Πάσχα χωρίς τραύματα: Πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά από βεγγαλικά και κροτίδες, τι πρέπει να προσέχουμε

Το Πάσχα είναι γιορτή χαράς, αλλά κάθε χρόνο η απρόσεκτη χρήση βεγγαλικών, κροτίδων ή και η αμέλεια στην κουζίνα και το ψήσιμο οδηγούν σε τραγικά ατυχήματα. Οργανισμοί και ειδικοί απευθύνουν επείγουσες συμβουλές και προειδοποιήσεις σε γονείς και παιδιά.

Πάσχα

Καθώς πλησιάζει το βράδυ της Ανάστασης, οι εικόνες με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά επιστρέφουν, φέρνοντας μαζί τους και έναν μεγάλο κίνδυνο: τα παιδικά ατυχήματα. Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εφιστούν την προσοχή όλων, δίνοντας σαφείς οδηγίες για να αποφευχθούν τραυματισμοί και εγκαύματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, κανένα παιδί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί βεγγαλικά ή κροτίδες, και οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν αναλυτικά τους κινδύνους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ή και μόνιμα εγκαύματα.

Αναλυτικά οι συμβουλές περιλαμβάνουν:

  • Να μην κατασκευάζονται πυροτεχνήματα στο σπίτι.
  • Να αγοράζονται μόνο εγκεκριμένα προϊόντα, πάντα ελεγμένα.
  • Να μη μεταφέρονται δυναμιτάκια σε ρούχα, τσέπες ή τσάντες.
  • Να μην πετιούνται πυροτεχνήματα ανάμεσα σε κόσμο ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.

Το Χαμόγελο του Παιδιού, που έχει αντιμετωπίσει πολλά τέτοια περιστατικά, τονίζει ότι τα βεγγαλικά στα χέρια παιδιών μπορούν να γίνουν φονικά εργαλεία. Οι συνέπειες, πέρα από σοβαρές σωματικές βλάβες, είναι συχνά και ψυχολογικά τραυματικές. Γι’ αυτό και προτρέπει γονείς, δασκάλους και πολίτες να ενημερώνουν τα παιδιά και να τα προστατεύουν.

Η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών παραμένει συχνή, παρά τις απαγορεύσεις. Πωλούνται ακόμη και μέσω διαδικτύου ή από καταστήματα της γειτονιάς, κάνοντας την πρόσβαση των παιδιών πολύ εύκολη. Όλοι πρέπει να θυμόμαστε ότι αρκεί μία στιγμή για να συμβεί το κακό.

Εγκαύματα στην κουζίνα και στο ψήσιμο Δεν είναι όμως μόνο τα βεγγαλικά που εγκυμονούν κινδύνους. Το Πάσχα φέρνει και δραστηριότητες όπως βάψιμο αυγών, παρασκευή γλυκών και φυσικά ψήσιμο. Εδώ απαιτείται προσοχή:

  • Ποτέ τα παιδιά μόνα τους στην κουζίνα.
  • Λαμπάδες μακριά από πρόσωπα, μαλλιά και στολισμούς με εύφλεκτα υλικά.
  • Κάρβουνα, σούβλες και πυρωμένα σίδερα χρήζουν αυξημένης επαγρύπνησης.

Τι να κάνουμε σε περίπτωση εγκαύματος

  • Καθαρισμός με δροσερό νερό για 10 λεπτά.
  • Όχι “γιατροσόφια” όπως λάδι ή οδοντόκρεμα.
  • Betadine, γάζες, ειδικά σπρέι και μεταφορά στο γιατρό για σοβαρότερα περιστατικά.

Οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης 1056 και 116111 είναι πάντα ανοιχτές, προσφέροντας καθοδήγηση και ψυχολογική βοήθεια.

Η πρόληψη είναι ευθύνη όλων – και ξεκινά από την ενημέρωση. Για να είναι το Πάσχα μόνο χαρά, ας προστατεύσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: τα παιδιά μας.