Πάτρα: Οι αναπλάσεις που σχεδιάζονται και θα μας απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2021-27 αναμένεται να αποτελέσει το βασικό και ίσως πολυτιμότερο εργαλείο για την ανάπτυξη της πόλης
Το μέλλον της Πάτρας έχει ήδη σχεδιαστεί και η γνωστή τακτική της δημοτικής αρχής Πελετίδη έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία δημοσίων χώρων που θα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των Πατρινών.
Με βάση αυτή τη πολιτική στάση ζωής, ο Δήμος Πατρέων έχει προτείνει ήδη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μια σειρά έργων που θέλει να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2021-27 αναμένεται να αποτελέσει το βασικό και ίσως πολυτιμότερο εργαλείο για την ανάπτυξη της πόλης.
Ο σχεδιασμός του Δήμου Πατρέων περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών και αναπλάσεων που στοχεύουν στο να συνεχιστεί η προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας της πόλης. Ηδη στην πόλη έχουν εκτελεστεί ή γίνονται πράξη αυτή την περίοδο αναπλάσεις όπως η Ανω και Κάτω Πόλη, τα Προσφυγικά, τα Ζαρουχλέικα, η Γούβα και άλλες περιοχές.
Στο νέο ΕΣΠΑ, ο βασικός και κυριότερος στόχος είναι η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας. Επιπλέον, σε βαθμίδα πρώτης προτεραιότητας θα ξεκινήσουν να σχεδιάζονται για να εκτελεστούν αναπλάσεις στην περιοχή του Ζαβλανίου-Ανθούπολης, ενώ παρόμοια ανάπλαση σχεδιάζεται και για την περιοχή των Προσφυγικών του Ρίου, δηλαδή την περιοχή όπου «πέφτει» η γέφυρα. Παρόμοια ανάπλαση θα σχεδιαστεί και για την περιοχή του Γηροκομειού, ενώ ένα ακόμα μεγάλο έργο που θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος είναι η ανάπλαση με πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο στην παλιά κοίτη του ποταμού Διακονιάρη.
Επιπλέον, το σχέδιο στοχεύει στην αποκατάσταση της επαφής της πόλης με το πράσινο – οριζόντιες δράσεις αναβάθμισης και επέκτασης πρασίνου στο πλατανόδασος στον Καστελλόκαμπο. Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί και η πρόθεση για δημιουργία νέου πνεύμονα πρασίνου και αθλητισμού στην περιοχή της μίνι Περιμετρικής-Αρόης.
Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός κάθετου άξονα κοινόχρηστων χώρων από Μαρίνα Αγυιάς προς το Στάδιο Παναχαϊκής, την πλατεία Καλλιπάτειρας και την Πλατεία της Θερμοπυλών, που θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο με τις νέες ζώνες ανάπλασης στο Ζαβλάνι και την Ανθούπολη.
Ολα τα ανωτέρω έργα ακόμα βρίσκονται σε βρεφικό στάδιο. Τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών για κάθε ένα από αυτά τα έργα. Αυτό σημαίνει ότι αν μέσα στο 2024 ξεκινούσαν οι μελέτες για όλα τα έργα, εντός του 2025 θα μπορούσε να προχωρήσει ο Δήμος για τους διαγωνισμούς για την εύρεση εργολάβων. Ομως, με δεδομένο ότι οι δυνάμεις του Δήμου δεν επαρκούν για να προχωρήσουν ταυτόχρονα όλα τα έργα, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση των έργων θα γίνει σε βάθος δεκαετίας.
Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης σε πρόσφατη εκδήλωση είχε επισημάνει πως «συνεχίζεται η προσπάθεια για να γίνει η Πάτρα, η πόλη που ονειρευόμαστε παρά τις δυσκολίες. Αν υπήρχε ταχύτατα και πιο απλές διαδικασίες, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πιο γρήγορα και περισσότερα πράγματα χωρίς να σπαταλούμε δυνάμεις», ενώ είχε θέσει ως τεράστιο στόχο από το νέο ΕΣΠΑ την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης η οποία «πρέπει να γίνει χωρίς φράχτες και εμπόδια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News