Πάτρα – Κορονοϊός: Πάνω από 100 οι νοσηλείες – Προσοχή τι φέρνουμε μαζί μας από τις διακοπές

Ο έλεγχος και η τήρηση των μέτρων κατά την επιστροφή από τις διακοπές είναι απαραίτητα για την αποφυγή τυχόν διασποράς του ιού και μάλιστα στις ευαίσθητες ομάδες.

Κορονοϊός

Σταθερά στα 102 παραμένουν τα νοσηλευόμενα περιστατικά κορονοϊού στα νοσοκομεία της Πάτρας. Ωστόσο τα νέα κρούσματα είναι εκατοντάδες με αρκετά από αυτά να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς περιοριστικούς όρους και προφυλάξεις.

Ευτυχώς τα ήπια συμπτώματα και η δυνατότητα χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής κατ’ οίκον, βοηθούν στο να περνάει η νόσος ανώδυνα και να μην πιέζονται τα νοσοκομεία σε ιδιαίτερα δύσκολο βαθμό.

Ωστόσο χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, στις Κλινικές Κορονοϊού του ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 47 ασθενείς, δύο παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική και πέντε διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Αντίστοιχα στον «Αγιο Ανδρέα» νοσηλεύονταν 48 ασθενείς στις Κλινικές Κορονοϊού.

«Τα περιστατικά είναι αρκετά αλλά η νοσηλεία είναι ολιγοήμερη κι έτσι έχουμε γρήγορη διακίνηση των ασθενών» μας είπε ο κ. Καρβέλης. Ο ίδιος συνιστά την προσοχή σε όσους επιστρέφουν από διακοπές ζητώντας να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και να ελέγχονται.

ΠΑΤΡΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

«Βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση και αυτού του επιδημικού κύματος, στα νησιά και στην Αθήνα υπάρχουν πτωτικές τάσεις. Στην Πάτρα είδαμε αύξηση στα λύματα και στην Αθήνα μια σταθεροποίηση προς ήπια ανοδική τάση» ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Η ίδια πρόσθεσε:

«Τα κρούσματα είναι αυξημένα. Αυτό που κοιτάμε βέβαια είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι ακόμα περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τους έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες, δεν είναι απαραίτητο όμως ότι έχουν πιο βαριά νόσηση ή έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τις κάνουν να διαφέρουν από τις προηγούμενες. Ενα σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που να καλύπτει όλες αυτές τις υποπαραλλαγές, ακόμα και τις μελλοντικές, έτσι ώστε και το εμβόλιο να γίνεται μια φορά άπαξ. Αυτό προσπαθεί τουλάχιστον η επιστημονική κοινότητα έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τη σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό».