Πάτρα: Καταστηματάρχες έγιναν βιομήχανοι…λόγω ρήτρας ρεύματος – Λογαριασμός 6.800 σε μανάβικο!

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας προσέφυγε στη δικαιοσύνη για το εξωπραγματικό χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος.

καταστηματάρχες

Σε συνεννόηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος, για να προβεί σε ενέργειες ώστε να αρθεί η εξοντωτική ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη πλήγμα στην μικρή και μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση, αναφέρει ο ΕΕΣΠ, που θεωρεί τα μέτρα της κυβέρνησης ως επικοινωνιακά και λίγα για να προσφέρουν βοήθεια στους έμπορους που έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, παράθυρο ελπίδας για την απενεξέταση της ρήτρας αναπροσαρμογής, έχουν ανοίξει οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, με προσφυγές που ήδη έχουν κάνει προς την δικαιοσύνη και οι πρώτες στέφονται με επιτυχία.

Μια από τις πρώτες επιτυχίες πανελλαδικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής υπήρξε στην Πάτρα, από τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ανδρέα Στελλάτο, ο οποίος διατηρεί μανάβικο στην ΕΟ Πατρών – Αθηνών και τον περασμένο Οκτώβριο υπέστη σοκ όταν έλαβε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με ποσό πληρωμής 6800 ευρώ.

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟ…

«Επεσα από τα σύννεφα» είπε στην «Π». «Περίμενα να έρθει μια αύξηση με όσα άκουγα, αλλά, αυτό που είδα ήταν τρελό. Από τα 2500 ευρώ που πλήρωνα μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ξαφνικά ο λογαριασμός του ρεύματος τριπλασιάστηκε» είπε ο Ανδρέας Στελλάτος και εξήγησε ότι από αυτό τον λογαριασμό, ποσό 2200 ευρώ ήταν η «καθαρή» κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με ΦΠΑ και ποσό 3500 ευρώ, ήταν η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Δεν έμεινε όμως με σταυρωμένα χέρια. Μέσω του δικηγόρου του, ζήτησε εξηγήσεις από τον πάροχο και έλαβε μια τρισέλιδη επιστολή που υποτιθεται εξηγούσε τον τροπο υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Για να καταλάβεις τι έλεγαν, έπρεπε να είσαι πυρηνικός επιστήμονας» είπε ο κ. Στελλάτος, όταν είδε τον αλγόριθμο που χρησιμοποιούν οι πάροχοι για να υπολογίζουν την ρήτρα και που ομολογουμένως, μόνο με μαθηματικές γνώσεις μπορεί να καταλάβει κανείς.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Αμέσως προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα πλήρωσε στην εταιρεία μόνο το ποσό που αντιστοιχούσε στην πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αμφισβητώντας το σκέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και κέρδισε προσωρινή προστασία έναντι απειλής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στην επιχείρησή του μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει. Μάλιστα, η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί πριν από λίγες ημέρες, αλλά ο δικαστής την ανέβαλλε, επειδή αναμένεται νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση μέχρι το καλοκαίρι.

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

«Δεν πάμε να αποφύγουμε την πληρωμή του ρεύματος που καταναλώσαμε. Είμαστε μια υγιής επιχείρηση, αλλά, είναι τρελό να ζητάς από μανάβικο να πληρώσει για ρεύμα 6800» είπε ο κ. Στελλάτος. «Δεν έχω εργοστάσιο. Μανάβικο έχω» είπε.

Ο πάροχος προς το παρόν, δεν μπορεί να απαιτήσει τα χρήματα της ρήτρας και ούτε το έχει κάνει γιατί δεν μπορεί. «Θα ασκήσουμε αγωγή την επόμενη μέρα» είπε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. «Αυτά τα ποσά είναι εντελώς αυθαίρετα. Δεν γίνεται μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά να καλούνται να πληρώσουν τέτοια ποσά. Αυτό δεν είναι βιώσιμο», είπε ο κ. Στελλάτος που καλεί όλους όσοι πιστεύουν ότι θίγονται να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη.

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση με τους σοκαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις, αναφέρει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΕΣΠ και του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργο Βαγενά, τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση είναι απολύτως ανεπαρκή και πολλές επιχειρήσεις οδηγούνται σε μαζικά λουκέτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας βρίσκεται σε συννενόηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο για κοινές δράσεις, προκειμένου να μπει φραγμός στην καταστροφική ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, με ψήφισμά του, επισημαίνει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής, η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται, θέτει σε κίνδυνο διακοπής τη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο ΔΣΠ ως επιστημονικός και συνδικαλιστικός φορέας, παρεμβαίνει στο πρόβλημα, καλώντας την κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ κ.λπ.) να βρουν κάθε πρόσφορη λύση, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να μην μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας.