Πάτρα – Κεφαλόβρυσο: «Θα κοπούν κι άλλα δέντρα…» λέει ο δασάρχης – Το σχέδιο προστασίας

Οι κάτοικοι περιέγραψαν την επιχείρηση κοπής ως «καταδρομική», προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά τα συνεργεία και προκληθούν αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κεφαλόβρυσο

Μέσω της «Πελοποννήσου» ο Δασάρχης Πατρών, Σταύρος Βαρβατσούλης, δίνει απαντήσεις στις καταγγελίες των κατοίκων του Κεφαλόβρυσου, μετά την αιφνιδιαστική κοπή περίπου 30 δέντρων, προαναγγέλλοντας μάλιστα την κοπή και επιπλέον δέντρων!

Κεφαλόβρυσο: Το δάσος που έγινε…«νεκροταφείο»! Στα κάγκελα οι κάτοικοι για την αιφνιδιαστική κοπή 30 δέντρων – Αυτοψία της «Π» ΦΩΤΟ

Το γεγονός είχε αποκαλύψει χθες η εφημερίδα μας, με τους περιοίκους να κάνουν λόγο για οικολογικό έγκλημα και να υπονοούν τη μεσολάβηση πολιτικού δακτύλου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένο κάτοικοι, που ήθελαν την κοπή δέντρων που γειτνιάζουν με τα σπίτια τους.

Πάτρα: Κοντράστ στο Σαραβάλι – Δενδροφύτευση τη μία μέρα, κοπές δέντρων την επόμενη

Οι κάτοικοι περιέγραψαν την επιχείρηση κοπής ως «καταδρομική», προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά τα συνεργεία και προκληθούν αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο δασάρχης εξηγεί:

«Η κοπή και ο καθαρισμός του δάσους ήταν απαραίτητα. Θα έπρεπε να είχε καθαρισθεί από τα προηγούμενα χρόνια και η χρήση του είχε παραχωρηθεί στην τοπική Κοινότητα. Η διαχείριση και η προστασία έπρεπε να γίνεται από τον Δήμο, ενώ το Δημόσιο είχε την κυριότητα. Ως κύριοι, εντάξαμε και το δάσος σε αυτό, αφού μέχρι τώρα δεν είχε γίνει καμία διαχειριστική παρέμβαση. Γιατί το πρόβλημα του δάσους είναι η διαχείριση και όχι μόνο οι αιτίες που προκαλούν και εξαπλώνουν τις φωτιές.

Θα κοπούν και άλλα δέντρα, τα οποία είναι τα επικίνδυνα και πρέπει να κοπούν με ειδικά μηχανήματα. Εχουν φθάσει στο ύψος της στέγης των σπιτιών και είναι ανά πάσα στιγμή επικίνδυνα για πυρκαγιά. Ηδη αντίστοιχοι καθαρισμοί γίνονται και προς το μοναστήρι του Ομπλού, στους δασικούς δρόμους και αλλού».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους, λέει:

«Πιστεύω ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να βλέπουν μόνο το δέντρο, αλλά να βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα που είναι το δάσος. Που είναι πολύ καλύτερη όταν το δάσος διαχειρίζεται. Και το Δασαρχείο Πατρών αυτό υλοποιεί: Τη διαχείριση του δάσους».

Οπως εξηγεί ο κ. Βαρβατσούλης:

«Το Δασαρχείο Πατρών κάνει αυτή τη δράση απομάκρυνσης και των ψηλών δέντρων, πέρα από τον καθαρισμό που έχει υλοποιηθεί σε 140 στρέμματα, πίσω από τη ζώνη των 10 μέτρων, στα όρια του οικισμού του Κεφαλοβρύσου. Η δράση αυτή είναι στο πλαίσιο του προγράμματος andinero 3, που έχει γίνει μετά από πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης. Το Δασαρχείο Πατρών χρηματοδοτείται με 750.000 ευρώ περίπου και αφορά τους καθαρισμούς που γίνονται στην περιοχή του Ανω Καστριτσίου, στο δάσος Καρκαλού, στην περιοχή των Πατρών, όπου περιλαμβάνεται το δάσος του Γηροκομείου, που είναι η ζώνη που κάηκε στην περυσινή πυρκαγιά. Που μας πρόλαβε, πριν προλάβουμε να καθαρίσουμε. Μαζί και μία έκταση που βρίσκεται δυτικά του Νοσοκομείου Θώρακος, στην περιοχή του Γηροκομείου, στην περιοχή του Κεφαλοβρύσου και της Καλλιθέας.

Εχει ήδη ολοκληρωθεί ένας καθαρισμός 150 περίπου στρεμμάτων, πίσω από τη ζώνη των 10 μέτρων, στα όρια του Κεφαλοβρύσου. Σήμερα το Κεφαλόβρυσο έχει πλέον καθαρισθεί και είναι προσβάσιμο για όλους».

Διαβάστε επίσης

Χωματερή ο βυθός του Πατραϊκού – Αποκαλύψεις από τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Τι να κάνουμε με την αντλησιοταμίευση – Ανάλυση

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Ηφαιστειακό μάγμα προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια» λέει ο Τσελέντης

Δυστύχημα στη Φυλή με νεκρό έναν 15χρονο – Πως έγινε

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε κοινωνική “ζούγκλα”»

Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι έθεσε «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» στη Διάσκεψη του Μονάχου