Πάτρα – Κωνσταντοπούλειο: Ο άγνωστος πόλεμος του Ευγηρείου – Η έρευνα και τα αποτελέσματα

Για πρώτη φορά στα 145 χρόνια του κι έχοντας προσφέρει άρτιες συνθήκες διαβίωσης σε χιλιάδες ηλικιωμένους, το Κωνσταντοπούλειο ευγηρείο, ταλανίζεται την τελευταία τριετία από πρωτοφανείς διοικητικές μεταβολές, αναταράξεις αλλά και σκιές περί τα διαχειριστικά του. Αποκορύφωμα η διαρροή -από τη σημερινή διοίκηση- ευρημάτων των ορκωτών λογιστών, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία επί της προηγούμενης χρήσης σοβούσε αδιαφάνεια και τσαπατσουλιά.

Ο Κωνσταντοπούλειος Οίκος Ευγηρίας και Χρόνιων Παθήσεων (τέως Πτωχοκομείο Πατρών «Ο Απόστολος Ανδρέας») ιδρύθηκε το 1876. Είναι μια πρότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που δημιουργήθηκε με στοργή και αγάπη για την κάλυψη των αναγκών της Τρίτης Ηλικίας. Η ονομασία του ευγηρείου ενισχύθηκε με τη λέξη Κωνσταντοπούλειο το 1989 προς τιμήν της Μεγάλης Ευεργέτιδας και κτήτορος του μεγαλοπρεπούς νέου κτιρίου Πόπης (Πηνελόπης) Θ. Κωνσταντοπούλου, η οποία προχώρησε σε αυτή τη δωρεά εις μνήμην των γονιών της Θεόδωρου και Μαρούλας Κωνσταντοπούλου.

Το Κωνσταντοπούλειο προσφέρει καταφύγιο στα υπερήλικα, μοναχικά και απροστάτευτα άτομα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό, ζεστό, σύγχρονο και σπιτικό περιβάλλον.

ΣΗΜΕΡΑ

Το Κωνσταντοπούλειο σήμερα φιλοξενεί 75 τρόφιμους (28 άνδρες και 47 γυναίκες). Το 90% των τροφίμων είναι Αχαιοί.   

Οικονομικά καλύπτεται κυρίως από τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ειδικότερα, ετησίως εισπράττει από τα ενοίκια των ακινήτων 330.000 ευρώ.

Στα έσοδά του θα πρέπει να προστεθούν τα τροφεία που δίνουν οι φιλοξενούμενοι σε αυτό, τα τροφεία που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για 20 άτομα και η κρατική επιχορήγηση που σε ετήσια βάση ανέρχεται στις 80.000 ευρώ.

Στελεχώνεται από 44 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, η μισθοδοσία του οποίου μαζί με τις εισφορές προς το ΙΚΑ ανέρχεται μηνιαίως στις 65.000 ευρώ.

Την περίοδο αυτή λόγω της πανδημίας υπάρχει μείωση των εσόδων καθώς η πλειοψηφία των ενοικίων αφορά καταστήματα που βρίσκονται σε αναστολή.  

Ειδικότερα η μείωση αυτή αγγίζει το 40% των εσόδων που είχε στην προ κορονοϊού εποχή. Ενδεικτικό είναι ότι το κράτος αποζημιώνει το ευγηρείο με το 60% του ενοικίου και όχι το 80% που ισχύει για τους ιδιώτες ενοικιαστές.     

Οι άψογες συνθήκες λειτουργίας του ευγηρείου επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι στο διάβα των 145 ετών δεν υπήρξαν ποτέ παράπονα από φιλοξενούμενους. Το ίδιο συνεχίζεται και σήμερα. Ενδεικτικό είναι ότι δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού και οι 75 τρόφιμοι ζουν σε ένα ιδιαίτερα ασφαλές περιβάλλον.

Μάλιστα, όλα τα χρόνια της λειτουργίες του στέκονταν στο πλευρό του σύσσωμη η τοπική κοινωνία που εμπράκτως και ποικιλοτρόπως ενίσχυσε τη λειτουργία του.

Η ΚΡΙΣΗ

Ολα αυτά όμως μέχρι προ τριετίας οπότε ξέσπασε διοικητική κρίση και δημιουργήθηκαν στους κόλπους του μέτωπα, σε επίπεδο διοίκησης, όπου εκδηλώθηκε σχίσμα σε ομάδες, με ανοιχτό το ερώτημα της εξωθεσμικής σπέκουλας.    

