Παρέμβαση Ν. Ασπράγκαθου στις αρχαιρεσίες του ΣΠΟΑΚ: Για το δικαίωμα του λαού στη ζωή σε ένα περιβάλλον του Κορινθιακού και Πατραϊκού
Τι ανέφερε στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, συμμετείχε στην συνεδρίαση του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) για την εκλογή Προεδρείου, με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου, Τάκη Πετρόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους, Νίκο Ασπράγκαθο και Γιώργο Μαγιάκη.
Στην παρέμβασή του ο κ. Ασπράγκαθος, ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ εκπρόσωποι 14 Δήμων του Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου για να εκλέξουμε Προεδρείο και Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ).
Με ποιο κριτήριο θα εκλέξουμε, ποια θα είναι η πολιτική κατεύθυνση της λειτουργίας του Συνδέσμου;
Τι σημαίνει ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής;
Είναι ανάπτυξη για τους πολλούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο ή για τους λίγους «επενδυτές», που συγκεντρώνουν τον πλούτο με την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την επιβάρυνσή του περιβάλλοντος; Εμείς λέμε καθαρά ότι είμαστε από την πλευρά των εργαζομένων και στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη ζωή σε ένα καθαρό περιβάλλον.
Ακούσαμε τον απολογισμό του απερχόμενου προέδρου. Από την διοίκηση του ΣΠΟΑΚ έχουν γίνει κάποιες μελέτες και παρεμβάσεις σε περιπτώσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος όπως επίσης και σε διαβούλευση για περιβαλλοντική νομοθεσία. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλές περιπτώσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος και θεσμικό πλαίσιο, που όχι μόνο δεν προστατεύει το περιβάλλον αλλά διαμορφώνει συνθήκες επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Οι διαπιστώσεις είναι χρήσιμες όμως δεν επαρκούν είναι ανάγκη να αναζητήσουμε την αιτία, να δείξουμε τον ένοχο και να αγωνιστούμε στη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα δεν ευθυνόμαστε όλοι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως διαλαλούν αυτοί, που θέλουν να αθωώσουν τις κυβερνήσεις και την αντιπεριβαλλοντική τους πολιτική, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Βασική αιτία είναι το κέρδος και ακέρια ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις που ψηφίζουν και εφαρμόζουν τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο Ν. 4685/2020 της ΝΔ διεύρυνε και διευκόλυνε παραπέρα την εγκατάσταση επιχειρηματικών δράσεων (ξενοδοχεία, ΑΠΕ κλπ) ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, που πρόβλεπε ο νόμος 4519/2018 του ΣΥΡΙΖΑ.
Ρυπογόνες ιχθυοκαλλιέργειες έχουν εγκατασταθεί «νόμιμα» στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας της Φωκίδας και της Βοιωτίας, ενώ ανοίγονται δρόμοι για επεκτάσεις σε μια θαλάσσια περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura . Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίνονται με βάση τη νομοθεσία για να εξυπηρετήσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που συγκεντρώνουν σχεδόν όλη την παραγωγή ιχθύων στη χώρα μας.
Αν κάνουμε τον περίπλου του Κορινθιακού και του Πατραϊκού στις βουνοκορφές και στις πλαγιές θα δούμε τεράστιες ανεμογεννήτριες με ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στο οικοσύστημα των περιοχών, ενώ αναμένονται νέες αδειοδοτήσεις κοντά σε οικισμούς και παράκτια πάρκα για μεγάλες εταιρείες, που πολλές φορές καλύπτονται με τον μανδύα της ενεργειακής κοινότητας. Και όλα αυτά στο όνομα της πράσινης ενεργειακής μετάβασης και ανάπτυξης που πληρώνουμε με το πανάκριβο ρεύμα για τα δισεκατομμύρια κερδών μιας δράκας ενεργειακών ομίλων.
Σχεδόν κάθε χρόνο στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές (Κορινθία, Αιγιάλεια, Λουτράκι κλπ.) με καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που είναι αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων πιστώσεις και προσωπικό για την δασοπροστασία και την πυρόσβεση με ευθύνη των κυβερνήσεων. Δισεκατομμύρια δίνονται για επιδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση του δάσους διατίθενται ψίχουλα.
Πολύ μεγάλες οι ανάγκες για την αντιπλημμυρική προστασία και έργων για την προστασία των ακτών από την διάβρωση, που απασχολεί όλους τους δήμους που συμμετέχουμε στον ΣΠΟΑΚ.
Οι κυβερνήσεις αναθέτουν αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Είμαστε παραλιακοί Δήμοι και θέλουμε να εξασφαλίζεται η ασφαλής κολύμβηση σε ελεύθερες παραλίες με σύγχρονες υποδομές δωρεάν για όλους και δεν μπορεί να είμαστε πελάτες των επιχειρήσεων που τους προσφέρεται η εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου.
Να καλυφθεί όλο το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης με κρατική χρηματοδότηση.
Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου της ΝΔ, που εμπορευματοποιεί παραπέρα τις παραλίες, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες.
Να διεκδικήσουμε την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και την ανάληψη της διαχείρισης και προστασίας των Προστατευόμενων Περιοχών από το κράτος με πρόσληψη ικανού αριθμού μόνιμου προσωπικού και όχι από ΜΚΟ.
Στο πλαίσιο και του ΣΠΟΑΚ, θα συμβάλουμε με αυτή την κατεύθυνση στην προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του λαού τόσο στον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο όσο και σε όλες τις περιοχές των Δήμων μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News