Πάτρα: Ανήλικοι και «μάστιγα» αλκοόλ! – Τι δείχνουν οι έλεγχοι στα ποτά
Αγόρια και κορίτσια όχι μόνο πίνουν, αλλά χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους… και μεταφέρονται στα νοσοκομεία ακόμα και σε κωματώδη κατάσταση! Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών γιγαντώνεται στην περιοχή. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι; Στην «Π»: Αστυνομία, Περιφέρεια και καταστηματάρχες.
«Τι περιμένεις όταν, γονείς είναι εκείνοι που πάνε τα παιδιά τους πιουν και να διασκεδάσουν σε κλαμπ», «όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην οικογένεια, εάν δεν έχουν μπει όρια, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως το “παιχνίδι” θα χαθεί», «θα περάσει είναι σημείο των καιρών», «τι να κάνουν παιδιά είναι, θέλουν να βγουν έξω» είναι μερικές από τις απόψεις που διατυπώνονται, άλλοτε δημοσίως, άλλοτε σε ιδιωτικές συζητήσεις. Κοινός παρονομαστής η ανηλικότητα και η χρήση αλκοόλ, με παιδιά νεαρής ηλικίας, αγόρια και κορίτσια στην εφηβεία, όχι μόνο να πίνουν, αλλά σε αρκετές των περιπτώσεων από τη μία στιγμή στην άλλη να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους… και κάποια εκ των περιστατικών μέθης, να μεταφέρονται στα νοσοκομεία ακόμα και σε κωματώδη κατάσταση.
Η θλιβερή διαπίστωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών από ανήλικους γιγαντώνεται, με την Πάτρα, δυστυχώς, να μην αποτελεί «εξαίρεση» στον κανόνα. Αίσθηση προκαλεί μαρτυρία στην «Πελοπόννησο», σύμφωνα με την οποία 15χρονος μαθητής Γυμνασίου έφυγε από το σχολείο του, πήγε σε σούπερ μάρκετ, αγόρασε ένα μπουκάλι βότκα και μετέβη σε άλλο σχολικό συγκρότημα, όπου πρότεινε σε φίλους του να τα «πιουν», με αποτέλεσμα ο ίδιος να λιποθυμήσει από το πολύ αλκοόλ.
Το πρόσφατο περιστατικό με 16χρονη να καταγγέλλει ασέλγεια από τρεις νεαρούς ενώ εκείνη βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης, σοκάρει. Διασκέδαζε σε «ορθάδικο» κατάστημα, στέκι εφήβων στο κέντρο της πόλης, που διαθέτει ποτά σε πλαστικό ποτήρι με 3 και 4 ευρώ!
Ταυτόχρονα, ο προ ημερών εντοπισμός και η κατάσχεση 3 τόνων λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε επιχείρηση του ΣΔΟΕ στην Πάτρα, με τρεις επιχειρηματίες να συλλαμβάνονται, προκαλεί ανησυχία. Ανησυχία, καθώς πρόκειται για ουσία, σύμφωνα με τις Αρχές, που χρησιμοποιείται για τη νόθευση ποτών, τις λεγόμενες «μπόμπες», με πηγές να εκφράζουν στην «Π» τη βεβαιότητα πως η ποσότητα προοριζόταν για διάθεση κατά την καρναβαλική περίοδο.
Στο ερωτήματα όμως «γιατί δεν γίνονται έλεγχοι;», «η Αστυνομία, οι καταστηματάρχες, τι κάνουν;», οι απαντήσεις είναι αφοπλιστικές, δεδομένων των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη διάθεση οινοπνεύματος σε ανήλικα. Υποστελέχωση επικαλούνται οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και από την άλλη στελέχη της ΕΛΑΣ επαναλαμβάνουν στην «Π» πως η κείμενη νομοθεσία τους «κρατά δεμένα τα χέρια», ευελπιστώντας στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, οπότε η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει κύριο ελεγκτικό ρόλο. «Η πώληση ποτών γίνεται ανεξέλεγκτα παντού. Εμείς δεν είμαστε εφορία να εντοπίζουμε το παράνομο φορτίο» λέει ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αχτίδα φωτός τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους στην Πάτρα. Κατά την πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφέρεια για το Καρναβάλι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», στελέχη απέκλεισαν σε επίπεδο δειγματοληψίας και ελέγχου την ύπαρξη νοθευμένων ποτών στην τοπική αγορά. Αναφέρθηκαν σε παράνομη διακίνηση οινοπνεύματος, με τους εμπλεκόμενους να «κερδίζουν» από τη λαθραία εισαγωγή και όχι «σερβίροντας» κακής ποιότητας αλκοόλ.
Μαστοράκου: Έλεγχοι με ελλείψεις
Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Αννα Μαστοράκου, μιλώντας στην «Π» παραδέχθηκε πως η σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών δεν επιτρέπει την ενεργή δράση των ελεγκτικών Αρχών, επισημαίνοντας: «ωστόσο προσπαθούμε να αντιπαρέλθουμε των δυσκολιών, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και ως προς τη διαχείριση και του Καρναβαλιού. Ακόμα και εάν δεν υπάρχει προγραμματισμένος έλεγχος και καταστεί ανάγκη, θα πρέπει να βγει μικτό κλιμάκιο και να συνεργαστεί με την Αστυνομία, ώστε να γίνουν οι έλεγχοι, δεν το συζητώ».
Οσο για την προετοιμασία ενόψει της καρναβαλικής περιόδου ανέφερε πως το σχέδιο δράσης στην τοπική αγορά προβλέπει «προκαταρκτικούς ελέγχους από μικτά κλιμάκια, με τη λήψη δειγμάτων για την ποιότητα των ποτών για να καταγραφεί η κατάσταση στην περιοχή, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχουν επίσης μικτά κλιμάκια, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο το κενό που προκύπτει εξαιτίας των ημιτελών αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών».
Αναφερόμενη στο επικείμενο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη διάθεση οινοπνευματωδών ποτών σε ανηλίκους, η κ. Μαστοράκου, επεσήμανε με νόημα: «Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί πριν το Καρναβάλι μάς “λύνει τα χέρια”».
Αστυνομία: Μας έχουν αφοπλίσει
Eν αναμονή της αλλαγής του νομικού πλαισίου τελεί και η τοπική ΕΛΑΣ και αυτό γιατί η Αστυνομία με την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει αλλά και ούτε να προκαλέσει ελέγχους σε χώρους διάθεσης και κατανάλωσης αλκοόλ ακόμα και εάν πρόκειται για περιπτώσεις ανηλίκων. Οι έλεγχοι, όπως επισημαίνουν με δηκτικό τρόπο αστυνομικές πηγές στην «Π», γίνονται κατόπιν σχετικού αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και «δυστυχώς μας έχουν αφοπλίσει».
Γιατράς: «Εγκληματική ενέργεια»
O πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), Τάσος Γιατράς, μιλώντας στην «Π», τόνισε: «Η αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που αναμένεται σχετικά με τη διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους, προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει κατασταλτικά ένα κοινωνικό πρόβλημα με βαθύτερες αιτίες. Κρίνω εξίσου σημαντικές τις πρωτοβουλίες πρόληψης και ενημέρωσης που πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους αποτελεί εγκληματική ενέργεια και είναι καταδικαστέα απ’ όλους».
Νομοσχέδιο: Ποινές και πρόστιμα
Με το νομοσχέδιο, που προωθείται το αδίκημα της πώλησης – προώθησης αλκοόλ σε ανηλίκους, αναβαθμίζεται από διοικητική παράβαση ν’ αναβαθμίζεται σε πλημμέλημα. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με σφράγισμα καταστήματος από την πρώτη παράβαση και με οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας σε περίπτωση υποτροπής. Aπαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης, ενώ όσα φιλοξενούν ιδιωτικές διοργανώσεις θα ενημερώνουν υποχρεωτικά την Αστυνομία που αναλαμβάνει κύριο ελεγκτικό ρόλο. Ο πωλητής υποχρεούται να πιστοποιεί την ηλικία του πελάτη με την επίδειξη ταυτότητας όχι μόνον στους χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης και διασκέδασης, αλλά και στα περίπτερα και super markets.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News