Πάτρα: «Αλμυρά» τα Σαρακοστιανά, πιο «καυτή» η λαγάνα – Πώς διαμορφώνοναι οι τιμές
Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο Σαρακοστιανό τραπέζι.
Με την μέση μηνιαία δαπάνη στα σούπερ μάρκετ να έχει αυξηθεί στα 324 ευρώ το μήνα, από 255 € πέρσι και 9 στους 10 καταναλωτές να δηλώνουν πως δυσκολεύονται να αντέξουν τις αυξημένες τιμές, αναμένεται να εορτασθούν, φέτος, τα Κούλουμα.
Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο Σαρακοστιανό τραπέζι και μάλιστα με αίσθηση (!), καθώς τα συγκεκριμένα είναι από τα ακριβότερα και σε πολλές περιπτώσεις δεν συγκρίνονται με το κόστος του καθημερινών ειδών διατροφής.
Στα νωπά, οι καταναλωτές της Πάτρας μπορούν να βρουν, γαρίδες από 8 €το κιλό, χταπόδι από 15 έως 19 €, καλαμάρι από 15 έως 20 € και σουπιές από 10 έως 14 €. Αντίστοιχα στα κατεψυγμένα οι τιμές κυμαίνονται: Χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 € και θράψαλα από 5 μέχρι 8 €. Αυτές είναι τιμές κατ΄εκτίμηση, καθώς η αγορά θα διαμορφωθεί ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, ανάλογα με τα διαθέσιμα προϊόντα και την ζήτηση, ενώ σήμερα – όπως ανέφεραν στην «Πελοπόννησο » Ιχθυοπώλες της Πάτρας, θα γίνουν γνωστές οι τιμές διάθεσης των οστράκων στην χονδρική.
Ο χαλβάς ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τις γεύσεις και την γέμιση που έχει.
Ο ταραμάς κυμαίνεται, ο μεν άσπρος από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος από 6,5€.
Τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ
Οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ
Οι τομάτες 99 λεπτά το κιλό
Τα κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.
Ακριβότερη θα είναι φέτος και το παρεαδοσιακό αρτοσκεύασμα της Καθαράς Δευτέρας, καθώς τα αρτοποιεία επιβαρύνονται τόσο από την αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και του εργατικού κόστους.
Η λαγάνα, αναμένεται να πωλείται φέτος από τους φούρνους της Πάτρας με ένα «καπέλο» 10-20%. Εκτιμήσεις της «Π» αναφέρουν ότι η τιμή θα έχει ένα εύρος διακύμανσης από 3 έως 3,5 ευρώ το τεμάχιο, από 2,80 – 3 ευρώ που πωλείτο πέρυσι.
Ο επαγγελματίας Κώστας Τηλιγάδης, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η κίνηση στα αρτοποιεία της Πάτρας θα καθοριστεί, σε μεγάλο βαθμό φέτος, από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Εάν ο καιρός είναι καλός για έξοδο στην εξοχή, θα δουλέψουν πιο πολύ τα αρτοποιία της περιφέρειας, αν όμως δεν είναι, τότε ο κόσμος θα μείνει στο σπίτι του και θα απευθυνθεί στα αρτοποιία της γειτονιάς του. Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τους παραδοσιακούς φούρνους, που θα διαθέτουν προς πώληση φρέσκια και ζεστή λαγάνα.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Αγιος Τρύφωνας», Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», ανέφερε ότι στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, η κίνηση είναι μειωμένη τόσο πολύ, με τους πωλητές να βρίσκονται σε απόγνωση.
«Η εικόνα, τελευταία,είναι τραγική. Φτάνουμε μεσημέρι και η αγορά είναι άδεια από καταναλωτές. Αυτό που βιώνουμε δεν έχει προηγούμενο, είναι ό,τι χειρότερο. Δεν πατάει άνθρωπος. Ελάχιστοι βγαίνουν να ψωνίσουν και αυτοί παίρνουν από μια ντομάτα, ένα μαρούλι και γενικά ό,τι μπορούν να αγοράσουν μέχρι 10 ευρώ και μέχρι εκεί». Οπως τόνισε, η κατάσταση με τις τιμές, έχει ξεφύγει καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ζημιά στην παραγωγή. Για παράδειγμα, το κουνουπίδι, από 60 – 80 λεπτά το κιλό, εκτοξεύθηκε σε μια εβδομάδα στο 1,80 ευρω. Χθες, κάποιοι πωλητές πήγαν στην Αθήνα για να φέρουν οπωροκηπευτικά και γύρισαν πίσω κενοί φορτίου, γιατί είδαν την ντομάτα στη χονδρική στα 2 ευρώ το κιλό και την μελιτζάνα στα 3,80 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στα φρέσκα λαχανικά θα είναι ακόμα ανεβασμένες, για όσο διάστημα ο καιρός θα είναι κρύος, σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος και φέτος το πρόβλημα είναι πιο εμφανές γιατί συμπίπτει με την Καθαρά Δευτέρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News