Πάτρα: Αντίσταση στο Ρίο για τις αντικειμενικές – «Φιλέτα» ακίνητα, αλλά χωρίς ανταποδοτικές παροχές

Η παράκτια ζώνη της Αχαΐας βλέπει σημαντικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Αυτό συμβαίνει και στην περιοχή του Ρίου, όπου η τιμή πλέον ανέρχεται στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό.

αντίσταση

Ανάστατοι και ενοχλημένοι είναι στην κοινότητα Ρίου για τις αντικειμενικές αξίες και από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η πρόεδρος Νικολίτσα Μπετιχαβά για τις αλλαγές που αφορούν την περιοχή συγκάλεσε έκτακτο κοινοτικό συμβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου, ζητώντας παρέμβαση από το Δήμο για το θέμα.

Οπως παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας η «Π» μέσα από ρεπορτάζ του Σωτήρη Παπανδρέου, η παράκτια ζώνη της Αχαΐας βλέπει σημαντικές αυξήσεις στι αντικειμενικές αξίες. Αυτό συμβαίνει και στην περιοχή του Ρίου, όπου η τιμή πλέον ανέρχεται στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό.

«Η τιμή ζώνης για το Ρίο είναι η μεγαλύτερη της περιοχής και μάλιστα κατά τρόπο σκανδαλώδη και αναιτιολόγητο. Εμείς έχουμε 1.250 ευρώ, το Ακταίο με τον Αγιο Βασίλειο 1.100 και μάλιστα στον Αγιο Βασίλειο γίνεται διαχωρισμός στον Ανω Αγιο Βασίλειο με τιμή στα 900 ευρώ. Επιπλέον, στα Αραχωβίτικα που τα κτίσματα είναι τα μόνα στην περιοχή με ιδιωτικές παραλίες τιμή ζώνης 1.000 ευρώ και ο Ψαθόπυργος 1.100 ευρώ» ανέφερε η κ. Μπετιχαβά μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1 που ανέδειξε το θέμα της αντίδρασης.

Στο Ρίο οι προηγούμενες τιμές των αντικειμενικών αξιών ήταν από 600 έως 700 ευρώ και εκεί θα ήθελαν να επιστρέψουν μετά τις ενστάσεις του Δήμου. Το εύλογο ερώτημα που θέτουν από το Ρίο είναι «γιατί παρατηρείται αυτή η υπερβολική αύξηση αποκλειστικά για την περιοχή του Ρίου, η οποία δεν ξεχωρίζει όπως στον Αγιο Βασίλειο;».

Η πρόεδρος του Ρίου ζητά από το Δήμο Πατρέων να πάρει θέση και να καταθέσει αντιρρήσεις για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να αρθούν οι αδικίες.

Τι ζήτησε στον Peloponnisos FM 104.1

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ρίου, Νικολίτσα Μπετιχαβά, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινός Τύπος» και τον Σωτήρη Παπανδρέου, στον Peloponnisos FM 104.1, μετέφερε τα επιχειρήματα των Ριωτών, ότι δεν δικαιολογούνται τέτοιες αυξήσεις, καθώς η περιοχή δεν διαθέτει καλά ασφαλτοστρωμένους δρόμους, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, κοινόχρηστοι χώροι και άλλα, ενώ εκτιμούν ότι για κάποιο λόγο το Ρίο τιμωρείται.

«Τι θα πούμε στους δημότες μας όταν ο ΕΝΦΙΑ με τις τιμές αυτές της ζώνης θα εκτοξευτεί στα ύψη όπως επίσης στα ύψη θα εκτοξευτούν το κόστος των μεταβιβάσεων και κυρίως των γονικών παροχών και του φόρου κληρονομίας που μετά τις 300.000 ευρώ είναι 5% και μετά τις 600.000 είναι 10% επί της αξίας του αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ της αγοράς ο φόρος είναι πάγιος 3%;» τόνισε. Λόγω των υπέρμετρων αυξήσεων σε πολλούς οικισμούς, αρκετοί φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν φέτος να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για μεταβιβάσεις ακινήτων, για τον ΕΝΦΙΑ και τα δημοτικά τέλη ή έχασαν το δικαίωμα να εισπράττουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στο ρεύμα.