Πάτρα: Εμείς «βάλαμε γαλότσες» και «κάποιοι ξεγυμνώθηκαν» – Θυμός και απόγνωση στους κατοίκους της συνοικίας Ταραμπούρα
Η συμβολή των οδών Ακρωτηρίου και Φ.Ολυμπιάδας θύμιζε την Τρίτη κάτι από.. χαμένη Ατλαντίδα
Το τι χαρακτηρισμούς πήρε η περιοχή Ταραμπούρα μετά τις πλημμύρες της περασμένης Τρίτης δεν περιγράφεται!
Κάποιοι έκαναν λόγο για «Κάτω Χώρες» της Πάτρας, ορισμένοι άλλοι για τη «Χαμένη Ατλαντίδα», ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που παρομοίαζαν τα βυθισμένα αυτοκίνητα στους δρόμους της συνοικίας τους με τον θρυλικό «Ναυτίλο» του κάπτεν Νέμο από τις «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα»!
Η «Πελοπόννησος» – που βρέθηκε εκεί την ώρα της δυνατής βροχής αλλά και χθες – κατέγραψε μια κατάσταση απελπιστική στη συμβολή των οδών Ακρωτηρίου και Φιλίππου Ολυμπιάδας, στον χώρο που ήταν παλιότερα η αφετηρία της γραμμής «2» της αστικής συγκοινωνίας κι εκεί που κάθε Σάββατο βρίσκονται οι πάγκοι της Λαϊκής Αγοράς. Οι εικόνες με τα πλημμυρισμένα καταστήματα και τους κατοίκους να προσπαθούν με σκούπες να βγάλουν τα νερά από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, με τα παράπονα για τη μη επίλυση ενός φαινομένου που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια να είναι έντονα.
Με το που η «Π» βρέθηκε στο σημείο, για μια ακόμα επιτόπια αυτοψία, είναι χαρακτηριστικό, ότι έγινε αμέσως δέκτης έντονων παραπόνων, όχι μόνο για την καθυστερημένη αντίδραση της δημοτικής αρχής, αλλά κυρίως για το ότι τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμοί φρεατίων.
Η κ. Σούλα Αντ., συνταξιούχος – η οποία μας αποκάλυψε ότι ίσα που πρόλαβε και μπήκε στο σπίτι της με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ όταν έπιασε ο… κατακλυσμός – σχολίασε: «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η βροχή συνεχιζόταν σε τόσο έντονο ρυθμό για πολλές περισσότερες ώρες».
Ο Χαράλαμπος Ρηγόπουλος, ιδιοκτήτης καφέ, εξήγησε ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά χρόνιο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δοθεί καμία απολύτως λύση από τους υπευθύνους. Και πρόσθεσε: «Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει αγωγός για να πάρει τα όμβρια ύδατα. Την Τρίτη έπρεπε να σηκωθούν οι σχάρες, που είχαν πάνω τους φερτά υλικά, για να φύγουν τα νερά. Εχουμε ξαναζήσει άπειρες φορές αυτές τις εικόνες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε βρει τη λύση που ζητάμε. Ζητάμε, για μια ακόμη φορά, τη συνδρομή των υπευθύνων για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις».
Η Ανθή, από την πλευρά της, εργαζόμενη σε καφετέρια, ανέφερε: «Κάθε φορά που βρέχει, στην οδό Φιλίππου Ολυμπιάδας και Ακρωτηρίου πλημμυρίζουν τα πάντα και κλείνει η κυκλοφορία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα μαγαζιά, τα οποία δεν έχουν υπερυψωμένα πεζοδρόμια. Τί κάνουμε κάθε φορά που βρέχει δυνατά; Σηκώνουμε τα παντελόνια μέχρι το γόνατο, βάζουμε γαλότσες, παίρνουμε σκούπες και πάμε στα φρεάτια και τα σηκώνουμε για να φύγει το νερό και να μην μπει στα καταστήματα και στα σπίτια μας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα από αυτούς που θα έπρεπε».
Η Αγγελική Ρηγοπούλου, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, την οποία τη ζούμε πολλά χρόνια, χωρίς να μας έχουν δώσει λύση στο πρόβλημά μας. Πάμε κάθε φορά με γάντια, μέσα στο κρύο, για να σηκώσουμε τις σχάρες, που ζυγίζουν πολλά κιλά, για να βρει διέξοδο το νερό. Ο Δήμος δεν δίνει τη λύση που ζητούν οι πολίτες. Είναι απαράδεκτο εν έτει 2023 και δεν μπορεί να φταίει κάθε φορά η εκάστοτε κυβέρνηση».
Ο κ. Γιώργος, κάτοικος της περιοχής, τόνισε: «Το συγκεκριμένο σημείο έχει πρόβλημα διαχρονικά. Είναι εντελώς ανισόπεδος ο δρόμος και το νερό που κατεβαίνει από ψηλά, αναγκαστικά λιμνάζει στη συμβολή των συγκεκριμένων οδών. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι φρεάτια μεν υπάρχουν, όμως θα πρέπει να γίνεται πολύ πιο συχνός καθαρισμός τους. Κι αυτό οφείλει να το κάνει η ΔΕΥΑΠ και όχι οι πολίτες. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι εμείς οι ίδιοι τρέχουμε για όλα και όχι οι υπεύθυνοι. Πώς να μη θυμώνει κανείς μετά από όλο αυτό;».
Η κ. Ευγενία, η οποία εργάζεται σε επιχείρηση, ήταν πολύ αιχμηρή για τη δημοτική αρχή: «Μας έχουν ξεχάσει ή μας θεωρούν δεδομένους. Δεν στέκει η δικαιολογία ότι δεν έχουν ανθρώπινο δυναμικό και κονδύλια. Δεν μπορεί να τα ρίχνουν πάντα στην Πολιτεία. Θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την Περιφέρεια για να απορροφήσουν χρήματα, που θα βελτίωναν την κατάσταση στην περιοχή μας. Καταγγέλουν μόνιμα το κράτος κι όταν το κράτος πάει να τους δώσει χρήματα δεν τα παίρνουν».
Η κ. Γιάννα, υπεραμύνθηκε της προσπάθειας της δημοτικής αρχής: «Φυσικά και δεν φταίει ο Πελετίδης. Αφού δεν του δίνουν λεφτά και προσωπικό, τί άλλο να κάνει;».
Ο κ. Μίμης Λ. αρκέστηκε να σχολιάσει: «Αν οι εκλογές γίνονταν αυτήν την Κυριακή, με αυτό που έγινε στην Πάτρα με τις πλημμύρες, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Κάποιοι ξεγυμνώθηκαν!».
Η Παναγιώτα Αλεξοπούλου, τέλος, η οποία εργάζεται σε αποθήκη χαρτικών, περιέγραψε όλα όσα έζησαν: «Τρέχαμε να μαζέψουμε τα χαρτικά για να μην καταστραφούν. Αυτή τη φορά, ευτυχώς, δεν ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα, όμως ποιος ξέρει τι θα συμβεί στην επόμενη; Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι το νερό το βγάζουμε εμείς οι ίδιοι από τα μαγαζιά μας και από τους δρόμους και δεν έχουμε τη βοήθεια, που θα θέλαμε από τους υπεύθυνους φορείς».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News