Πανεπιστήμιο Πατρών: Στρατηγική συνεργασία με Naval Group

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εμπλέκεται στις νέες φρεγάτες και στο drone «Γρύπας»

πανεπιστήμιο Aριστερά, ο καθηγητής Βασιλης Κωστόπουλος υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας

Η γαλλική εταιρεία Naval Group που κατασκευάζει τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού FDI και η Naval Group Hellas, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με έργα έρευνας και ανάπτυξης και επισκευαστικές λύσεις, ενισχύοντας μελλοντικές μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε καινοτόμα έργα.

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στις 5 Νοεμβρίου στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας EURONAVAL 2024, σε συντονισμό με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, το μνημόνιο συνεργασίας με τον γαλλικό ναυπηγικό όμιλο υπέγραψε ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Το εργαστήριο δουλεύει εντατικά εδώ και χρόνια, στο πεδίο των σύνθετων υλικών και κατασκευών. Επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία στη δυναμική των κατασκευών και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει και τεχνολογίες drones, σε επίπεδο μοντελοποίησης και εξομοίωσης.

Να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις του κ. Κωστόπουλου με τη Naval Group, ενώ το εργαστήριο ήδη συνεργάζεται με το γαλλικό πανεπιστήμιο ENSTA Bretagne, πάνω σε αντικείμενα που θα εφαρμοστούν στην τελική διαμόρφωση της νέας φρεγάτας της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρχει αλληλοϋποστήριξη σε ερευνητικά έργα, γύρω από την κατασκευή, παρακολούθηση καλής λειτουργίας και συντήρηση σύνθετων υλικών.

Η συνεργασία ξεκίνησε με αφορμή τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και πανεπιστημίων, στην κατασκευή των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα αντικείμενα, είπε ο κ. Κωστόπουλος.

Εδώ και τρία χρόνια υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ το Πανεπιστήμιο έχει στείλει και φοιτητές στην έδρα της Naval στη Λοριάν της Γαλλίας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κωστόπουλος και το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών έχουν εμπλακεί και στην ανάπτυξη του δεύτερου στη σειρά Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV ή Drone, όπως λέγεται) «Γρύπας», μαζί με την ΕΑΒ με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το «Γρύπας» είναι ένα σύνθετο drone, καθαρά επιθετικού ρόλου, που θα φέρει οπλισμό και θα έχει μεγάλη αυτονομία κι επιχειρησιακή εμβέλεια.

Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε πως το εργαστήριο έχει αναλάβει τον δομικό σχεδιασμό του αεροχήματος. Σημείωσε πως εάν η Ελλάδα θέλει να παίξει ενεργό ρόλο σε αυτή την τεχνολογία, θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα στα drones.

«Ο ”Γρύπας” είναι ένα μεγάλο αερόχημα και η κατασκευή του εξαρτάται πάντα από τις πολιτικές αποφάσεις που θέλει να πάει η χώρα. Εγώ θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει και αυτό το τρένο. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που κάνουν γύρω από αυτή την τεχνολογία, μεγάλες και μικρές εταιρείες, όπως και κάποια πανεπιστήμια που υποστηρίζουν χωρίς φοβικά σύνδρομα την αμυντική βιομηχανία και νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό ορίζοντα» τόνισε στην «Π» ο κ. Κωστόπουλος.