Πάτρα: Οι πρώτες αντιδράσεις για την πρόταση Νταβλούρου στην «Π» για…«κλείσιμο του Καραμανδανείου»
Τι αναφέρουν με επιστολές τους στην «Π» ο Γρηγόρης Μαρκέτος και ο Τάκης Γεωργακόπουλος.
Φωτιές άναψε η άποψη – βόμβα μεγατόνων του Περικλή Νταβλούρου στην «Π», ο οποίος σημείωσε πως το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο ολοκλήρωσε τον κύκλο του και πρέπει να κλείσει, δίνοντας τη θέση του σε ένα Παιδιατρικό νοσοκομείο φρέσκο, ενιαίο και σύγχρονο.
Και παρότι δεν το οριοθετεί, είναι προφανές πως «φωτογραφίζει» ως έδρα της κιανούργιας δομής σε χώρο πλησίον του ΠΓΝΠ.
Περικλής Νταβλούρος στην «Π»: Η πρόταση που συζητάει όλη η Πάτρα – «Να κλείσει το Καραμανδάνειο…»
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, συνοδεύει, φυσικά, την άποψή του με επιχειρήματα και, το κυριότερο, προτείνει άμεση εναλλακτική: τη δημιουργία ενός νέου, υπερσύγχρονου Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Πάτρα, με ενιαία και σταθερή βάση!
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Γρηγόρη Μαρκέτο, Διευθυντή ΕΣΥ Παιδίατρο και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας και τον Τάκη Γεωργόπουλο, Γιατρό Πνευμονολόγο Διευθυντή ΕΣΥ/ ΜΕΘ ΠΓΝ Πάτρας, πρώην Αντιπρόεδρο ΕΟΠΠΥ και μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας.
Ο Γρηγόρης Μαρκέτος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια ο ζωγράφος των αλεξανδρινών χρόνων Απελλής κάλεσε έναν σανδαλοποιό να του πει αν είναι σωστός ο τρόπος που είχε ζωγραφίσει σανδάλια σε έναν πίνακά του. Ο σανδαλοποιός δεν περιορίστηκε στα σανδάλια , αλλά συνέχισε να σχολιάζει όλο το έργο. Τότε ο Απελλής είπε το μνημειώδες: ‘’άχρις αστραγάλων’’ δηλαδή μέχρι τους αστράγαλους φίλε είναι η ειδίκευσή σου και μέχρι εκεί να μιλάς.
Το ίδιο ισχύει και σαν απάντηση στην επιστολή του καθηγητή καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης μας, που δημοσίευσε η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις 15/6/2022. Στο κείμενο αυτό, αντί να διαβάσω παρατηρήσεις επί της καρδιολογίας και του τρόπου εκπαίδευσης των ειδικευόμενων καρδιολόγων στα πανεπιστημιακά και κρατικά νοσοκομεία και για τις συνθήκες ξενοδοχειακής διαμονής των ασθενών, διάβασα ότι ο κ. Νταβλούρος θεωρεί ότι το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας ‘’έκλεισε τον κύκλο του’’.
Ασύλληπτη αμετροέπεια ενός πράγματι καλού επιστήμονα! Εκρινε η γραφίδα αυτή ότι πρέπει να σβήσει από τη συλλογική μνήμη και την καθημερινή πρακτική, μια ιστορία 100 χρόνων!
Η παιδιατρική περίθαλψη κύριε καθηγητά, είναι ταυτόσημη στην Πάτρα με ένα όνομα: ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ.
Στη χώρα αυτή που καθημερινά η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα σαρώνει τα πάντα, υπάρχουν κάποιοι θεσμοί που οφείλουμε να σεβαστούμε. Εκανα την ειδίκευσή μου στο Καραμανδάνειο και μάλιστα βοήθησα να μεταφερθεί από το παλιό κτίριο που σήμερα στεγάζει την παιδοψυχιατρική κλινική, στη σημερινή θέση του. Το Καραμανδάνειο το πονάω γιατί μεγάλωσα δίπλα του, γιατί το καθάρισα όταν ήταν γιαπί, γιατί έστειλα και στέλνω μικρούς ασθενείς για εισαγωγή.
Διάβασα με προσοχή κάποια σκόρπια επιχειρήματα σας. Απορείτε όπως γράφετε γιατί να υπάρχουν δύο παιδιατρικές κλινικές! Θα σας απαντήσω με ερώτηση. Γιατί υπάρχουν δύο καρδιολογικές κλινικές; Γιατί υπάρχουν δύο ΩΡΛ κλινικές; Γιατί υπάρχουν δύο γυναικολογικές κλινικές και και και… Να τις συγχωνεύσουμε όλες; Μήπως αυτό είναι το σχέδιο που κάποιοι κύκλοι επιθυμούν και αρχίσαμε από το Καραμανδάνειο; Μήπως άθελά σας, κινδυνεύετε να παίξετε τον ρόλο του λαγού σε σκοτεινά σχέδια που και εσείς και εγώ αγνοούμε;
Η εναλλάξ εφημερίες των δύο κλινικών (κρατικής και πανεπιστημιακής) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανθρώπινη λειτουργία αυτών των δομών υγείας, γιατί η καθημερινή εφημερία μιας ενιαίας υπερδομής, θα διέλυε την σωματική και ψυχική υγεία όλου του υγειονομικού προσωπικού.
