Πάτρα – Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο: Βήμα δημιουργίας με προσωρινό ανάδοχο
Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε εκθεσιακό χώρο
Σημαντική ημέρα ήταν η χθεσινή για το μεγάλο έργο μετατροπής του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε εκθεσιακό–μουσειακό χώρο καθώς απέκτησε προσωρινό ανάδοχο, ο οποίος έλαβε εντολή από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Πατρέων να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προχωρήσει η διαδικασία της σύναψης σύμβασης.
Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο έργο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, το οποίο συμπληρώνει τις εργασίες ανάπλασης στην Ανω Πόλη και μετατρέπει την περιοχή σε ένα κέντρο Πολιτισμού και Αναψυχής που θα αποτελεί τον πυρήνα της αναπλασμένης συνοικίας.
Η εταιρεία «ΤΡΙΑΙΝΑ», που εκτελεί και την ανάπλαση των αποθηκών ΑΣΟ, προσέφερε έκπτωση 24,5% και αν προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες σε μερικές εβδομάδες θα υπογράψει τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου.
Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Δήμος Πατρέων είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό για τη μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε εκθεσιακό–μουσειακό χώρο, με το έργο συνολικά να έχει προϋπολογισμό 10.696.860 ευρώ. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση.
Το έργο μπορεί να φέρει στην πόλη και στη συγκεκριμένη συνοικία πολλαπλά οφέλη. Τόσο η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης όσο και η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για επισκέπτες αλλά και ντόπιους.Ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, θα συμπληρωθεί το παζλ των έργων και συνολικά η Ανω Πόλη θα έχει μια εντελώς διαφορετική, πιο ελκυστική, όψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξή της. Τελικός στόχος είναι η ευρύτερη περιοχή να αποτελεί ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης για Ελληνες και ξένους, που πιθανότατα θα θέλουν να συνδυάσουν την επίσκεψή τους με μια εξόρμηση στο Κάστρο και το Ρωμαϊκό Ωδείο.
Στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο θα λειτουργούν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Δυτικό τμήμα, ενώ στο Ανατολικό θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της Πόλης. Παράλληλα, θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος στο ισόγειο της πτέρυγας Hansen, ενώ το ανατολικό τμήμα του κτιρίου μετατρέπεται σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς όπως και το βόρειο και το ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος. Θα λειτουργήσει επίσης χώρος εστίασης, θα δημιουργηθεί μια αίθουσα μικρού συνεδριακού κέντρου, ενώ θα αξιοποιηθεί ο αύλειος χώρος των 1.200 τ.μ. ως χώρος διαλέξεων, μουσικών εκδηλώσεων, προβολών κ.λπ., ενώ στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους δύναται να πραγματοποιούνται θρησκευτικά μυστήρια με ταυτόχρονη χρήση του αίθριου.
Η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη μετατροπή των υφιστάμενων χώρων σε κατάλληλους για τη φιλοξενία των νέων χρήσεων όπως π.χ. αλλαγή κουφωμάτων, νέα δάπεδα, ψευδοροφές, εξοπλισμοί κ.λπ.. Πέρα από εργασίες στατικής επάρκειας και φρεσκαρίσματος του κτιρίου, θα γίνουν και νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, ασθενή, ισχυρά ρεύματα, ενεργητική πυροπροστασία, κλιματισμό, θέρμανση, αερισμό, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης κτιρίου, ανελκυστήρες και αναβατόρια για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News