Πάτρα: 45% οι ακούσιες νοσηλείες στην Ψυχιατρική – Εισαγγελικές εντολές για ράντζα
Διπλάσιες από τον μέσο όρο της Ευρώπης οι νοσηλείες σε κλινικές της χώρας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Μονάδες ψυχικής αποκατάστασης και νέες δομές – Σήμερα η Ημέρα Γνωριμίας με Παθολογοανατόμους.
Διπλάσιες από τον μέσο όρο της Ευρώπης είναι οι ακούσιες νοσηλείες σε ψυχιατρικές κλινικές στη χώρα μας.
«Τα ράντζα ξεχειλίζουν από τους διαδρόμους στις ψυχιατρικές κλινικές», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και τη νόσο Alzheimer Δρ. Παρασκευή Σακκά, παρουσίασαν νεότερα δεδομένα και το νέο σχέδιο δράσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν αναφέρω τον αριθμό, όμως τα ράντζα υπάρχουν, διότι οι μισές νοσηλείες είναι αναγκαστικές με εντολή εισαγγελέα. Η έκδοση εντολής είναι από την προσφυγή οικείων, που τους ακούει η Εισαγγελία και εκδίδει εντολή 48 ωρών για εξετάσεις, κι έτσι μεταφέρεται ο ασθενής σε ψυχιατρικό κατάστημα και εξετάζεται. Κι αυτό γίνεται διότι τα περιστατικά λιμνάζουν στην κοινωνία. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τις μονάδες ψυχικής αποκατάστασης κ.ά. νέες δομές».
Στο ίδιο πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει ενιαία ιατρική υπηρεσία, η οποία θα ρυθμίζει σε ποιου νοσοκομείου την εφημερία υπάρχουν τα λιγότερα περιστατικά, ώστε να γίνεται καλύτερη διανομή των ψυχικώς πασχόντων που διακομίζονται ως έκτακτα περιστατικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι συνολικές κλίνες του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία των ψυχιατρικών περιστατικών είναι 4.700, ενώ του δημοσίου -τόσο στις ψυχιατρικές κλινικές όσο και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία- δεν ξεπερνούν τις 1.200. Επίσης, υπάρχουν 4.000 κλίνες δομών.
Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος, έχουμε την υψηλότερη αναλογία στην Ευρώπη σε αναγκαστικές νοσηλείες (άνω του 50%) επί του συνόλου των ψυχιατρικών νοσηλειών.
Αυτό επιβεβαιώνεται από πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).
Σύμφωνα με την Ευγενία Γεωργάκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και εκπρόσωπου της ΕΠΑΨΥ, η οποία συμμετείχε στη μελέτη, «τα μεγάλα ποσοστά ακούσιων νοσηλειών στην Ελλάδα, ουσιαστικά είναι σύμπτωμα ενός συστήματος που νοσεί, καθώς δεν υπάρχει κοινωνικό σύστημα περίθαλψης ψυχικής υγείας».
Τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών επί του συνόλου των ψυχιατρικών νοσηλειών είναι:
⦁ 57% στην Αττική
⦁ 53% στη Θεσσαλονίκη
⦁ 45% στην Πάτρα
⦁ 28% στα Ιωάννινα και
⦁ 24% στην Αλεξανδρούπολη
Οπως μαρτυρούν οι αριθμοί, τα μεγάλα αστικά κέντρα, η Αττική, η Θεσσαλονίκη και ακολούθως η Πάτρα, έχουν σχεδόν διπλάσια ποσοστά από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Στον αντίποδα, σε Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης, δηλαδή περίπου στο 23%. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Διότι στα Ιωάννινα και στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής περίθαλψης. Δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη παρακολουθούνται από ειδικούς, υπάρχουν κινητές μονάδες και επομένως δεν βρίσκονται μόνοι τους και να αναγκάζονται να μεταβούν ακούσια όταν πλέον βρίσκονται σε κρίση», εξηγεί η κ. Γεωργάκα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News