Πάτρα – Γηροκομειό: Μετά τη φωτιά, τι κάνουμε; – Πελετίδης και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης απαντούν

Οι δημοτικοί αρχηγοί για την επόμενη μέρα στο Γηροκομειό

Φωτιά στην Πάτρα: Η επόμενη μέρα στα καμένα

Μπορεί η φωτιά στο Γηροκομειό την Τρίτη να έσβησε αρκετά σύντομα από την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση της Πυροσβεστικής και των εθελοντών, αλλά τα προβλήματα στην περιοχή παραμένουν και ζητούν άμεση επίλυση. Αποκατάσταση, αποζημιώσεις και πρόληψη είναι τα τρία ζητήματα που απασχολούν τους περίοικους του Καραμανδανείου.

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ηδη από προχθές το πρωί τα συνεργεία του Δήμου, της ΔΕΥΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ είχαν ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης στα δίκτυά τους, αν και οι φθορές δεν ήταν τεράστιες, καθώς η φωτιά δεν πρόλαβε να πλήξει τεράστια έκταση. Επιπλέον, ο δήμαρχος Πατρέων κατέθεσε αίτημα για να κηρυχθεί το Ανατολικό Διαμέρισμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναμένεται η σχετική απάντηση. Ενα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί τους πληγέντες κατοίκους του Γηροκομειού είναι οι αποζημιώσεις. Οπως έχει αποκαλυφθεί σε άλλες περιοχές της Αχαΐας και της χώρας, οι αποζημιώσεις «κολλούν» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που χρειάστηκε ακόμα και η παρέλευση τριετίας για την εκταμίευση των ποσών για τις αποζημιώσεις περιουσιών. Παρά τα ανωτέρω, το βλέμμα των Αρχών πρέπει να στραφεί και στο μέλλον. Το μέλλον θα πρέπει να περιλαμβάνει και την πρόληψη, όπου είναι αναγκαίο να βρεθούν επιπλέον τρόποι για την προστασία από τις πυρκαγιές.

Η «Πελοπόννησς» ζήτησε ένα πολιτικό σχόλιο από τον Κώστα Πελετίδη,Κώστα Σβόλη, Βασίλη Αϊβαλή και Πέτρο Ψωμά.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «Μόνιμο προσωπικό και χρήματα»

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε εκφράσει μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις μας ως δημοτική αρχή την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί για να επισπευστούν οι διαδικασίες αποκατάστασης, αποζημιώσεων, αλλά και πρόληψης. Ωστόσο, λέμε συνέχεια πως δεν αρκεί η απλή καταγραφή. Χρειάζονται πράξεις από την πλευρά της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών.  Εμείς κινούμαστε για να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται και να θωρακιστούμε. Η φωτιά έβγαλε στην επιφάνεια το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια καταστροφή. Είμαστε ξεκάθαροι για το τι χρειάζεται για να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα. Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό και χρήματα. Υπάρχει δυσκολία όμως, γιατί η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται για την κάλυψη των αναγκών. Συνεχίζουμε τις ενέργειες για ενίσχυση του αιτήματος κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη. Με τις υπηρεσίες μας θα τεκμηριώσουμε το αίτημά μας. Σήμερα θα έχουμε νέα συνάντηση, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΒΟΛΗΣ: «Αποζημιώσεις και πυροπροστασία»

«Είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας που επλήγησαν. Επιβάλλεται να αποζημιωθούν και να στηριχθούν στις ζημιές που υπέστησαν. Φυσικά και θα πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα μέσα για την πρόληψη, την πυροπροστασία και την πυρόσβεση. Μη φτάνουμε, όμως, στο σημείο την ημέρα που κάποιοι θυσιάζονται και κινδυνεύει η ζωή τους για να σβήσουν τη φωτιά, να λέμε ότι μπροστά πήγε μόνο ο λαός, γενικώς και αορίστως, και να μη λέμε ένα «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στον Ερυθρό Σταυρό, στον Στρατό, στην 6η ΥΠΕ, στους εθελοντές, κ.λπ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η δημοτική αρχή είναι μια κομματική δημοτική αρχή που πρέπει να πάει σπίτι της. Τελεία και παύλα. Οταν πας δίπλα στον πυροσβέστη και δεν του λες ένα ΄΄ευχαριστώ΄΄, τότε πας απλά για τη φωτογραφία! Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Είναι υποκρισία και πολιτικός φενακισμός. Δίνω συγχαρητήρια σε όσους βρέθηκαν στη φωτιά, κατακρίνω το ΚΚΕ που θέλει να την εκμεταλλευθεί πολιτικά».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΪΒΑΛΗΣ: «Ολα είναι θέμα πρόληψης»

«Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν, με οικονομική ενίσχυση που θα καλύπτει όλο το κόστος που απαιτείται. Καταγραφή ζημιών άμεσα και επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημιώσεων ώστε να μην περάσουν νέα “Οδύσσεια” οι πληγέντες. Επιπλέον, επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στο Καραμανδάνειο, ώστε να επαναλειτουργήσει με όλα τα μέτρα ασφαλείας και όλα τα μέτρα προστασίας, όπως επίσης το ίδιο ισχύει για το Κωνσταντοπούλειο και τη Μέριμνα. Σε πρώτο πλάνο πρέπει να τεθεί και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Το ερώτημα είναι, αρκεί η αποκατάσταση; Η απάντηση είναι προφανής: ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πρόληψη.
Πρόληψη σημαίνει να μην υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα και υποδομές πυροπροστασίας/πυρόσβεσης, να υπάρχει επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό, μηχανισμός ικανός και τεχνολογικά άρτιος εξοπλισμός που να εντοπίσει γρήγορα κάθε νέα πυρκαγιά με σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης. Τέλος, πρόληψη σημαίνει καθαρισμός οικοπέδων, δημόσιων και ιδιωτικών και άμεση περισυλλογή των ξερών χόρτων και κλαδιών. Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Πάτρα».

ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ: «Τήρηση μέτρων και επιτέλους πρόστιμα»

«Ξαφνικά έχουμε γίνει πολιτικοί επί παντός επιστητού. Δεν πήγα στο Γηροκομειό γιατί δεν ήθελα απλά να φωτογραφηθώ. Οι έχοντες θεσμικό αξίωμα και εξουσία, δικαίως πήγαν γιατί έπρεπε να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Αυτοί που δεν έχουν αποφασιστική δυνατότητα μάλλον πάνε για να φωτογραφηθούν. Το σπιράλ εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Γκίρη, μέλους του Ανατολικού Διαμερίσματος, ο οποίος επισήμανε την απουσία του Ανατολικού για να ενημερώνει και ό,τι χρειαζόταν. Ψύχραιμα, ως παράταξη, κάναμε την καταγραφή και την αποτίμηση της κατάστασης. Η αυτοδιοίκηση, ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ πρέπει άμεσα να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Ο ρόλος του δημάρχου ως προέδρου του Καραμανδανείου του δίνει ευθύνη να δράσει και για το νοσοκομείο. Φωνάζουμε εδώ και μήνες ότι τα χόρτα πρέπει να κόβονται και των ιδιωτικών οικοπέδων να πηγαίνουν από τους ιδιοκτήτες στην Ξερόλακκα. Ο Δήμος πρέπει να φροντίζει τα τηρούνται αυτά τα μέτρα και επιτέλους πρέπει να πέφτουν πρόστιμα. Με αυτά τα χρήματα μπορούν να εκτελούνται εργασίες πολιτικής προστασίας».