Πάτρα: Οι μυστικοί κώδικες της μαύρης σταφίδας…Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023

Δύο κρυπτογραφημένοι κώδικες από ιστορικά αρχεία, προσκάλεσε 5 καλλιτέχνες από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία να δημιουργήσουν νέα έργα ψηφιακής τέχνης

Φεστιβάλ Φόρτωση σταφίδας στο λιμάνι της Πάτρας στις αρχές του 20ού αιώνα

To επερχόμενο Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 στη Βίλα Κόλλα του Πανεπιστημίου Πατρών, με θεματική Παντοπικότητες/Glocalities, αποκωδικοποιεί τους κώδικες της μαύρης σταφίδας, εξερευνώντας τη νεότερη ιστορία της πόλης, μέσα από εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης, ιστορικής έρευνας και πολιτισμού.

Σημαντική πτυχή του φεστιβάλ είναι η ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης! Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η έκθεση σύγχρονης τέχνης και ο αντίκτυπός της στην επανανοηματοδότηση των ταξιδιών, των προφορικών ιστοριών και του πολιτισμού της μαύρης σταφίδας αποτελεί ένα εν εξελίξει επιμελητικό/καλλιτεχνικό πείραμα για τον οργανισμό Πριμαρόλια.

Από το 2019 έως και σήμερα έχει προσκαλέσει 30 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ιταλία, δημιουργώντας νέα πρωτότυπα έργα – όπως επίσης και 8 προσκεκλημένους συγγραφείς (καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί) με δημιουργικά κείμενα, στους δίγλωσσους καταλόγους της. Πάντα ανοικτή σε σύγχρονες μορφές τέχνης, όπως η βίντεο/ψηφιακή τέχνη, η τέχνη των νέων μέσων, η performance art, η ηχητική τέχνη, οι τοποειδικές εγκαταστάσεις, η σχέση τέχνης-επιστήμης και η τέχνη αρχείου.

Πίσω από τη σύλληψη και επιμέλεια των εκθέσεων βρίσκονται δύο εικαστικοί και ιδρυτικά μέλη του οργανισμού Πριμαρόλια, η Νάνσυ Χαριτωνίδου (εικαστικός, εκπαιδευτικός) και ο Βασίλης Ψαρράς (εικαστικός, επίκουρος καθηγητής Παν/μιο Πελοποννήσου).

Φεστιβάλ

Νάνσυ Χαριτωνίδου

Φεστιβάλ

Βασίλης Ψαρράς

Φθάνοντας στην 5η χρονιά καλλιτεχνικής/επιμελητικής δημιουργίας, η φετινή έκθεση εμπνέεται τόσο από τη Βίλα Κόλλα, όσο και από τα ιστορικά αρχεία κρυπτογραφημένων κωδικών για την επικοινωνία περί μαύρης σταφίδας (που αποτελούν έρευνα του οργανισμού Πριμαρόλια). Με τίτλο ISAXO (εις απάντησιν της επιστολής σας) ACEUK (ο καιρός είναι ευνοϊκός), δύο κρυπτογραφημένοι κώδικες από ιστορικά αρχεία, προσκάλεσε 5 καλλιτέχνες από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία να δημιουργήσουν νέα έργα ψηφιακής τέχνης, νέων μέσων, επιτελεστικών εγκαταστάσεων. Οπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι επιμελητές, η έκθεση δημιουργεί ένα νέο μήνυμα με τον συνδυασμό των δύο φράσεων που αναδεικνύουν μία νέα κρυπτογραφική συνθήκη αιωρούμενη μεταξύ ελπίδας, ρομαντισμού, ανησυχίας και αναμονής.

Οι φετινοί καλλιτέχνες Σούζαν Κόλινς, Αντώνης Βολανάκης, Ηλέκτρα Μάιπα, Κώστας Μπασάνος και Λιλή Χασιώτη καταπιάνονται με διαδικασίες μετάδοσης, εγγραφής, παραγωγής, επισημείωσης, επιτέλεσης μέσα από έργα πολυμεσικών εγκαταστάσεων, νέων μέσων και ψηφιακής τέχνης.

Pixel αναμετάδοσης μακρινών τοπίων, συντεταγμένες φανταστικών τόπων, κώδικες και φράσεις από το αρχείο και το μυαλό, αναπροσαρμόζονται σε φως, κώδικα, χώρο και εικόνα. Η καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια των εκθέσεων θέτει το πλαίσιο για πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα που εμπνέονται από τη μαύρη σταφίδα ως καρπό, ως τοπίο προέλευσης, ως διαδικασία συγκομιδής, ως επιπλέουσα διαδικασία εξωστρέφειας, ως προϊόν με πολιτισμική αξία, ως εμπορικό πλαίσιο δικτύων, προφορικών ιστοριών, αρχείων και κοινωνικο-πολιτικών γεγονότων, ως δίκτυο ιστορικών σημείων και πόλεων-λιμανιών σε ευρωπαϊκό πλαίσιο με σκοπό νέες αλληλεπιδράσεις στον 21ο αιώνα.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ και της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 18.30 στη Βίλα Κόλλα. Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 διοργανώνει ο Οργανισμός Πριμαρόλια σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών-Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού. Η έκθεση σύγχρονης τέχνης θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) τις ώρες 11:00-13:00 και 18:00-21:00 και είναι σίγουρο ότι ο κόσμος που αγαπάει την ιστορία, τη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό θα ταξιδέψει με έναν μαγικό τρόπο στον χωροχρόνο, ανακαλύπτοντας τους μυστικούς κώδικες της μαύρης σταφίδας, του δικού μας μαύρου «χρυσού».

Διαβάστε επίσης

Η ιστορία της «μαύρης» καλλονής – Η σύμπραξη «Πριμαρόλια» και Πανεπιστημίου

Πριμαρόλια 2023: Πρώτη φορά η ιστορία στην Πάτρα