Πάτρα: Εμμονικό «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Η αντίθεση Δήμου, Γονέων, φορέων και φοιτητών

Δήμος, φοιτητές, καθηγητές, σύλλογοι και γονείς έναντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία

πανεπιστήμια

Την πρώτη από τις πολλές κινητοποιήσεις που αναμένονται για το επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, είχαμε χθες και στην Πάτρα, με επίκεντρο την πλατεία Γεωργίου.

Με πανό, συνθήματα και φυλλάδια, περισσότερα από 1.000 άτομα, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, κομμάτων, του Εργατικού Κέντρου, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, του Σωματείου Εργαζομένων Ερευνας Τριτοβάθμιας Εκπαίδεσης Αχαΐας και πολλών Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστήμιου Πατρών συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση, λέγοντας βροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο που κυοφορείται.

Αρχικά συγκεντρωθήκαν μπροστά από το θέατρο «Απόλλων», όπου πέρα από τα συνθήματα διάβασαν μηνύματα από εκπρόσωπους φορέων, οι οποίοι ανέλυσαν τους λόγους που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, ζητώντας την απόσυρσή του.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Απαντες ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και κάλεσαν την κυβέρνηση να στηρίξει με γενναία χρηματοδότηση συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αναλυτικά:

Το ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας ζητά:
> Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
>Οχι στην κατάργηση του άρθρου 16 -όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Απειθαρχία στους κανόνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που επιβάλλουν την ελευθερία των επιχειρήσεων πάνω από την ελευθερία στη γνώση και τη ζωή.
>Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
>Δουλειά για όλους -δουλειά με δικαιώματα. Πτυχία με αξία, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.

Ο Σύλλογος Δάσκαλων και Νηπιαγωγών Πάτρας ανέφερε: «Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας παρέχεται με ευθύνη του κράτους ως ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, στο οποίο δικαιούνται και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Για τον λόγο αυτό προστατεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της με το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο δεν άλλαξε ποτέ και από καμία κυβέρνηση σε όσες συνταγματικές αναθεωρήσεις κι αν έγιναν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να περάσει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων φτάνει στο σημείο να ‘’παίζει’’ με το ίδιο το σύνταγμα της χώρας και να προσπαθεί να ερμηνεύσει με βάση την πολιτική της το άρθρο 28 του Συντάγματος. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που ολοκληρώνει το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης με δυνατότητες σπουδών μονάχα όσων θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτά. Η γνώση και η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό που οφείλει η πολιτεία να παρέχει στους πολίτες. Αποτελεί ευθύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των εργαζόμενων συνολικά να υπερασπιστούν τη δημόσια Εκπαίδευση και σήμερα την Τριτοβάθμια. Είναι ξεκάθαρο πως τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με αμφίβολης αξίας λειτουργίας  επιπέδου σπουδών».

ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Στο μεταξύ, η χθεσινή κινητοποίηση ήταν η πρώτη οργανωμένη κατά του νομοσχεδίου της Παιδείας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα γίνει νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Η συγκέντρωση διαμαρτυρία θα έχει και πάλι επίκεντρο την πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια ενδέχεται να ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ: «Η κυβέρνηση δεν έχει έννοια»

Στο χθεσινό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο συμμετείχε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τόσο στην αρχική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου όσο και στην πορεία στο κέντρο. Στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους/όλες όσοι ζητούν να μην περάσει ο νόμος που κυοφορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, κι αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο, καμία έγνοια δεν έχει για τη δημόσια Παιδεία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το ξεπούλημα των πάντων. Τα πάντα για τον κ. Μητσοτάκη είναι επιχείρηση. Εμείς θα είμαστε πάντα παρόντες στους αγώνες των φοιτητών/φοιτητριών, των μαθητών/μαθητριών, των γονέων-κηδεμόνων, σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας που διεκδικεί αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν. Θα μας βρουν δυναμικά απέναντί τους».

Κατερίνα Σίμου: «Θέλει να διαλύσει την Εκπαίδευση»

πανεπιστήμιαΣημαντική ήταν η εκπροσώπηση της δημοτικής αρχής στη χθεσινή πορεία, καθώς εκτός από την αντιδήμαρχο Παιδείας Κατερίνα Σίμου, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Κορδάς και οι αντιδήμαρχοι Τάκης Πετρόπουλος και Διονύσης Πλέσσας.
Η Κατερίνα Σίμου έκανε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων, είπε: ««Η δημοτική αρχή της Πάτρας στέκεται στο πλευρό των φοιτητών και των μαθητών που διεκδικούν πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Κόντρα στη λογική της γνώσης εμπόρευμα, που πουλιέται και αγοράζεται. Κόντρα στη λογική ότι όλα έχουν αντίτιμο, η Παιδεία, η Υγεία, η ίδια μας η ζωή. Ντύνουν συνειδητά με ψέματα το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο, μιλώντας για αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου».

 

Δημήτρης Μαρμούτας: «Θα το πετάξουμε στα σκουπίδια»

πανεπιστήμιαΤο Εργατικό Κέντρο Πάτρας εκπροσώπησε ο πρόεδρος Γιάννης Μαρμούτας, ο οποίος τόνισε: «Την ώρα που τα παιδιά μας συνωστίζονται 25-30 σε σχολικές αίθουσες και πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια τους, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο για την Παιδεία, με την είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση θέλει να πάρει και άλλο χρήμα από τις λαϊκές οικογένειες, αλλά δεν θα αφήσουμε να περάσει το νομοσχέδιο. Η μόνη λύση είναι τα δημόσια δωρεάν πανεπιστήμια, με πτυχία που συνδέοντα με ισχυρά επαγγελματικά δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά, ώστε το νομοσχέδιο να το πετάξουμε στα σκουπίδια».

 

 

Ρένα Σκαρλάτου: «Οι γονείς ενώνουν τις φωνές τους»

πανεπιστήμιαΤην Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ Ρένα Σκαρλάτου, η οποία απευθύνει χαιρετισμό και μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Οι γονείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη μόρφωση των παιδιών μας και δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα απαλλάξει τους γονείς από έξοδα και θα δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες στην Εκπαίδευση, όπου οι έχοντες θα αγοράσουν πανάκριβα πτυχία και οι άλλοι όχι. Ποιος τομέας αναβαθμίστηκε στην Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν την Εκπαίδευση; Οι γονείς ενώνουμε τις φωνές μας με τους δεκάδες συλλόγους που διαμαρτύρονται και θέλουμε ένα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα».

 

Δημήτρης Αντωνίου: «Θέλει να κάνει εμπόριο στην Παιδεία»

πανεπιστήμιαΟ πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Δημήτρης Αντωνίου, σημείωσε: «Η Πολιτεία θέλει να κάνει εμπόριο στην Παιδεία και να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο, όπως έχουμε δει και σε άλλους τομείς, όπως είναι η υγεία, δεν έχει βοηθήσει. Στόχος τους είναι να μπουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει και στην Κύπρο, αλλά εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Στην Πάτρα, αλλά και πανελλαδικά που γίνονται διαμαρτυρίες, υπάρχουν αντιδράσεις και ολοένα και περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν».

 

Γιάννης Kατσούκας: «Κάνουν κουρελόχαρτο το πτυχίο μας»

πανεπιστήμιαΟ πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Γιάννης Kατσούκας, ανέφερε: «Οι φοιτητές είναι στους δρόμους, γιατί αντί η κυβέρνηση να δώσει βάρος στην Εκπαίδευση, μας έφερε πρωτοχρονιάτικο δωράκι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που κάνει κουρελόχαρτο τα πτυχία μας. Αντί να δώσει απάντηση πως θα αναβαθμίσει τις σπουδές μας και πως θα μας βοηθήσει, φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν θα περάσει. Να το βάλουνε καλά στο μυαλό τους, όποτε και να το φέρουν, θα δώσουμε απάντηση με καταλήψεις και κινητοποιήσεις για να έχουμε πτυχία με αξία».

 

 

Τριάλου: «Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους»

πανεπιστήμιαΗ εκπρόσωπος του φοιτητικού Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Τριάλου, είπε: «Είμαστε στους δρόμους μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές μου γιατί το νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους. Λέμε όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η κινητοποίηση είναι μια πρώτη απάντηση, καθώς ακολουθούν γενικές συνελεύσεις και το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι αγώνες μας. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας μας και δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη λογική. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποσυρθεί».