Πάτρα: Αργεί να «μυρίσει» Χριστούγεννα – Παράγοντες της αγοράς μιλούν στην Π

Ντόμινο αυξήσεων στα ζαχαροπλαστεία από την πανάκριβη ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Χριστούγεννα

Δύσκολη η κατάσταση για τα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας, από τα αυξημένα έξοδα σε ενέργεια και πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα οι προετοιμασίες για την αγορά των Χριστουγέννων να έχουν πάει αρκετά πίσω, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Πάτρας Ταξιάρχη Κάππα, άλλες χρονιές τα ζαχαροπλαστεία ξεκινούσαν τις προετοιμασίες τους για μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες, μια εβδομάδα πριν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Φέτος, η πεσμένη ψυχολογία στο καταναλωτικό κοινό, ο καιρός που ακόμα δεν παραπέμπει σε χειμώνα και οι αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στις πρώτες ύλες, προκαλούν αυτή την καθυστέρηση ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

«Κάποτε ανάβαμε φούρνο για μικρές ποσότητες γλυκών χωρίς να υπολογίζουμε πολύ το κόστος. Φέτος δεν έχουμε αυτές τις “πολυτέλειες” με τις τιμές του ρεύματος. Περιμένουμε να περάσει ο καιρός και πλησιάζοντας κοντά στις γιορτές, θα παρασκευάσουμε μεγάλες ποσότητες», τόνισε ο κ. Κάππας.

ΠΛΗΓΜΑ

Το ενεργειακό έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής και στους φούρνους, τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου και επισήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη που θεωρείται πρωτεύουσα των γλυκών, έχουν κλείσει φέτος περί τις 30 επιχειρήσεις, ενώ ο επίσης ενεργοβόρος κλάδος των φούρνων, μετρά πάνω από 200 λουκέτα πανελλαδικά.

«Οταν μια επιχείρηση καλείται να πληρώσει για ρεύμα 10000 ευρώ και πρώτες ύλες αυξημένες πάνω από το 100%, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση έχει γίνει για πολλούς μη διαχειρίσιμη», είπε ο κ. Κάππας.

Οι τιμές στα γλυκά των Χριστουγέννων σίγουρα θα ανέβουν, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει το ποσοστό της ανατίμησης. Τόνισε όμως ότι το κόστος στις πρώτες ύλες (άλευρα, ζάχαρη, ηλιέλαιο, κ.ά.) έχει εκτιναχθεί στα ύψη και αυτό θα συμπαρασύρει και τις τελικές τιμές των προϊόντων, μέχρι ένα ποσοστό.

ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

Από την πλευρά του, ο εκ των ιδιοκτητών του εργοστασίου ζαχαροπλαστικής και παγωτού «Αχαϊκό Εντελβάις» Γιάννης Μιχαλόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι η εικόνα στην αγορά των τροφίμων μέχρι το περασμένο καλοκαίρι είχε μια τάση ανάκαμψης, ξεπερνώντας ακόμα και τις επιδόσεις του 2019. Ομως, το τελευταίο τρίμηνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, διαπιστώνεται μια συγκράτηση στην κατανάλωση.

Οσον αφορά στην αγορά των Χριστουγέννων, ο κ. Μιχαλόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι προετοιμασίες έχουν πάει πίσω, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην κατανάλωση, ενώ αποκάλυψε ότι το εργοστάσιο δέχεται φέτος πολλές παραγγελίες από μικρά καταστήματα ζαχαροπλαστικής, για παραγωγή μελομακάρονων, κουραμπιέδων και άλλων γλυκών που πωλούνται ιδιαίτερα στις γιορτές.

«Η βιομηχανία μας, λόγω οικονομίας κλίμακας, μπορεί να τους διαθέσει έτοιμα προϊόντα με δυνατότητα να έχουν ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους στην πώληση, χωρίς να ανεβάσουν ιδιαίτερα την τελική τιμή λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας στις πρώτες ύλες» τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Πάντως, ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε ότι το κλίμα στην αγορά είναι «παγωμένο» και αυτό φάνηκε και από τον πρώτο κύκλο κατάθεσης αιτήσεων για νέες επενδύσεις, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπου το «Αχαϊκό Εντελβάϊς», ήταν μια από τις μόλις 11 επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρόταση χρηματοδότησης για επέκταση του εργοστασίου στις Ιτιές, με προϋπολογισμό πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Η νέα επένδυση της εταιρείας είναι μια από τις λίγες που θα υλοποιηθούν στην περιοχή το προσεχές διάστημα, με πρόβλεψη για επιπλέον 50 άτομα προσωπικό και θα γίνει ακριβώς απέναντι από το εργοστάσιο στις Ιτιές, ενώ θα περιλαμβάνει και παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ.