Πάτρα: Εφορίες – κάστρα μετά το μακελειό στην Κοζάνη – Πως λειτουργούν

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το μακελειό στην εφορία της Κοζάνης, όπου ένα άτομο εισέβαλε με τσεκούρι σκορπίζοντας τον θάνατο και τον τρόμο σε υπαλλήλους και συναλλασσόμενους, τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, έχουν αναθεωρηθεί με μέριμνα της ΑΑΔΕ.

Οι ΔΟΥ μετά τις παρεμβάσεις ασφαλείας που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες, μετατρέπονται σταδιακά σε «κάστρα» όπου η προσέλευση του κοινού, γίνεται μόνο μετά από ραντεβού και με εξονυχιστικούς ελέγχους, από μαγνητικές πύλες και με δήλωση των στοιχείων.

Ενα πρώτο δείγμα, μπορεί να το δει ο κάθε φορολογούμενος πολίτης που προσέρχεται στην Α΄ΔΥΟ Πατρών. Στην είσοδο της υπηρεσίας έχει τοποθετηθεί μαγνητική πύλη για την ανίχνευση μετάλλων, όπως γίνεται σε τράπεζες και στο Δικαστικό Μέγαρο. Η τοποθέτηση της μαγνητικής πύλης, έγινε πριν από μερικές ημέρες, είπε στην «Π» ο διευθυντής της υπηρεσίας Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος.

Επίσης, στην είσοδο βρίσκεται καθημερινά υπάλληλος σεκιούριτι που καταγράφει τα στοιχεία της ταυτότητας κάθε πολίτη που προσέρχεται μετά από ραντεβού.

Τόσο οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας όσο και η ασφάλεια των εργαζομένων, μετά το τραγικό περιστατικό στην Κοζάνη, επιβάλλουν ένα αυστηρό πρωτόκολλο και ειδικά μέτρα προστασίας, στις επαφές των εφοριακών με τους πολίτες.

Ετσι, με μέριμνα της ΑΑΔΕ, σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας, εγκαθίστανται σταδιακά μαγνητικές πύλες ανίχνευσης μετάλλων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν μπορεί να περάσει κανείς με επικίνδυνα μεταλλικά αντικείμενα, όπως όπλα, μαχαίρια κ.ά. Παράλληλα ένα εσωτερικό σύστημα καμερών θα καταγράφει την είσοδο και έξοδο από το κτίριο.

Για λόγους προστασίας από τη μετάδοση κορονοϊού, έχουν ήδη τοποθετηθεί και αυτόματοι  θερμομετρητές και ό,τι άλλο προβλέπεται στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως αντισηπτικά.

ΜΕ ΣΤΟΛΗ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Πέραν των κτιρίων, όμως, και οι ίδιοι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ έχουν πλέον νέο πλαίσιο ως προς τις συνθήκες της εργασίας τους. Αυτές τις μέρες παραλαμβάνουν όλοι τις ειδικές υπηρεσιακές ταυτότητες, οι οποίες έχουν τα στοιχεία τους, μαζί με ένα μικροτσίπ, που προς το παρόν δεν είναι ενεργοποιημένο.

Με τις ταυτότητες θα μπορούν να κυκλοφορούν όπου απαιτεί η Υπηρεσία τους, ενώ εφοδιάζονται και με ειδική στολή όλοι εκείνοι, που αναλαμβάνουν ελεγκτικό έργο με εφόδους σε επιχειρήσεις και καταστήματα. Η στολή, στην οποία θα αναγράφεται ευδιάκριτα η Υπηρεσία, περιλαμβάνει γιλέκο, ακόμα και καπέλο με τα διακριτικά της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, η υπηρεσία προχωρά και σε άλλες κινήσεις, που δείχνουν την προσαρμογή των εφοριών στον σύγχρονο κόσμο. Για παράδειγμα σε κάθε κτίριο που στεγάζει ΔΟΥ, ορίζεται ένας ομαδάρχης για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. σεισμός). Αυτός θα είναι αρμόδιος για την οργάνωση της συμπεριφοράς του ανθρώπινου δυναμικού στις ειδικές συνθήκες, όπως την διαφυγή από το κτίριο. Θα είναι δε εφοδιασμένος με σφυρίχτρα, ενώ για όλους θα υπάρχουν ειδικά φωσφοριζέ μπλουζάκια.

Τέλος, συμβαίνει και κάτι, που μοιάζει τόσο αυτονόητο, αλλά παρά ταύτα φτάσαμε στο 2021 για να προβλεφτεί. Οι ΔΟΥ παραλαμβάνουν για τις ανάγκες τους νέα αυτοκίνητα από τον κατασχεμένο στόλο, που βρίσκεται στον ΟΔΔΥ!

Πρόκειται για αυτοκίνητα διαφόρων κατηγοριών, που μπορούν όμως να καλύψουν κάθε υπηρεσιακή ανάγκη και σε κάθε περίπτωση δεν κοστίζουν -συνήθως δε τα περισσότερα παραμένουν στις κρατικές εγκαταστάσεις και σαπίζουν όταν δεν εκποιούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr