Πάτρα: Επιστημονική ημερίδα για την πολλαπλή σκλήρυνση, ομιλία του Χρ. Δαβούλου

Τι αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

ημερίδα

Το Σωματείο Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, διοργάνωσε χθες (Δευτέρα) το απόγευμα, επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Πολλαπλή Σκλήρυνση: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (WORLD MS DAY 2024).

Ομιλητές στην εκδήλωση, ήταν η Ειρήνη Τσιαμάκη, νευρολόγος, Επιμελήτρια Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Κωνσταντίνος Γιαννίτσας, αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας ΠΓΝΠ, ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση του ουροποιητικού σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Και οι δύο τόνισαν την πολυπλοκότητα της νόσου, την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της και συμφώνησαν με την πάγια διεκδίκηση των ασθενών, για δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων που απαιτούνται για ασθένειες που προκύπτουν από τις επιπλοκές της νόσου και αφορούν την εξέλιξή της.

ημερίδα

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιπρόεδρος του Σωματείου και Υπεύθυνη του γραφείο ΑμεΑ του Δήμου Πατρέων, Ιουλία Συροκώστα ενώ εκ μέρους του Δήμου Πατρέων χαιρέτησε ο Χρήστος Δάβουλος Παθολόγος επιμελητής ΕΣΥ, δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Οι τουλάχιστον 22.000 πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι χρόνια πάσχοντες της χώρας μας, βλέπουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες τους σε υπηρεσίες Υγείας να μην ικανοποιούνται έγκαιρα και με απολύτως δωρεάν τρόπο. Το κράτος φορτώνει το κόστος και τη φροντίδα στην ίδια την οικογένεια.

Η έγκαιρη διάγνωση και σταθερή παρακολούθηση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα σε ένα σμπαραλιασμένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας. Οι πολιτικές πρόληψης της αναπηρίας απουσιάζουν, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας είναι σε διάλυση, παραδομένη κατ’ αποκλειστικότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Οι περικοπές των ποσοστών αναπηρίας από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και οι περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα χτυπάνε ιδιαίτερα τους ασθενείς και πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, αφού τα ποσοστά που τους αποδίδουν δεν ξεπερνούν το 60% επιβεβαιώνοντας έτσι στην πράξη ότι τα ΚΕΠΑ είναι ένας μηχανισμός περικοπών.

ημερίδα

Οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις από τον θεράποντα γιατρό αλλά μόνο από κρατικές δομές.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στην σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ότι συχνά οι εξειδικευμένοι γιατροί δεν ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

-Να σταματήσουν εδώ και τώρα τα σφαγεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Με τη διάγνωση της Σκλήρυνσης να δίνεται αυτομάτως 67% ποσοστό αναπηρίας.

-Να καταβάλλονται κανονικά τα επιδόματα και οι συντάξεις για όσο διάστημα ο ανάπηρος και ο χρόνιος πάσχον περιμένει να περάσει από την όποια επιτροπή.

-Μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακα των συνοσηροτήτων παραδείγματος χάρη ουρολοίμωξης που είναι συχνές τα αντιβιοτικά νευροπαθητικός πόνος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης τονίζουμε ότι η αξιοπρεπής ζωή με σύγχρονα δικαιώματα των πασχόντων και των οικογενειών τους, περνάει μέσα από την ολοκληρωτική κάλυψη των πάγιων και πρόσθετων αναγκών τους και πρέπει να αποτελεί πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους,

Είναι λοιπόν ανάγκη και δικαίωμα του κάθε ασθενή οι δωρεάν προληπτικές, διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε δημόσιες δομές για δυνατότητα τακτικής παρακολούθησης και αποκατάστασης,

Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς και τη φτώχεια. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από μια αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα για όλους και όλες».