Πάτρα: Ανησυχία Τσουκαλεϊκων για τη διάβρωση ακτών

Ορισμένοι κάτοικοι δεν είχαν δει με «καλό μάτι» τις αλλαγές που έφερε η επικαιροποιημένη μελέτη για τη διάβρωση των ακτών και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανοικτό το γραφείο Μπονάνου για επεξηγήσεις.

Τσουκαλεϊκων

Εξελίξεις για το μεγάλο έργο των 10 εκ. ευρώ για την προστασία των ακτών από το Μονοδένδρι μέχρι τα Τσουκαλέικα περιμένουν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς τα έργα έχουν καθυστερήσει μετά από παρέμβαση μερίδας κατοίκων των Τσουκαλεΐκων που διαφωνούν με κάποιες από τις αλλαγές στην πρώτη μελέτη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «έτρεξε» με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες, επικαιροποιώντας τις μελέτες που υπήρχαν, ώστε να γίνει το έργο προστασίας των ακτών. Στην παραλιακή περιοχή των Τσουκαλεΐκων, η επικαιροποιημένη μελέτη πρότεινε την κατασκευή συστοιχίας 21 εγκάρσιων προβόλων με κεκλιμένα πρανή φυσικών ογκολίθων στην παράκτια ζώνη. Κάθε πρόβολος θα έχει ύψος στέψης ενάμιση μέτρο πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, θα ξεκινά από την ακτογραμμή και θα έχει μήκος 50 μέτρων. Σύμφωνα με την μελέτη, τα συγκεκριμένα έργα απομειώνουν σημαντικά τη διαβρωτική επίδραση των κυματισμών στην ακτή της περιοχής.

Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι δεν είχαν δει με «καλό μάτι» τις αλλαγές που έφερε η επικαιροποιημένη μελέτη και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Τσουκαλεΐκων Χρήστος Παπαντωνόπουλος περιέγραψε στην «Πελοπόννησο» που έχει μπλοκάρει το θέμα, αλλά και τους λόγους που ανησυχούν οι κάτοικοι της περιοχής. «Είναι λίγο μπερδεμένο το θέμα. Αρχικά ήταν να εφαρμοστεί η περίφημη μελέτη Ρογκάν, αλλά στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι έγιναν διορθώσεις. Κάτοικοι της περιοχής προβληματίστηκαν από τις αλλαγές στη μελέτη, καθώς αρχικά προβλέπονταν παράλληλοι κυματοθραύστες, ενώ στην νέα μελέτη θα τοποθετούνταν “κάθετα μπαστούνια” προς την ακτή» τόνισε ο κ. Παπαντωνόπουλος και συνέχισε:

«Το χωριό μας είναι ανάστατο με το θέμα και θέλει την παλιά μελέτη. Οι περισσότεροι που ζουν εδώ έχουν πειστεί ότι εκείνη θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και προστασία στις ακτές μας. Είναι γνωστό στην περιοχή μας ότι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι τα έργα με τη νέα μελέτη θα επηρεάσουν το φυσικό και οφθαλμολογικό κάλλος των Τσουκαλεΐκων. Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε γίνει μια πρώτη συνάντηση στην Περιφέρεια και λίγο πριν το καλοκαίρι έγινε μια δεύτερη. Σύντομα θα επιδιώξουμε μια νέα συνάντηση, καθώς μας είπαν ότι θα μας ενημερώσουν για τις διαφοροποιήσεις της μελέτης όσον αφορά τα υλικά. Το σημαντικό για εμάς είναι να γίνει το έργο. Η ακτή έχει διαβρωθεί, η θάλασσα μπαίνει στα σπίτια μας και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των κατοίκων».

Μπονάνος: «Είναι θέμα επιστημόνων»

Η «Π» μίλησε με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο για το θέμα, ζητώντας του να περιγράψει τις εξελίξεις.«Είναι αλήθεια πως μια μερίδα κατοίκων έχει φέρει αντιρρήσεις. Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Το τι θα γίνει, είναι θέμα των ειδικών επιστημόνων που έχουν αναλάβει το θέμα. Οι επιστήμονες είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να γίνει. Ωστόσο, τα γραφεία μας στην Περιφέρεια είναι πάντα ανοικτά για τους φορείς και τον κόσμο που έχει απορίες, ώστε να τους εξηγούμε σε ποια φάση βρίσκεται το κάθε έργο» τόνισε.