Πάτρα: Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο πρώην Νοσημάτων Θώρακος – Ναι ή όχι;
Τι απαντούν και γιατί οι επικεφαλής των παιδιατρικών Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, καθηγητής Γαβριήλ Δημητρίου και του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Μαρία Ηλιοπούλου
Προ ημερών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, πρότεινε την ανάπτυξη ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στις εγκαταστάσεις του Νοσημάτων Θώρακος. Της πρότασης Κατσανιώτη δεν υπήρξε καμία συνέχεια και καμία αντίδραση.
Η «Π» έχει ασχοληθεί με το θέμα προβάλλοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την αναγκαιότητα αυτή και σήμερα το επαναφέρει θέτοντας το σχετικό ερώτημα στους πλέον αρμοδίους που είναι οι επικεφαλής των παιδιατρικών Κλινικών του ΠΓΝΠ, καθηγητή Γαβριήλ Δημητρίου και του Καραμανδανείου Μαρία Ηλιοπούλου.
Κοινός τόπος και των δύο είναι ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο πρέπει να αναπτυχθεί στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και μοντέρνου κτιρίου που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών. Ενός κτιρίου που θα συγκεντρώσει και θα στεγάσει το σύνολο των παιδιατρικών ειδικοτήτων. Κάτι που δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν οι κτιριακές υποδομές του πρώην Νοσημάτων Θώρακος.
ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας των παιδιατρικών δομών δεν είναι αυτό που αρμόζει για την περίθαλψη των παιδιών και για την εποχή που ζούμε» επισημαίνει ο κ. Δημητρίου εξηγώντας ωστόσο ότι: «Το θέμα αυτό μας έχει απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Η πρόταση του κ. Κατσανιώτη δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη μιας πλήρως οργανωμένης παιδιατρικής δομής. Για εμάς αποτελεί βασική προϋπόθεση το κτίριο αυτό να είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον εκπαιδευτικό μας και τον ερευνητικό μας ρόλο ως πανεπιστημιακή κλινική. Κι αυτό αποτελεί και απόφαση της παλαιότερης συνέλευσης της κλινικής αλλά και του Ιατρικού Τμήματος».
ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η διευθύντρια της παθολογικής Κλινικής του Καραμανδανείου
Μαρία Ηλιοπούλου μάς είπε: «Τον χώρο του Νοσημάτων Θώρακος δεν τον γνωρίζω και δεν μπορώ να έχω άποψη. Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι έχουμε ανάγκη ενός καινούργιου ενιαίου κτιρίου μοντέρνων προδιαγραφών φιλικού προς τα παιδιά που θα στεγάσει όλες τις παιδιατρικές υποειδικότητες. Μάλιστα αυτό μπορεί να είναι πανεπιστημιακό αλλά και του ΕΣΥ».
Η κ. Ηλιοπούλου επισημαίνει ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τις διακομιδές των παιδιών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλυφθούν οι ανάγκες τους είναι επικίνδυνη.
«Το θέμα είναι οι φορείς να πάρουν επιτέλους μία απόφαση και να προχωρήσουν. Το να το συζητάμε απλώς και τα παιδιά να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται δεν έχει νόημα. Η ανάγκη είναι διαπιστωμένη δεκαετίες τώρα. Τι ζητούμενο είναι να το προχωρήσει κάποιος παρακάμπτοντας τα όποια εμπόδια. Τα παιδιά το έχουν ανάγκη».
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΥΠΟΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Ο κ. Δημητρίου, με αφορμή τη συζήτησή μας, αναδεικνύει κι ένα άλλο μεγάλο αγκάθι που αφορά την έλλειψη υποειδικοτήτων της παιδιατρικής στη χώρα μας. «Προκηρύσσουμε πανεπιστημιακές θέσεις και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Αναζητούσαμε παιδονευρολόγο, παιδο -αιματολόγο και δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον. Αυτό βέβαια οφείλεται και στο γεγονός ότι στη χώρα μας ελάχιστες υποειδικότητες της παιδιατρικής είναι αναγνωρισμένες. Αυτό είναι ένα θέμα που η πολιτεία θα πρέπει να δει άμεσα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News