Πάτρα: Γνωριμία με τα γεωπάρκα μέσω της έκθεσης «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου»
Ερχεται στην Πάτρα η μεγάλη έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» από 4 Μαΐου έως 25 Ιουλίου.
Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού Βουραϊκού, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζουν στην Πάτρα τη μεγάλη έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ». Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο «ΑΙΓΛΗ» από 4 Μαΐου έως 25 Ιουλίου.
Ο ΣΤΟΧΟΣ
Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα πέντε Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο, όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων, θαλάσσιων οργανισμών, όπως όστρακα και κοράλλια, ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν στα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον, μήκους 7,5 μέτρων, απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από τη Λέσβο.
Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στον χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών της με στόχο να μας μεταφέρει όλους μας νοερά σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας της Γης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Η έκθεση πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Καθημερινά οργανώνονται στην έκθεση ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές ενημερωτικές δράσεις προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των Γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.
Η δημιουργία της έκθεσης έχει υποστηριχθεί από το πρόγραμμα «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο «GEO – IN», του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020.
Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων, στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, 177 περιοχές σε 46 χώρες.
Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μίας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».
Στις 13 Απρίλιου του 2022 ανακοινώθηκε από την UNESCO η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του Γεωπάρκου Καφαλονιάς – Ιθάκης που γίνεται το 7ο αναγνωρισμένο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO στην Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι περιοχές:
1) η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),
2) το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),
3) το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),
4) η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)
5) το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)
6) το Όρος Τρόοδος – Κύπρος (2015)
7) η περιοχή Γρεβενών – Κοζάνης (2021)
8) η Κεφαλονιά & Ιθάκη (2022).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News