Πάτρα: «Καίνε» οι τιμές παγωτού, ακόμη και 4 ευρώ στο περίπτερο!
Αυτή η αύξηση μας κάνει ζημιά, ως κλάδος, γιατί όταν μια οικογένεια για να φάει ένα παγωτό θέλει πάνω από 10€ , τότε δεν έρχεται καν στο περίπτερο κα αυτό μας μειώνει τον τζίρο» λέει ο Κώστας Ταλαγάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιπτερούχων.

Μια αγαπημένη συνήθεια ετών, μικρών και μεγάλων , το παγωτό, τείνει να γίνει απλησίαστη το φετινό καλοκαίρι κι αυτό γιατί οι πρώτες ύλες του προϊόντος έχουν αυξηθεί πολύ, με αποτέλεσμα να έχουν ακριβύνει σημαντικά, σε σχέση με πέρυσι, αλλά και με όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Στην Πάτρα, σε έρευνα που έκανε η «Πελοπόννησος» καταδεικνύεται ότι τα παγωτά, στα περίπτερα, φτάνουν να πωλούνται ακόμα και 3 με 4 ευρώ το ένα, η μπάλα στα Ζαχαροπλαστεία έχει φτάσει το 1,50 € και στα 12 ευρώ το κιλό τα παγωτίνια.
Η άνοδος στις τιμές της πρώτης ύλης και πιο συγκεκριμένα, αυτή του ελαίου της καρύδας, βασικού συστατικού του παγωτού, έχουν εκτοξευθεί και στο μέλλον είναι πιθανή και η περαιτέρω αύξησή τους, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά. Στα τέλη Μαΐου, η χονδρική τιμή για το Φιλιππινέζικο λάδι καρύδας, που παραδόθηκε στο Ρότερνταμ έφτασε τα 2.800 δολάρια/τόνο, περίπου διπλάσια από ό,τι ένα χρόνο πριν. Αύξηση σημαντική καταγράφεται και στη σοκολάτα, η οποία πωλείται σχεδόν σε διπλή τιμή από το καλοκαίρι του 2024, ενώ ανοδικά κινούνται οι τιμές σε βούτυρο και γάλα. Συνολικά, αυτές οι αυξήσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην τιμή που φτάνει στον καταναλωτή.
Ο εκ των ιδιοκτήτων της Πατρινής Εταιρείας «Αχαϊκό Εντελβάις» Βενιζέλος Μιχαλόπουλος, μιλώντας στην «Π», έχοντας εργοστάσιο παραγωγής και σειρά καταστημάτων σε όλη την περιοχή , τόνισε: «Τους τελευταίες μήνες υπάρχει μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες. Εμείς, ευτυχώς, είχαμε προνοήσει και είχαμε παραγγέλλει 400 τόνους σοκολάτα με περυσινές τιμές και γι’ αυτό έχουμε κάνει ελάχιστες αυξήσεις, της τάξης του 4-5% στην τιμή του παγωτού, κρατώντας φυσικά ίδια ποιότητα.Στα καταστήματά μας, η μπάλα παγωτό από 1,40€ πήγε 1,50€ και το κιλό τα παγωτίνια το διατηρήσαμε στα 12 € , που υπήρχε και το 2024. Τιμές,.που είναι πολύ χαμηλότερες από καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διατηρώντας φυσικά αναλλοίωτη την ποιότητα».
Ο Πρόεδρος των Περιπτερούχων Πάτρας Κώστας Ταλαγάνης, περιγράφει στην «Π» μια κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, για τον μέσο καταναλωτή,, εξηγώντας τους λόγους, που φέτος τα παγωτά πωλούνται ακριβότερα κι από καφέ. «Υπάρχουν παγωτά στο περίπτερο, που ξεκινούν από 1€ και ορισμένα, που φτάνουν ακόμη και 4€, ειδικά σε δημοφιλή προϊόντα Η αύξηση οφείλεται, αποκλειστικά, στις εταιρείες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε ανατίμηση που ξεπερνά το 25%, σε σχέση με πέρσυ. Ο λόγος είναι ότι έχει πέσει ο τζίρος κι έτσι έχουν προχωρήσει σε άνοδο τιμών. Οι τζίροι μας είναι ίδιοι με το 2024, αλλά το κέρδος μικρότερο, γιατί έχει μειωθεί το ποσοστό μας. Ηδη, μπορώ να πω, ότι στους πρώτοι μήνες του 2025 υπάρχει πτώση κατανάλωσης 20%. Αυτή η αύξηση μας κάνει ζημιά, ως κλάδος, γιατί όταν μια οικογένεια για να φάει ένα παγωτό θέλει πάνω από 10€ , τότε δεν έρχεται καν στο περίπτερο κα αυτό μας μειώνει τον τζίρο».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News