Την παραίτησή του από αντιπρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών υπέβαλε χθες ο καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος. Ο κ. Δημόπουλος στην επιστολή του, θίγει το μοντέλο διοίκησης, το οποίο όπως αναφέρει, γίνεται συγκεντρωτικό, παρεμβατικό και μονοδιάστατο σε όλα τα επίπεδα. «Κάποιοι επιλέγουν να ανοίξουν την προεκλογική εκστρατεία από τώρα», η απάντηση του πρύτανη Χρήστου Μπούρα.
Την παραίτησή του από αντιπρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών υπέβαλε χθες ο καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος, με επιστολή του προς τον πρύτανη Χρήστο Μπούρα, σε συνέχεια αυτής του κ. Μαραγκού.
Ο κ. Δημόπουλος στην επιστολή του, την οποία η εφημερίδα «Πελοπόννησος» έχει στη διάθεση της, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η παραίτησή μου από αιρετός αντιπρύτανης… έρχεται σε συνέχεια… παρεμβάσεων και πράξεων ηθικής εξουθένωσής μου από τον κ. πρύτανη… σε πολλαπλά επίπεδα… Πιστεύω ότι η δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία του εκλεγμένου πρυτανικού σχήματος και η δημιουργία συνθέσεων… εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο δεν υπηρετούνται. Το μοντέλο διοίκησης… γίνεται ολοένα και πιο συγκεντρωτικό, παρεμβατικό και μονοδιάστατο ως προς τους κανόνες διοίκησης και λήψης των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Απευθύνομαι στα μέλη της Συγκλήτου και στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, προκειμένου να ενημερώσω για τα:
Πρόσβαση του πρύτανη στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΚΕ (resCom)
Μείωση κράτησης ΕΛΚΕ σε πρόγραμμα επιστημονικού υπεύθυνου
Πλειοδοτικός διαγωνισμός με τις συστημικές τράπεζες για τα διαθέσιμα του ΕΛΚΕ
Κρατήσεις επί αμοιβών μελών ΔΕΠ σε προγράμματα ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά
Κρατήσεις επί αμοιβών μελών ΔΕΠ σε μεταπτυχιακά προγράμματα».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας με δήλωσή του στην «Πελοπόννησο» ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα αντιπρύτανη κ. Δημόπουλο για το έργο του και τη συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα, ενώ δεσμεύθηκε να απαντήσει στη Σύγκλητο την ερχόμενη Πέμπτη, σε όσα ζητήματα θέτει στην επιστολή του, όπως και σε αυτά που εκθέτει και ο κ. Μαραγκός.
Η «Π» βγάζει το συμπέρασμα ότι ο πρύτανης δεν αρνείται την ύπαρξη των παραπάνω τριβών, αλλά η ανάγνωσή του είναι η ακριβώς αντίθετη. Θεωρεί πως ό,τι έπραξε ήταν αναγκαίο και διασφάλιζε το καλό του Πανεπιστήμιου.
Δυστυχώς με αφορμή τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις, ορισμένοι θέλουν να σύρουν το Πανεπιστήμιο Πατρών σε μια πρόωρη εκλογολογία και εσωστρέφεια, με το επιχείρημα ότι «πλέον μπαίνει ανοικτά ακόμα και ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης για τη συνέχιση της λειτουργίας των πρυτανικών Αρχών, εφόσον μετά τις παραιτήσεις των τριών αντιπρυτάνεων διαμορφώνεται αναντιστοιχία μεταξύ της βούλησης που είχε εκφράσει το εκλογικό σώμα στις τελευταίες εκλογές, με την παρούσα σύνθεση του σχήματος των πρυτανικών Αρχών».
Είναι σαφές ότι αυτό που έχει ανάγκη το Πανεπιστήμιο μας, δεν είναι οι πρόωρες εκλογές. Είναι η εσωτερική συζήτηση που πρέπει να πραγματοποιηθεί για την ουσία των καταγγελλομένων, αφού δοθούν οι οφειλόμενες και αναμενόμενες απαντήσεις από τον πρύτανη. Οπως και η συνέχιση της σκληρής εργασίας για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, αλλά και της λειτουργίας του και πάνω από όλα παροχή των καλύτερων δυνατών σπουδών στους φοιτητές και συνθηκών έρευνας στους ερευνητές του. Οι παραιτήσεις πρέπει να τροφοδοτήσουν έναν εσωτερικό διάλογο και σύντομα, αφού τοποθετηθούν όλοι, τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα και η ευρύτερη κοινωνία της Πάτρας να μπορέσει να σχηματίσει άποψη.
Στην ερώτηση της «Π», αν μετά και από αυτή την παραίτηση αντιπρύτανη τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης για τον ίδιο, ο κ. Μπούρας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ο νόμος είναι σαφής και αναφέρει ότι ζήτημα τίθεται μόνο εάν παραιτηθεί ο πρύτανης. Είμαστε έξι μήνες προ των επόμενων εκλογών και εν μέσω ολοκλήρωσης σημαντικών έργων. Σε έξι μήνες θα κριθούμε όλοι για όσα κάναμε ή για όσα είπαμε και δεν κάναμε. Εμείς ως πρυτανική Αρχή δουλεύουμε συστηματικά και συνεχίζουμε το έργο μας, το οποίο θα κριθεί συνολικά» είπε.
Μάλιστα, ο κ. Μπούρας συνέδεσε ευθέως αυτές τις εξελίξεις με τις επικείμενες εκλογές: «Ολα αυτά γίνονται γιατί κάποιοι επιλέγουν να ανοίξουν την προεκλογική εκστρατεία από τώρα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, αλλά θα υπάρξουν απαντήσεις θεσμικά και ακαδημαϊκά» πρόσθεσε ο κ. Μπούρας και τόνισε ακόμα: «Εγώ δεν θα ερμηνεύσω κανέναν και πολύ περισσότερο τον κ. Δημόπουλο. Στη Σύγκλητο την ερχόμενη Πέμπτη θα απαντήσω για όλα αυτά με στοιχεία, για να ενημερωθούν τα μέλη. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το Πανεπιστήμιό μας βρίσκεται σε μια στιγμή μεγάλης ανόδου, με έργα σε εξέλιξη, με λίστες Σαγκάης (αξιολόγηση), δεν θα κλείσει έτσι αυτός ο κύκλος» είπε.
Να σημειωθεί ότι σε έξι μήνες πρόκειται να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών Αρχών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με το νέο εκλογικό σύστημα εκλεκτόρων. Με αυτό, τα μέλη ΔΕΠ των 7 σχολών του Πανεπιστημίου θα αναδείξουν έξι εκλέκτορες, οι οποίοι θα συμπληρωθούν από πέντε εξωτερικά μέλη, για να συγκροτηθεί το συμβούλιο διοίκησης, το οποίο και θα εκλέξει νέο πρύτανη, ο οποίος και θα διορίσει τους αντιπρυτάνεις.
Χθες εξάλλου συνεδρίαζε το πρυτανικό συμβούλιο, για να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του καθηγητή Μάρκου Μαραγκού από τη θέση του αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες και για τον κ. Δημόπουλο.
Η τυπική αντικατάστασή τους θα προχωρήσει μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ παραίτησής τους, που αναμένεται να γίνει αυτή την Παρασκευή» δήλωσε στην «Π» ο κ. Μπούρας, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποστήριξη που λαμβάνει η παρούσα πρυτανική Αρχή από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News