Πανεπιστήμιο Πατρών: Πρώτη ελληνική ομάδα για εξερεύνηση του πλανήτη Άρη

Στον τελικό ευρωπαϊκού διαγωνισμού ομάδα νέων επιστημόνων με πρόταση για όχημα εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη

Πανεπιστήμιο

Στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού ρομποτικής European Rover Challenge 2023, προκρίθηκε η Beyond Robotics, η πρώτη ελληνική ομάδα, της οποίας ιδρυτικά μέλη είναι απόφοιτοι και μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο διαγωνισμός έχει σκοπό την επιλογή της ομάδας, για την κατασκευή ενός οχήματος τύπου rover, κατάλληλου για εξερεύνηση του πλανήτη Αρη.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, 25 ομάδες από 12 χώρες θα ταξιδέψουν στην Πολωνία για να αναμετρηθούν με τα διαστημικά τους οχήματα (rover) και στον φετινό τελικό η πρώτη ελληνική ομάδα Beyond Robotics συμμετέχει με το δικό της όχημα, καθώς προκρίθηκε, κατακτώντας την 7η θέση.

Στον τελικό του ERC θα αναμετρηθούν 25 ομάδες φοιτητών και νέων ερευνητών από 12 χώρες οι οποίες θα παρουσιάσουν τα καινοτόμα σχέδια και τις δυνατότητες των rover τους, τα οποία θα διαγωνιστούν σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον του πλανήτη Αρη.

Η Beyond Orbit είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς), νέους επιστήμονες και μηχανικούς να συμμετάσχουν σε projects που συνδυάζουν την καινοτομία με τη διαστημική. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε η Beyond Robotics, μια νεοσύστατη ομάδα φοιτητών, με στόχο την κατασκευή του 1ου ελληνικού διαστημικού οχήματος εξερεύνησης (rover) που θα συμμετέχει στον διαγωνισμό European Rover Challenge.

Ιδρυτές της ομάδας είναι ο μηχανικός Συστημάτων Στράτος Ρήγας (Πανεπιστήμιο Πατρών), μαζί με τους Μιχάλη Διακονικολή (Πανεπιστήμιο του Κράνφιλντ) και Εβίτα Ψώνη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ο Στράτος Ρήγας είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Με ειδίκευση αεροναυπηγού, εκπόνησε διπλωματική με θέμα τον σχεδιασμό ενός αυτόνομου ερευνητικού οχήματος (ρόβερ) για αποστολή στον Αρη. Ηταν για 2 χρόνια μέλος, γραμματέας και εκπρόσωπος του φοιτητικού οργανισμού αεροδιαστημικής Euroavia Patras και εθελοντικό μέλος για 1 χρόνο στον ΜΚΟ Greek NewSpace Society. Εχει δημοσιεύσει ως co-author στο συνέδριο International Conference on Environmental Systems 2021, με θέμα το σχεδιασμό μιας επανδρωμένης αποστολής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης μέχρι το 2035, και έχει εκδώσει άρθρο στο περιοδικό του οργανισμού MENSA Greece, του οποίου αποτελεί μέλος, σχετικά με την τεχνολογία 4D printing στην αεροδιαστημική.

Στην ομάδα συμμετέχουν ακόμα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, οι Βικτώρια-Χριστίνα Κουρτέση, υπεύθυνη αναζήτησης χρηματοδότησης, Ευανθία Κοντίλη υπεύθυνη ανθρώπινων πόρων, Χριστίνα Πλέσσια, υπεύθυνη ανθρώπινων πόρων και social media, Μιχάλης Λερίου, υποσυστήματα κινητικότητας, Θωμάς Καλαμπούκας Structure Subsystem Leader, Γιάννης Γεωργιάδης Structure Subsystem, Κρίτωνας Πασχαλίδης, Structure Subsystem, Ανδρέας Αμπατζόγλου Structure Subsystem, Γεώργιος Καλημέρης Structure Subsystem, Κωνσταντίνος Γιώτης Power Subsystem Leader, Παντελής Παπαλέξης Power Subsystem, Διονύσης Τσιγκαλίδας Science Subsystem, Μίλτος Ζησιμόπουλος, Science Subsystem, Αθηνά Θεοχάρη, Mechanisms Subsystem, Λάμπρος Παυλόπουλος, Mechanisms Subsystem και Διονύσιος Γαρμπής, Mechanisms Subsystem.