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί κλίμα δυσπιστίας και καχυποψίας γύρω από το Κωνσταντοπούλειο αμαυρώνοντας την ιστορία του και την πορεία του. Βάσιμα ή όχι; Αυτό είναι το επίμαχο, το οποίο μένει ανοιχτό.

Για την εξέλιξη αυτή φέρουν ευθύνη και τοπικοί φορείς που είτε συνέβαλαν με τις επιλογές τους, είτε επέτρεψαν με την απραξία τους η στέγη αυτή γερόντων να περιέλθει στη δίνη δυσμενών εξελίξεων επηρεάζοντας μοιραία και τη λειτουργία του.  

Το κουβάρι από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι του ορκωτούς

Οπως έχει αναδείξει η «Π», η αρνητική πορεία για το ιστορικό Ευγηρείο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020.

Το «Κωνσταντοπούλειο» περιήλθε σε καθεστώς προσωρινής διοίκησης μετά την απόφαση που πήρε η μειοψηφία της γενικής συνέλευσης των μελών του Σωματείου του Ιδρύματος.

Η γενική συνέλευση προκλήθηκε από δύο μέλη της διοικούσας επιτροπής τα οποία αμφισβητούσαν διαχειριστικές αποφάσεις τις οποίες αρχικά είχαν ψηφίσει και τα ίδια. Ετσι, κάλεσαν τη γενική συνέλευση με μυστική ψηφοφορία να αποφασίσει αν συντρέχει περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης του σώματος προς τη διοίκηση. Από τη συνεδρίαση είχαν αποχωρήσει τα τρία μέλη της διοίκησης όπως και η πλειοψηφία των μελών.

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ

Στη συνέχεια ο Δήμος, ως εποπτεύουσα αρχή, όρισε προσωρινή διοίκηση στην οποία μάλιστα είχε ορίσει ως μέλος και ένα από τα παλαιά μέλη της διοικούσας επιτροπής. Στη συνέχεια, η προσωρινή διοίκηση με συνοπτικές διαδικασίες, για τις οποίες ακόμα και ο προσωρινός πρόεδρος διορισθείς από τον Δήμο είχε δημοσίως καταθέσει τις ενστάσεις του, προχώρησε εν μέσω της πανδημίας στην προκήρυξη εκλογών.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι εκλογές διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας με τη συμμετοχή 40 από τα 147 εγγεγραμμένα μέλη στο Σωματείο του Κωνσταντοπουλείου Ευγηρείου.  

Οι υποψήφιοι, μετά την απόσυρση πέντε υποψηφίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών ήταν συνολικά πέντε οπότε και οι πέντε εξελέγησαν στη Διοικούσα Επιτροπής.  

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

Παράλληλα, η ειδική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου αποφάνθηκε ότι ο δήμαρχος Πατρέων δεν διέθετε σχετική αρμοδιότητα για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης.

Η Επιτροπή συνεδρίασε μετά την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη για διορισμό προσωρινής διοικητικής επιτροπής στο «Κωνσταντοπούλειο» που κατέθεσαν τα μέλη της τότε διοίκησης Αλέξιος Ανδρουλιδάκης, Δημήτριος Δριβίλας και π. Νικόλαος Γουρδούπης.   

Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αρμόδιο όργανο «για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης είναι το Ειρηνοδικείο Πατρών».

Την παραπάνω απόφαση την αγνόησε ο Δήμος και συνέβαλε στη διενέργεια των εκλογών.   

Για το θέμα αυτό πάντως εκκρεμεί και η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ολη αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για το Ευγηρείο και άφησε περιθώρια να ξεσπάσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων με υπόγειες διαδρομές.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ

Αποκορύφωμα της διένεξης τις τελευταίες ημέρες, αποτέλεσε η δημοσιοποίηση πορίσματος ιδιωτικής εταιρείας ορκωτών λογιστών στην οποία η νυν διοίκηση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Βασίλης Δελδήμος που ήταν ταμίας στην προηγούμενη διοίκηση, ανέθεσε τον έλεγχο του Ευγηρείου.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα των ορκωτών λογιστών, όπως το εμφάνισε η σημερινή διοίκηση του ιδρύματος αποτυπώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

> Ελλείψεις σε ισολογισμούς και αδιαφανή εικόνα των οικονομικών καταστάσεων.