Οι δύο γεωγραφικοί πόλοι όπου βρίσκονται οι κλινικές, δηλαδή Ρίο και Γηροκομειό, σοφά καλύπτουν την ευρύτατη περιοχή και κατανέμουν τον παιδικό πληθυσμό στις εφημερίες .
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για τα αυτονόητα. Το Καραμανδάνειο θα μείνει και θα αναπτυχθεί. Ας βρεθεί άλλο θέμα για την προεκλογική περίοδο που μόλις ξεκίνησε και αφορά δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές.
Ουδείς επιτρέπεται να προσβάλλει το κληροδότημα που έγινε στην μνήμη του Μπέμπη Καραμανδάνη!».
Από την πλευρά του ο Τάκης Γεωργακόπουλος αναφέρει: «Αγαπητή Πελοπόννησος,
Διάβασα με σχετική ανησυχία τα δημοσίως λεχθέντα, από τον καθηγητή καρδιολογίας Π. Νταβλούρο σχετικά με τον ”κύκλο ζωής” του Καραμανδανείου που ”έκλεισε”, οπότε και το ”Καραμανδάνειο” πρέπει να κλείσει και τη θέση του να πάρει νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο κοντά στο ΠΠΝΠ!
Πολύ ωραία άποψη, επενδυμένη με ”πανεπιστημιακό κύρος” που στην ουσια αποτελεί αναπαραγωγή της άποψης της Νέας Δημοκρατίας για την ”μη χρησιμότητα” του Ιστορικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας και του μοναδικού εκτός Αττικής…
Πάντα τα αστικά κόμματα, χρησιμοποιούσαν ως…”λαγούς” τις απόψεις ”ειδικών”, θεωρούμενων ανθρώπων με ”κύρος”, προκειμένου να επιβάλουν τις πολιτικές τους.
Ετσι μας έλεγαν και για το ΕΣΥ το 2001, όταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος ήθελε να επιβάλει τον ν. 2889, για να αλλάξει το ”τοπίο” και να αποδιοργανώσει σιγά-σιγά το ΕΣΥ, για να στρώσει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, ή μάλλον στην επικράτηση του ιδιωτικού τομέα έναντι του δημοσίου και των δημοσίων δομών υγείας.
Ωσπου ήλθε η πανδημία και όλους τους διέψευσε…
Ωστόσο, η σκληροτράχηλη Δεξιά παράταξη, δεν το βάζει κάτω και επιμένει να προετοιμάζει το έδαφος για το κλείσιμο του Καραμανδανείου… μόνο που δεν λέει ο αγαπητός καθηγητής καρδιολογίας, αν το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα είναι Δημόσιο ή θα λειτουργεί (κι όχι μόνο θα κατασκευαστεί!) με ΣΔΙΤ.
Επειδή το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, θεωρώ υποχρέωσή μου ως γιατρός του ΕΣΥ να καταθέσω δημόσια και την ”άλλη άποψη” που λέει ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο ”Μπέμπης Καραμανδάνης” της Πάτρας που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Πρεβεντορίου, είναι άκρως αναγκαίο για την πόλη μας και για την περιφέρειά μας και προς τούτο η Πολιτεία και η Κυβέρνηση (όπως και κάθε κυβέρνηση) οφείλει να το στηρίξει και να το αναπτύξει, όχι όμως να το καταργήσει!
Διαπιστώνω με λύπη μου ότι κάποιοι, με όποια ιδιότητα υγειονομικού, με περισσή ευκολία κάνουν δημόσιες δηλώσεις για κλείσιμο νοσοκομείων, ενώ θα έπρεπε να είναι φανατικοί υπέρ της ανάπτυξης των δημοσίων δομών υγείας.
Ας είναι.
Δικαίωμα όλων να έχουν την άποψή τους αλλά και δικαίωμα όσων αρνούμαστε να συμπράξουμε στο κλείσιμο του ”Καραμανδανείου” είναι, να αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή του και για την επέκτασή του και για την λειτουργική του βελτίωση.
Βλέπετε ότι, στην πολιτική και στην ζωή όπως και στην υγεία, καθημερινά, δύο κόσμοι συγκρούονται. Ο κόσμος της ζωής και ο κόσμος του σκότους….».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News