Πάτρα – Ανάπλαση παραλιακού μετώπου: «Πρώτο πακέτο έργων σε 18 μήνες» – Περιφέρεια και μελετητές αναμένουν το Δήμο
Πέντε χρόνια μετά την οριστική παραχώρηση ωρίμασαν οι συνθήκες για εξελίξεις στο έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας
Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την έκθεση που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων για να παρουσιάσει στο κοινό τις τρεις προτάσεις που μοιράστηκαν το βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Το πολυδαίδαλο έργο, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αλλάξει την αναπτυξιακή διάσταση της Πάτρας. Ο Δήμος Πατρέων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν έρθει σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα.
Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη γίνεται διακριτή η αναπτυξιακή προοπτική που θα φέρει η ανάπλαση, μιας και η δημοτική αρχή Πελετίδη δεν επιθυμεί την ύπαρξη εμπορικών-επιχειρηματικών εκμεταλλεύσεων εντός του έργου, όμως η συνολική αναβάθμιση θα συμπαρασύρει όλη την περιοχή και θα δώσει άλλη πνοή συνολικά στην πόλη.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές στο έργο είναι τρεις: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και μέρος των έργων, οι τρεις αρχιτεκτονικές ομάδες που θα σχεδιάσουν τις παρεμβάσεις και ο Δήμος Πατρέων που θα το εκτελέσει.
Το παραλιακό μέτωπο έχει αποδοθεί επίσημα από τις 10 Ιουλίου 2018, όταν ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία στη Βουλή. Εκτοτε, μεσολάβησε μια πενταετία για να καταλήξει η δημοτική αρχή στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η αξιοποίηση, δίχως να λογαριάζει τις προτάσεις άλλων δημοτικών παρατάξεων.
Οι μελετητές
Η «Πελοπόννησος» αναζήτησε πληροφορίες για όσα έχουν γίνει τους τελευταίους 20 μήνες, όπου φαινομενικά δεν έχει παρατηρηθεί πρόοδος. Σύμφωνα με πηγές της «Π», οι τρεις μελετητικές ομάδες έχουν έρθει σε μια αρχική συμφωνία σχετικά με τα όσα θα σχεδιάσουν στην τελική μελέτη. Αυτό ήταν το ένα θεωρητικά δύσκολο σκέλος της υπόθεσης για το κομμάτι που τους αφορά, όμως εκφράζεται αισιοδοξία ότι τα οποία εμπόδια ξεπεράστηκαν.
Δυστυχώς, δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερα για τα όσα θα σχεδιάσουν μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές. Ομως θα πρέπει να αναμένουμε η τελική πρόταση να περιλαμβάνει πολλά από τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στην πόλη τον Οκτώβριο του 2021. Στόχευση των μελετητών είναι η Πάτρα να αποκτήσει το παραλιακό μέτωπο που αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπου οι επισκέπτες θα θαυμάζουν τις ήπιες παρεμβάσεις, ενώ βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κέντρο.
Η Περιφέρεια
Για να προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης απαιτούνται χρήματα και τη λύση θα δώσει το προσεχές διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οπως ενημερώθηκε η «Π», δεν αναμένεται να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των έργων, αφού το κόστος για μελέτες και εργασίες μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, σε πρώτη φάση, οι πηγές μεταφέρουν ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη εντός του επόμενου διαστήματος, διαθέτοντας συνολικά ένα ποσό περίπου 23 εκατ. ευρώ και για τις πρώτες εργασίες.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις διαδικασίες και το γνωρίζουν στον Δήμο» μεταφέρθηκε στην «Π» με την υποσημείωση πως δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί όλο το έργο από την Περιφέρεια, καθώς η αναπτυξιακή ώθηση πρέπει να δοθεί αναλογικά και δίκαια σε όλους τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας.
Ο Δήμος Πατρέων
Επομένως, συνεπάγεται πως για να σημειωθεί πρόοδος χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός του Δήμου Πατρέων. Ολο το έργο θα χρειαστεί σχεδόν μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Μην ξεχνάμε πως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υπάρχει μόνο για το 1/3 του από την Περιφέρεια. Για πρώτη φορά, ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πατρέων χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μετά από ερώτημα που κατέθεσε η «Πελοπόννησος».
«Αν προχωρήσουν όλα κατ’ ευχήν και δεν εμφανιστούν απρόοπτα εμπόδια, υπολογίζουμε ότι σε 18 μήνες θα ξεκινήσει το πρώτο πακέτο έργων στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας» ήταν η ακριβής φράση υψηλόβαθμου δημοτικού παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκπονηθεί η τελική μελέτη με έως 4 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό και θα γίνει η δημοπράτηση του έργου για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκτελέσει τις πρώτες εργασίες.
Ο λόγος που αισθάνονται αισιόδοξοι στον Δήμο έχει να κάνει με το ότι έχουν δρομολογηθεί τα «πολλά και δύσκολα» ζητήματα, αλλά και έχουν συμφωνηθεί με την Περιφέρεια οι πρώτες χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για το σύνολο του έργου δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι και γι’ αυτό τον λόγο οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η πρόοδος των εργασιών θα γίνεται τμηματικά.
Με βάση τα όσα είχε ζητήσει ο Δήμος Πατρέων στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό των προηγούμενων ετών, οι εργασίες θα εκτείνονται από τον Διακονιάρη μέχρι τον Μείλιχο και στόχος είναι η άμεση σύνδεση της πόλης με την παραλιακή ζώνη. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία αθλητικών υποδομών, χώρων εκδηλώσεων και υπαίθριων εκθέσεων, θερινού θεάτρου-σινεμά, χώρων στάθμευσης, φύτευσης πρασίνου, χώρων για ζώα-ψάρεμα-παιχνίδια νερού και άλλα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News