> Μη καταγραφή ακίνητης και κινητής περιουσίας.

> Ανακρίβειες για τον ακριβή εξοπλισμό και αδυναμία παρακολούθησης και ορθής διαχείρισής του.

> Ελλιπή παρακολούθηση και καταγραφή των μισθωμάτων, χωρίς σαφή εικόνα των υποχρεώσεων και απαιτήσεων για οφειλόμενα ενοίκια.

> Φιλοξενία περιθαλπόμενων χωρίς συμβάσεις και οφειλές τροφείων που δεν έχουν αναζητηθεί.

Ελλειψη οικονομικής διαφάνειας, δυσχέρεια παρακολούθησης και ελέγχου των εισπράξεων και αμφιβολίες περί του σύννομου της διαδικασίας.

> Τραπεζικές κάρτες και κωδικοί PIN περιθαλπόμενων στα χέρια του προσωπικού κατά άτακτο τρόπο. 

 Αμηχανία και διστακτικότητα

Η «Π» στην προσπάθειά της, να καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, συνάντησε κλίμα δισταγμού έως και προσπάθεια αποφυγής, απέναντι στα όσα φέρονται από τη σημερινή διοίκηση του ιδρύματος, να αποτυπώνονται στην έκθεση των ορκωτών λογιστών, για την οικονομική διαχείριση του Κωνσταντοπούλειου.

Αρχικά, επικοινωνήσαμε με τον προσωρινό πρόεδρο Βασίλειο Δελδήμο, από τον οποίο αναμέναμε  γραπτή τοποθέτησή του, που όμως δεν είχε παραληφθεί από την «Π» μέχρι αργά το απόγευμα. Ο ίδιος, μας είπε ότι χθες το βράδυ θα συνεδρίαζε η διοικητική επιτροπή, για να λάβει αποφάσεις.

Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, καταγράψαμε αρχικά μια αμηχανία στο αίτημά μας, για τοποθέτηση απέναντι στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών.

Αρχικά, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, μας παρέπεμψε στην αντιδήμαρχο πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, η οποία με τη σειρά της, έδειξε μια διστακτικότητα στο να σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις. Τελικά, μετά από πιέσεις της «Π» και την σχετική συνεννόηση που προηγήθηκε με τον δήμαρχο, η κυρία Σαμούρη μας έστειλε την παρακάτω δήλωση – σχόλιο:

«Το Κωνσταντοπούλειο ευγηρείο, μας διαβίβασε, πριν δυο ημέρες, με αριθμό πρωτοκόλλου, την οικονομική μελέτη ορκωτών λογιστών, για τα οικονομικά έτη 2016 έως και 2019 του Ιδρύματος. Θα μελετήσουμε τα στοιχεία και θα πράξουμε σύμφωνα με την κρισιμότητα αυτών και τις αρμοδιότητές μας.

Οπωσδήποτε είναι προς προβληματισμό, ένα ίδρυμα με τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία διαχρονικά, να βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρέπει να είμαστε άπαντες ιδιαίτερα διακριτικοί και να αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα ευαισθησία θέματα που σχετίζονται με ιδρύματα της πόλης μας. Να υπενθυμίσουμε, δε, ότι τα ιδρύματα αυτοδιοικούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Το ερώτημα για τη δημοτική αρχή είναι εάν το αυτοδιοίκητο του Ευγηρείου το τήρησε καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης στο ίδρυμα.

Αλέξιος Ανδρουλιδάκης: «Σκοπιμότητες για απαξίωση του ευγηρείου»

Με δήλωσή του στην «Π» ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος Αλέξιος Ανδρουλιδάκης αναφέρει ότι έχει ζητήσει την έκθεση των ορκωτών λογιστών, από την διοικούσα επιτροπή του ευγηρίου, για να έχει πλήρη εικόνα. Ωστόσο, επισημαίνει τα εξής:

> «Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε με εντολή του προέδρου δεν είναι πλήρες και ενυπόγραφο από τους ενεργήσαντες τον έλεγχο, δεν αναφέρεται η μέθοδος ελέγχου, οι τομείς/δραστηριότητες που ελέγχθηκαν, παρατηρήσεις επί αυτών καθώς και προτάσεις αποκατάστασης. Απεναντίας παρουσιάζεται επιλεκτικά ανυπόγραφο κείμενο συμπερασμάτων που ξεπερνά κάθε έννοια δεοντολογίας, προβαίνει σε ατυχείς σχολιασμούς (λίαν επιεικώς) και κατά την άποψή του στόχο είχε την απαξίωση του ευγηρείου, αν όχι σκοπιμότητες ατυχείς.

> Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό που “δήθεν εξαφανίστηκε χωρίς να γνωρίζει κανείς πως και γιατί” μου δημιουργεί έντονο προβληματισμό μια τέτοια διατύπωση από γνώστες της οικονομικής επιστήμης και δη ορκωτών λογιστών. Βάσει νόμου είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις -οργανισμοί- ιδρύματα, που διαθέτουν εξοπλισμό, να προβαίνουν σε ετήσια απόσβεση τούτων, προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική αξία στον ισολογισμό. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι ο εξοπλισμός παύει να υπάρχει και να λειτουργεί ούτε μπορεί να εξαφανιστεί γιατί είναι καταχωρημένος στα μητρώα του ιδρύματος και παρακολουθείται άσχετα με την αξία του. Εν προκειμένω με την χρήση του διπλογραφικού συστήματος από 1/1/2018 όπου για πρώτη φορά εφαρμόστηκε, έγινε λογιστική απόσβεση στον εξοπλισμό, με βάση το έτος κτήσης».

Ο κ. Ανδρουλιδάκης κάνει λόγο για παιδαριώδεις διατυπώσεις, τονίζοντας πως ο εξοπλισμός  είναι στη θέση του και το γνωρίζει τόσο ο σημερινός πρόεδρος όσο και η γραμματέας, που κατείχαν την θέση ταμία και της γραμματέως στην προηγούμενη διοίκηση. Αν ανατρέξει κάποιος στα βιβλία στο λογιστήριο θα διαπιστώσει ότι ο εξοπλισμός αποτυπώνεται είναι υπαρκτός, κατά κωδικό και στο μητρώο παγίων.

> Σε ό,τι αφορά τις επισφαλείς απαιτήσεις υπάρχει ενημερωμένος φάκελος στο λογιστήριο. Μάλιστα για ένα εκμισθωτή από υπόθεση του 2009 έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις πλην όμως η είσπραξη του ποσού ήταν ανεπίδεκτος, αφού ο μισθωτής στερείτο περιουσιακών στοιχείων και ένα μικρό οικόπεδο ιδιοκτησίας του, βαρύνεται με υποθήκες και οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

> Σχετικά με τις παρατηρήσεις για την αποθήκη τροφίμων αναλώσιμων δεν υφίσταται αδυναμία παρακολούθησης αφού τηρούνται οι διαδικασίες εισαγωγής – εξαγωγής και με υπογραφές όλων των αρμοδίων και εισαγωγής καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο πρόγραμμα αποθήκης και αποδίδονται στην κουζίνα και τις λοιπές υπηρεσίες με υπογραφές κατά καιρούς πραγματοποιούνται έκτακτες απογραφές αποθήκης.

> Τέλος αναφορικά με τις αξίες απογραφής των ακινήτων, σύμφωνα με τους οικονομικούς συμβούλους σωστά οι αξίες έχουν υπολογιστεί με αξία ΕΝΦΙΑ γιατί ο υπολογισμός με εμπορική αξία θα κόστιζε στο ίδρυμα 60.000-100.000 ευρώ αν γινόταν εκτίμηση από ορκωτό εκτιμητή.

«Θέλω να διαβεβαιώσω μέσα από την καρδία μου όλα τα μέλη του Σωματείου μας ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου ως πρόεδρος αλλά και μέλος εξυπηρέτησα στο ακέραιο τα συμφέροντα του Ιδρύματος και εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις υπεύθυνα και στοχευμένα προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυπταν.

Επιφυλάσσομαι για λεπτομερείς παρατηρήσεις και ενημέρωση σας όταν πάρω το κείμενο ολόκληρο», δηλώνει ο κ. Αλέξιος Ανδρουλιδάκης.

Των

Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr  

Σωτήρη Παπανδρέου

spapandreou@pelop.gr